'BUNA MI İSLAM DİYORSUNUZ? SİZİN Kİ HANGİ DİN?'

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık, Türkiye ve Dünya'da 'Allah'ın sesi ile yoksulun sesini ayırma projesi'nin uygulandığını belirterek, " Ey emek, açlık, yoksulluk kelimelerini ağızlarına alamayan tuzu kurular! Öksüzü korumadan, yoksulun yanında olmadan İslam mı olur sanıyorsunuz? Sizinki hangi din?" dedi.

11 Temmuz 2013 Perşembe 13:24
'BUNA MI İSLAM DİYORSUNUZ? SİZİN Kİ HANGİ DİN?'

 Haksızlığa, zulme karşı dik duruşu işe kitlelerin gönlünü fetheden, Gezi Parkı direnişine verdiği destekle de iktidar çevrelerinin başlıca hedefi haline gelen Yazar İhsan Eliaçık, ortadoğu coğrafyasında da, Türkiye'de de yaşananların temelinde 'açlık, yoksulluk ve emeğe reva görülen saygısızlığın' yer aldığını söyledi.


Tunus'ta, Mısır'da insanların ellerinde 'ekmek' ile yürüyüşe geçtğini, açlık, yoksulluk vurguları yaptıklarını belirten Eliaçık, benzer durumun Türkiye için de geçerli olduğuna dikkati çekti. " En tuzu kurular bizimkiler çıktı" diyen Eliaçık, " Çünkü destek eylemlerinde 'İslamcılar' zinhar ağızlarına 'ekmek, açlık, yoksulluk' kelimelerini almadılar, almıyorlar. Bu sözleri “boğaz davası” diye aşağıladılar, aşağılıyorlar. Buna karşın bazı sol gruplar da zinhar 'Allah, Allahuekber' diyemediler, diyemiyorlar. 'Allah, ekmek, özgürlük' diye bağırılırken İslamcılar 'ekmek', solcular da 'Allah' sözünden kaçıyor. Bu tuhaf olmanın ötesinde Allah’ın sesi ile yoksulun sesini ayırma projesi dediğimiz operasyonun trajik kurbanlarını gösteriyor bize" dedi.


YAŞANANLAR TUTARSIZ, YAŞANANLAR AHMAKÇA...
Yaşananları tutarsızlık, hatta ahmakça sözleriyle nitelendiren Eliaçık, sözlerini şöyle sürdürdü: " Anadolu’nun bir köyüne veya kasabasına gidin. İnsanların yerde gördükleri iki şeyi alıp öperek yukarı koyduklarını göreceksiniz; Kur’an ve ekmek… Allah ve emek… Özgürlük ve onur… Yeryüzünde bundan daha yüce, bundan daha büyük bir dava var mıdır? 'Ekmek' emeğin sembolüdür. 'Emek' Kur’an’da yegane insani değerdir; 'İnsan için emeğinden başkası yoktur.' (Necm; 39) der Kur’an. Emeğin hakkı Allah’ın hakkıdır. Yoksula vermek Allah’a vermektir. Emeği sömürmek Kur’an’a göre en büyük günah olup Allah’a şirk koşmak demektir. Emek, açlık ve yoksulluk kavramları Kur’an söyleminin özüdür. Çünkü Kur’an bunların sesi, soluğu ve çığlığı olarak doğmuştur. Başta tevhid ve şirk olmak üzere diğer bir çok kavram bunlarla ilgilidir. İslam’ı bunlardan koparırsanız “tapınak dinine” ve “zengin eğlencesine” çevirmiş olursunuz."


EY TUZU KURULAR! SİZİN Kİ HANGİ DİN?
Eliaçık, Ramazan ayını kutladığımız bu günlerde emek ve alın terinin çok daha fazla ön plana çıkması gerektiğini de söyledi. Bu iki kavramın insan hayatının yegane değerleri olduğunu kaydeden Eliaçık, sözlerini şöyle noktaladı: " Hiçbir emek sarf etmeden başkasının sırtından geçinenler, tek damla alın teri olmadığı halde hesapsız para kazananlar, çalanlar, çırpanlar, soyanlar… Bunların hepsi emek hırsızları olup, yaptıklarının hesabını vermeden varlık âleminden çekilemeyeceklerdir. Mezara girerek kendini unutturduğunu sananlar yanıldıklarını anladıklarında iş işten çoktan geçmiş olacaktır. Bir ülkede açlık ve yoksulluk 'kavmin zenginlikten şımarmış ileri gelenlerinin' yani 'üsttekilerin' mülkiyet hırsıyla 'alttakiler' ile eşit hale gelmek istememeleri yüzünden olmaktadır. Bugün için açlık ve yoksulluk Kur’an’ın mantığı açısından birince dereceden bir sorundur. Bütün her şey bundan sonra gelir. Öksüzü korumak… Yoksulun yanında olmak… Ve asla yalan söylememek… Yol varsa budur bilmiyorum başka çıkar yol. Ey 'emek, açlık, yoksulluk' kelimelerini ağızlarına alamayan tuzu kurular! 'Öksüzü korumadan', 'yoksulun yanında olmadan' İslam mı olur sanıyorsunuz? Sizinki hangi din?"

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 11.07.2013 14:13
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
TAMER SÖNMEZ 2013-07-11 16:18:50

rahman ve rahim olan allah'ın adıyla
andolsun zamana ki, insan gerçekten ziyan içindedir. ancak, iman edip de sâlih ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler, birbirlerine sabrı tavsiye edenler başka (onlar ziyanda değillerdir).....vallahi̇ sen onlardansin i̇hsan eliacik

Avatar
İLBEY GÜNDÜZ 2013-07-12 00:15:30

allah in dini nin vermek olduğunu ben söyleyemiyordum sizi ilk dinlediğimde kuran i asil sizinle daha iyi anlayarak kendime güven buldum. allah sizden razi olsun.

Avatar
Ayhan Songar 2013-07-12 21:30:04

ihsan bey hayretle ve taktirle sizi okuyor ve dinliyorum. sizi nasıl afaroz etmediler kampanya başlatamadılar?

Avatar
Ahmet BURAK 2013-07-13 05:19:37

dil'ine ve ellerine sağlık.