'BU BİR TANRILIK İDDİASIDIR...'

Türkiye'nin dahi ilahiyat profesörü Yaşar Nuri Öztürk hocamız, din büyüklerinin buyruk kaynağı olma girişimlerini tokat gibi sözlerle eleştirdi. Hocamız, " Bu büyük küstahlık, insanın tüm erdirici kanallarını kirletmektedir" dedi.

29 Şubat 2016 Pazartesi 03:43
'BU BİR TANRILIK İDDİASIDIR...'
İşte hocamızın ders niteliğindeki o açıklamaları:

" İlahlaştırılmış kişiler hegemonyasının en kahırlı zararı, kutsallaştırılan din büyüklerinin dinde buyruk kaynağı olma noktasını da aşıp Allah’a bile din öğretme cüretine ulaşmaları ihtimalidir. Kur’an, bunun olabileceğini ve olduğunu bildirmektedir. 
Kur’an, “Allah’a din mi öğretiyorsunuz?” şeklinde acı bir serzeniş ifade eden hayatî soruyu işte bunun için sormaktadır.
“Onlara şöyle de: Allah’a dininizi mi öğretiyorsunuz? O Allah ki göklerde ne var, yerde ne varsa bilir. Allah her şeyi en iyi bilendir.” (Hucurât, 16) 
Sorunun vurgu yapmak istediği gerçek şudur: İnsanoğlu, Allah karşısındaki cüret ve pervasızlığını o kerteye taşır ki, bir yer gelir, Allah’a din öğretmeye kalkar. Dehşet verici bir yerdir burası. 
İnsan; kendisine iyiyi ve güzeli öğreten peygamberlere din dersi, takva dersi vermeye kalkmakla kalmamış, dinin sahibi olan kudrete de din öğretmeye yeltenmiştir. İnsanın tüm erdirici kanallarını kirleten bu büyük küstahlık, Kur’an’ın birçok ayetinde gündeme getirilmiştir. 
Dinin faturası hep Allah’a çıkarılmış, ama kotarıcısı hep Allah adına hegemonya kuranlar olmuştur! Kur’an bu hegemonyacılara şürekâ (Allah’a ortak koşulanlar, Allah yerine iş görmeye kalkanlar) diyor. 
Dinin sahibi, koyucusu ve koruyucusu olan kudret, dinde şürekâ üretimine gerekçe yapılacak bahaneleri de en iyi bilendir. Nitekim kitabında bu bahanelere sık sık değinerek şürekâ odaklarına verilecek cevapları insanlığın önüne koymuştur.

DİN ADINA HÜKÜM VERMEK, TANRILIK İDDİASIDIR
“Dillerinizin yalan nitelendirmelerine dayanarak ‘Şu helaldir, şu haramdır’ demeyin; sonra yalan sözlerle Allah’a iftira etmiş olursunuz. Yalanlar düzerek Allah’a iftira edenlerin kurtuluşu yoktur. Böyleleri için, birazcık nimetin ardından korkunç bir azap gelecektir.” (Nahl, 116-117)
Kur’an’ın yakındığı, kendisine getirilen yorum değildir; onun tiksindiği kötülük, yorumu Allah’ın buyruğu haline getirip dinin tartışmasız kaynağı yapmaktır. Neden bu ikisini birbirine katarak suyu bulandırıyoruz? Kaldı ki, “Kur’an muğlaktır, zordur” bahanesinin bir yalan olduğunu bizzat Kur’an bize gösteriyor. Kur’an’da onun muğlak, mücmel, anlaşılması zor olduğuna ilişkin ima bile yoktur. Bunun tam tersine, Kur’an kendisini ‘mufassal kitap’ yani ayrıntılı, açık seçik bilgi veren kitap diye tanıtmaktadır. Ve Hz. Peygamber’den şöyle söylemesi istenmektedir: 
“Allah’ın dışında hüküm mercileri, hakem mi arayayım? O Allah ki, kitabını size mufassal olarak indirmiştir.” (En’am, 114)
Benzeri ayetler 20’den fazladır. Kur’an’ın zor anlaşıldığı yolundaki iddia açık bir iftiradır. Kim okumuş da anlamamış? Okudular da mı anlamadılar! Kur’an yüzyıllardır tozlu raflarda, mezarlıklarda hapsedilmiş haldedir. Ellerine aldılar mı? Okumak isteyenlerin okumasına izin verdiler mi? İnkârcılar onu ‘çöl kitabı’ diye karaladı, şürekâcılar ise, okunuşunu aşılmaz merasimlere bağladı. 
“Yemin olsun ki biz bu Kur’an’ı düşünülüp öğüt alınması için gerçekten kolaylaştırmışızdır. Yok mu okuyup öğüt alacak?” (Kamer, 17, 22, 32, 40)
Allah tek, din tek olduğu gibi dinin ana kaynağı da tektir. Alt kaynaklar elbette ki çoktur. Önemli olan, son sözü söyleyecek ana kaynaktır. Tevhit, bu ana kaynağı, bu ‘tek’i hiç zedelemeden kabul etmektir. Ya bu şekilde kabul eder muvahhit olursunuz yahut da etmez müşrik olursunuz. Ortası yok. Muvazaa, idarei maslahat yok!"

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 16.03.2016 13:55
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Yegane Beste Karabulut 2016-02-29 16:29:20

Ben 19 yaşımda Kuran'ın 4 ayrı mealini okudum ve oldukça iyi anladım. Toplumun bu konudaki bilgisizliği beni daima çok şaşırttı. Sizin gibi bu konuda derin bilgi sahibi ve dürüst din bilim insanlarının açıklamalarını da okuduğumda; aynı paralelde anlamış olduğumu fark etmekten mutluluk duyuyorum. Bu konudaki eksik olan bilgilerim de gelişiyor ve pekişiyor.

Avatar
Nihal Telek 2016-02-29 14:16:48

Sevgili hocam,Kur,an bir fefa okunun ca anlasilacak kadar kolay olmamakla birlikte sizin aciklamalarinizla anlasilir hale geldi.Yillarca elimize almaya korktuk.Allah sizden razi olsun.Maalesrf hala turkcesini okumayi bile gunah sayan cok insan var.

Avatar
Ozan Canoğlu 2016-02-29 19:30:50

Hep öyle güzel kalın sevgili hocam... Sağlıkla kalın, huzurla kalın, hep başımızda kalın, dua ile kalın...

Avatar
Orhan pervane 2016-02-29 23:08:56

Hocam zize teşekkür ederim sizinsayenizde kuranı 4.5 defa okudum şu an kuranın ne demek isdediğini cok iyi anlıyorum .burdan herkeze tafsiye ediyorum kuranı türkçe okuyun. Zamanınız varsa bir daha okuyun o zaman anlarsınız .ve bır daha hıc bir zorlukla karşılaşmazsınız.saygılarımla.

Avatar
Karafi karafi 2016-03-01 01:17:56

Şunu hep söylüyorum yine söyliycem.

Günümüzün en büyük günahkarları öğretmenler.daha bi çocukken aldiklari parlak tertemiz insan beynini ilkokulda üniversiteye kadar köreltiyolar merhum Allah rahmet eylesin rahmetli oktay sinanoglunun dediği gibi tornadan geçiriyolar parçaliyolar aptallaştiriyolar insanlari gerizekaliya çeviriyolar.herkez bi kere kendi günahinin cezasini çekecek ama öğretmen denen şeytan işbirlikçileri herkezin günahına ortak olacak onlarin günahlarinida çekecek yani katmerli.bugünki eğitm sistemi tamamen bir hirsizlik ve gasp sistemi öğrencilerin zamanini hayatlarini parasini ve aklini çaliyolar hemde bide bunun için üstüne para aliyolar.okullar birer öğretmen besleme çiftkiği.beş yil ilkoul üçyi orta okul üç yil lise dört yil üniversite birkaç yil dersane kuran kursu okudum hayatimin yarisi gitti .bana hiçbirşey öğretmediler ne öğrendiysem sonra kendim öğrendim butün öğretmenlerimin Allah belasini versin aldiklari maaşlar cehennem ateşi olsun.(ilkokul bir haric o okuma yazma öğretti)...bu ülkenin sorunu eğitim öğretim ortalikda okul denen tefeci kurumlar hirsiz öğretmenlerden başka birşey yok.(istisnalar hariç çok az fedakar var çok az)

Avatar
Karafi karafi 2016-03-01 01:22:07

Niye kurani anlamakla ilgili bi yaziya ögretmenlerden egitimden bahsettim.çünki bu öğretmenlerin yetistirdigi bu egitim sisteminden geçen yani beni tornalananlar kuranı anlayamaz anlamaz kardeşim.

Avatar
Necdet Yutt 2016-03-01 22:28:13

Sayın hocam Yaşar Nuri günümüzün islam filizofudur.islama bakışı,yorumu ve uygulanma biçimleri üzerinde yaptığı yormu tartışılmaz.saygıyla izlediğim bir bilim adamı.

Avatar
Emine inci Bak 2016-03-02 19:06:35

Hocam Sizi Seviyoruz Saygılar,,Sevgiler