BESMELE AYET MİDİR, DEĞİL MİDİR?

İhsan Eliaçık hoca, İlahiyat dünyasının tartışma konularından biri olan Fatiha Suresi'nin başındaki Besmele'nin ayet mi olup olmadığı konusundaki fikrini açıkladı.

26 Eylül 2014 Cuma 13:22
BESMELE AYET MİDİR, DEĞİL MİDİR?

 Bu konuda iki farklı görüş olduğunu belirten Eliaçık hoca, şunları söyledi: " Bir görüşe göre ayettir, bir görüşe göre değildir. Bir rivayette denir ki 'Biz Peygamber'imizin bir sureden diğerine geçtiğini Besmele ile anladırdık.' Burada çekilen Besmele br başlık mıdır yoksa kendisinden midir surenin diye tartışılmıştır. Bana göre ayetten değildir. Diğer surelere giriş gibi bir giriştir. Rahman ve rahim kavramıdır besmele. Bütün sureler sevgi ve merhametle başlar. O insanlığa rızık verici ki, sevgi ve merhamet sahibidir. Allah'ın bize yansıyan ilk ve en önemli sıfatı sevgi ve merhamettir. Allah bizden rab olmamızı, kendimizi övmemizi istemez ama bizim de sevgi ve merhametle dolu olmamızı ister." 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 26.09.2014 13:36
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Sadi Guney 2014-09-26 14:59:01

'seba mesani' olarak kastedilen fatiha suresi degilmidir?!.. kuran tam da rabbimizin istedigi sekilde tam ve eksiksiz olarak koruma altindadir. nesih mensuh, eksik fazla ayet soz konusu degildir. her seyden once buna iman etmek gerekir. fatiha da 7 ayettir ve besmele kismi okunmak zorundadir.