BAŞBUĞ'DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR...

2015’te Irak’ta bağımsız bir Kürt devleti ihtimali tepe noktada. Bunu engelleyen Türkiye ve İran’dır...

28 Ekim 2015 Çarşamba 23:53
BAŞBUĞ'DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR...

 Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Orta Doğu’da bir Kürt devletinin kurulmasının çok uzak olmadığını belirterek, “Böyle bir devletin oluşmasına İran ve Türkiye bugün ’evet’ desin, yarın bu devlet kurulur, hiçbir engel yok. İran, şu anda buna kesinlikle karşı. Türkiye’nin de elbette karşı olması lazım” dedi. 

Başbuğ: Kürt devleti kurulması uzak değil!

Eski Genelkurmay Başkanı, “Tarihsel olarak 2015’te Irak’ta bağımsız bir Kürt devletinin oluşma ihtimali tepe noktasında bunu görün” dedi.

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ANSİAD) 15. Olağan Toplantısı’nda “Atatürk ve Orta Doğu Politikaları” konulu konuşma yaptı. Başbuğ, Türkiye’nin önemli bir süreçten geçtiğini söyledi. Orta Doğu’yu “Başı, dibi belli olmayan derin kuyuya” benzeten Başbuğ, şu anda söz konusu bölgeyi kontrol eden ana gücün, Amerika Birleşik Devletleri olduğunu ifade etti. Başbuğ, “Bunu kabul etmemiz lazım, bu bir realite” dedi. İlker Başbuğ, Amerika’nın Suriye politikasında 2011’de değişiklik yaptığını, Türkiye’nin böyle bir değişikliğe gitmediğini, bunun da doğru bir hareket olmadığını savundu. Suriye’de hala merkezi bir gücün var olduğunu dile getiren Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ, “Bu devletle diplomatik ilişkileri bir an önce kuralım. Bunlar yıllardır söyleniyor ama Türkiye’ye geç geldi. Esad’lı geçiş dönemine girilmesi lazım ve geç kalındı. Suriye’nin gidişatı iyi değil, parçalanma riski var. Türkiye açından bu çok önemli” dedi. Başbuğ, Orta Doğu’da bir Kürt devletinin kurulmasının çok uzak olmadığını, Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı sırasında Meclis’te bu konuyla ilgili konuşma yaptığını aktardı.

Bu İran ve Türkiye’ye bağlı

İlker Başbuğ, şunları kaydetti: “Lozan’dan önce Musul konusu tartışılırken, Mustafa Kemal Atatürk diyor ki, ‘Irak’ta bir Kürt devleti oluşma ihtimali var. Irak’ta bir Kürt devleti oluşursa, bu bizim Türkiye’deki Kürt kökenli vatandaşlarımızı etkiler.’ Bugün Irak bağlamında gelinen nokta ne? Üzülerek söylüyorum ama bir realite. Irak’ta bağımsız bir Kürt devletinin oluşumu, Birinci Dünya Harbi’nden beri Sevr’de de var. Tarihsel olarak 2015’te Irak’ta bağımsız bir Kürt devletinin oluşma ihtimali tepe noktasında, bunu görün. Böyle bir devletin kurulması açısından ümitlerin tepe noktası olduğu bir süreçteyiz, zaman biçiliyor. Bu süreyi tayin edecek kim? Bunu tayin edecek, İran ve Türkiye. Yani böyle bir devletin oluşmasına İran ve Türkiye bugün ‘evet’ desin, yarın bu devlet kurulur, hiçbir engel yok. Bunu engelleyen halihazırda süreyi uzatan konjonktür, İran’ın ve Türkiye’nin böyle bir oluşuma karşı olmaları. İran, şu anda buna kesinlikle karşı. Türkiye’nin de elbette karşı olması lazım.”

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 28.10.2015 23:59
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol