BARAJ KALKIYOR AMA...

Yeni seçim sistemi geliyor. AK Parti'nin yeni Anayasa teklifinde yer alan seçim sistemi ve seçim barajına ilişkin detayları AK Parti'li Burhan Kuzu anlattı.

23 Kasım 2016 Çarşamba 14:27
BARAJ KALKIYOR AMA...

Milliyet gazetesi yazarı Nagehan Alçı, yeni Anayasa'yla birlikte yürürlüğe girecek yeni seçim sistemi ve seçim barajına ilişkin düzenlemeleri AK Parti'li Burhan Kuzu'yla görüştü. 

"Seçim sistemi değişecek, baraj kalkacak" başlıklı bugünkü yazısında Burhan Kuzu'nun açıklamalarına yer veren Nagehan Alçı şunları kalema aldı:
1) Seçim sistemi değişecek: Ak Parti paketin geçmesinin ardından seçim sistemini de değiştirmeyi hedefliyor, dar veya daraltılmış bölge seçenekleri üzerinde duruluyor. Böylece parlamento liderlerin yaptığı listelerden oluşan vekillerle değil, tabandan gelen vekillerle oluşacak ve yürütmeye karşı güçlenecek. 
2) Baraj kalkacak: Yüzde 10 seçim barajı ya tamamen kalkacak ya da yüzde 1-2’ye inecek.
3) Cumhurbaşkanının kararname yetkisi: Yalnızca yürütmenin alanına giren konularda kanuni bir boşluk varsa cumhurbaşkanı kararname çıkarabilecek. Şayet Meclis, ilgili kanunu çıkarırsa kararname düşecek.
4) Karşılıklı fesih: Sistemin kilitlendiği durumlar için öngörülmüş. Karşılıklı olma şartı var, yani fesih durumunda hem cumhurbaşkanlığı hem de Meclis seçime gidecek. Ancak kilitlenme durumunun belli bir süre devam etmesi ya da belli bir şiddette yaşanması gibi sınırlar çizilip çizilmeyeceği hâlâ netlik kazanmış değil.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol