BABA ŞOKTA: HALA ŞAŞKINIM...

Kocaeli Gebze Hızlı Tren İstasyonu'nda Ankara'dan 9 yaşındaki kızını alıp İstanbul'a getirmek için bilet almak isteyen Fatih Tuna Erciyas'a gişedeki bilet satış görevlisi 'Bayan erkeğin yanına oturamaz' diyerek karşı çıktı. Erciyas, gişe görevlisinin 'İslam dini bunu kabul etmiyor' dediğini öne sürdü.

19 Ocak 2017 Perşembe 13:03
BABA ŞOKTA: HALA ŞAŞKINIM...

Sputnik'in haberine göre, kızıyla birlikte yolculuk yapmak isteyen Fatih Tuna Erciyas, bilet almak için Gebze Hızlı Tren İstasyonu'na geldi.

Bilet satış gişesindeki görevli Erciyas'a ‘Bayan, erkeğin yanına oturamaz' diyerek kızının 'erkek' olarak kayıt edilip aynı koltukta yolculuğun mümkün olabileceğini belirtip, bu uygulamanın da onları suçlu durumuna düşüreceği için risk alamayacağını söyledi. Erciyas, 9 yaşındaki kızıyla birlikte yolculuk yapmak istediğini söylediğini ve 'bu nasıl uygulama' diye sorması üzerine gişe görevlisinin kendisine ‘İslam dini bunu kabul etmiyor' dediğini iddia etti.

Erciyas, bu cevap üzerine büyük şok yaşadığını belirterek, müşteri hizmetleriyle iletişime geçtiğini ve aldığı yanıtı şu ifadelerle anlattı:

Ayrı ayrı yerlerden bilet alabildim düşünebiliyor musunuz. Hâlâ şaşkınım! Aldım bileti kuzu kuzu. Öz kızımla ayrı yerlerde yolculuk yapacağım. Şoku atlatınca müşteri hizmetlerini aradım. 'Bay ve bayana eş dahi olsalar yan yana koltuklarda bilet verilmiyor ama size yanlış aksedilmiş, bunun dinle bir ilgisi yok sistemle alakalı bir durum' dendi. Ben gidiş-dönüş aldığım için kızım yanımda oturamazmış. Eğer Ankara'dan direkt alsaymışım o zaman oturabilirmişiz ama bilet ayrı ayrı kesildiği için bu gibi durumda yan yana kesilemiyormuş. Bayanlar yanında erkek yolcu istemediği için otomatikman böyle bir uygulama getirilmiş. Bu kişi annem kızım eşim de olsa değişmezmiş."

'HİÇ Mİ AİLE SAYGISI YOK?'

9 yaşındaki kızı ile ayrı yolculuk yapmak zorunda kalan Erciyas, "Kızımı nasıl başka birinin yanına emanet edeceğim aklım almıyor. Hiç mi aile saygısı yok' diyerek duruma tepkisini gösterirken, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nda (TCDD) çalışan bir görevlinin 'İslam dini bunu kabul etmiyor' şeklindeki söylemi karşısında ‘şoka uğradığını' belirtti.

TCDD AÇIKLAMA YAPTI: 

TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğü:

TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğünce, "Hızlı trende İslam'a aykırı diye kızıyla yan yana oturtulmadı" başlığıyla verilen haberlerdeki iddiaların gerçek dışı olduğu belirtilerek, baba ve kızı için yan yana bilet verilememesinin yarıyıl tatili nedeniyle trenlerdeki yoğunluktan kaynaklandığı, bu durumun yolcuya açıklandığı ve yolcunun kabul ettiği bildirildi.

Genel Müdürlükten yapılan açıklamada, bir gazete ve bazı internet sitelerinde "Hızlı trende İslam'a aykırı diye kızıyla yan yana oturtulmadı" başlığıyla yer alan haberler üzerine açıklama yapılmasının gerekli görüldüğü kaydedildi.

Açıklamada, "Baba ve kızı için yan yana bilet verilememesi yarıyıl tatili nedeniyle trenlerimizdeki yoğunluktan kaynaklanmıştır. Bu durum bilet satışı sırasında yolcumuza açıklanmış ve kendisi tarafından da kabul edilmiştir." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, 18 Ocak saat 10.30'da Gebze gişesine gelen yolcunun, kendisi ve kızı için 22 Ocak saat 06.40'ta hareket edecek Ankara-İstanbul YHT’ye bilet almak istediği, gişe görevlisinin yarıyıl tatilinde oluşan yoğunluk nedeniyle trende yan yana yer olmadığını söylemesi üzerine yolcunun kabul etmesiyle aynı vagonda yan yana olmayan bilet satışının gerçekleştirildiği kaydedildi. Söz konusu bilet satışının "bilet satış sistemi" kuralları çerçevesinde yapıldığının bildirildiği açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Bilet satış sistemimiz, yolcularımızdan gelen talepler ve sosyokültürel olgular dikkate alınarak yapılandırılmıştır. Trendeki pulman koltuk kapasitesinin yüzde 10'u pozitif ayrımcılık yapılarak tek kişi seyahat eden bayanlara ayrılmaktadır. Bu uygulama demiryollarının yolcu taşımacılığına başladığı günden bu yana aynı şekildedir. Diğer taraftan tüm yolcu trenlerinde bulunan pulman tipi koltuklarda aynı anda yapılan satışlarda cinsiyetlere bakılmaksızın bilet verilmekte ancak ayrı zamanlarda birbirinden bağımsız yapılan satışlarda bay yanına bay, bayan yanına bayan yolcu satışı yapılmaktadır. İnteraktif satış kanallarımızdan (internet, mobil, çağrı merkezi) bilet alan yolcularımız, vagon haritasını görüp, vagon ve yer seçerek seyahat edebilmektedir. Trenlerimize yapılan satışlarda, 'koltuk haritaları' kamuoyuyla paylaşılmakta ve istenildiği zaman da incelenebilmektedir."
Açıklamada, ayrı zamanlarda birbirinden bağımsız yapılan bilet satışlarında bayan yanına bayan, bay yanına bay uygulamasının sadece trenlerde değil, şehirlerarası otobüs firmaları tarafından da uygulandığı belirtildi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 19.01.2017 16:46
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol