ATATÜRK OLMASAYDI TÜRKİYE KURTULUR MUYDU?

Prof. Dr. İlber Ortaylı hocamız, Atatürk ile ilgili iki temel soruyu yanıtladı. İşte o cevaplar...

11 Kasım 2014 Salı 15:47
ATATÜRK OLMASAYDI TÜRKİYE KURTULUR MUYDU?
Atatürk'e Avrupalı nasıl bakıyor?

" Atatürk'e Avrupa'lı nasıl bakıyor ben bu konunun çok araştırıldığı kanaatinde değilim. Mesela Loyd George demiş ki, 'Yüz sene de bir gelir bir dahi. Ben ne bileyim küçük Asya'da çıkacağını'. Bu kesin mi belli değil hala. Gerçekten söylenmiş mi bilinmiyor. Araştırılmadı da. O söz sonra da Churcill'e mal edildi. Bu kadar önemli bir söze önem veriyorsanız o zaman lütfen o demeçleri, parlamento söylevlerini, konferenasları toplanmıştır bu kişilerin çünkü Loyd George dönemin Başbakanı, bunların araştırılması lazım."

Atatürk olmasaydı da Türkiye kurtulur muydu?

" Atatürk olmasaydı da Türkiye kendince kurtulurdu. Ama mesela İzmir bizim olmazdı. Bunu net olarak söyleyeyim. O dönem İzmir'de yaşayan Akdeniz elitiyle yani çoğu iş sahibi, tüccar insanlarla Yunanlıların pek anlaşamadığı bir gerçek. Özellikle Venizelos hükümetinin anlaşamadığı belli ama zaman içerisinde mutlaka anlaşırlardı. Ortak bir noktada buluşurlardı. İzmir, Yunanistan ve adalarda sürünenlerle dolar ve onlar için adeta Cennet olurdu. Türkiye kurtulurdu kendi kendine ama öyle acayip, ne olduğu belli olmayan bir ülke olarak çıkardı ortaya. Sonuçta Türk milletinin nüfusu 13 milyondu ve önemli bir rakamdı dolayısıyla yok olmazdı, ortadan kalkmazdı.


Türkler'de secere neden çıkarılamıyor?

Türk milleti kayıt tutmaz. En başta kilisevi bir kurum değildir. Vaftiz edilen yok ki bunu kayıt edelim. Ezanı Muhammediye okunur sadece doğan bebeklerin kulağına. Evlilik kaydedilmez, ölüm kaydedilmez. Benzer durumlar vardır, Yahudilikte de çok sonradan oturmuştur. Bizde secereler yoktur. Kimse seceresini sağlam şekilde çıkaramaz. Türkler kendini bilir. Babasını, büyükdedesini bilir sonra unutulsa da gereği de yoktur. Böyle düşünür.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 12.11.2014 10:52
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
MİSAFİR 2014-11-11 16:43:36

yani̇ konuşmuş olmak i̇çi̇n konuşmak buna deni̇r başka da bi̇şi̇ denmez

Avatar
hediye ormanci 2014-11-11 19:03:03

Dunya devleti olmak bu olmamali ! Uluslar kendilerine ayit cok ufak degerleri sahiplenirken, biz koca bir imparator'luk mirasini delik desik ettik. Yetmedi ! hala Ataturk'umuzu tartismakla meskul olmaktayiz ...yazik.