ARAPLAR, TÜRKLERİ ZORLA MI MÜSLÜMAN YAPTI?

Hocamız Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkler'in İslamiyet'i seçmesinden, Osmanlı'nın Alevi mi, Sünni mi olup olmadığına ilişkin soruları yanıtladı. İşte cevaplar...

12 Kasım 2014 Çarşamba 12:34
ARAPLAR, TÜRKLERİ ZORLA MI MÜSLÜMAN YAPTI?
TÜRKLERİ, ARAPLAR MI MÜSLÜMAN YAPTI?
Geçmişte bir kitap okumuştum. Araplar Türkleri katur, kutur kesmişler güya.. 
Türkler'in müslümanlığının tamamlanmasını Araplar göremedi. Kaldı ki Araplardan hiçbirşey almadık, kusura bakmasın kimse.
Öyle üç günde vahdete erdik ve döndük durumu var sanılıyor. Yok öyle birşey.
Türklerin İslamiyet hocası İranlılardır. Arap harflerini öğretenler İranlılardır ve ilk müslüman devleti bugün Çin'de olan Doğu Türkistan'dır, Uygurluktur ve bu da çok manidardır.
Onuncu asırdır ve Arapların orada artık hiçbir rolü yoktur. 
Okul kitabında yazıyor ki, Türkler 650 yılında İran'ı fethetmişler ve Müslüman yapmışlar. Oysa kendi Müslüman değil o tarihte daha. 

OSMANLI İMPARATORLUĞU HOŞGÖRÜLÜ MÜYDÜ?
İmparatorluklar yıkılmaya mahkumdur. Sorunumuz Osmanlı, yirminciyüzyıl başında anavatan kaybetmeye başlıyor. Hoşgörü diye birşey yok. Herkes birarada yaşamak zorunda. Bu bir Müslümanların hakim olduğu imparatorluktur. Askeri bakımdan da Türklerin hakim olduğu bir imparatorluktur. Yani Türkiye'nin devlet geleneğinde orduda Türklük hakimdir. Harp teknikleri Türk teknikleridir. Hoşgörü tabiri çok yanlış bir tabirdir. Kimsenin kimseyi hoşgördüğü yok. Kontratlı bir toleranstır sözkonusu.

OSMANLI ALEVİ MİYDİ, SÜNNİ Mİ?
Osmanlının Alevi konusundaki tavrı susmaktır. Göğe bakmaktır. Koskoca Cevdet Paşa, ele almadığı konu kalmamış ama Anadolu Aleviliği deyince susuyor. Hadi o din adamı. Şemsettin Sami, gayet böyle laik, bilgili, batılı bir adam. Herşeyden bahsediyor, Türk, Kürt, maden, şalgam neredeyse herşeyi yazmış. Ama Akçadağ'da alevi yaşadığından bahsetmiyor. Göğe bakıyor. 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 13.11.2014 11:16
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Sebahattin Saygili 2014-11-12 15:23:02

Alevilik hakında susmak , göğe bakmak vs. Nezamana kadar.?Tarih bilimi pek çok konuya cevap verdi ise aynı dönemlere ait bu konuyu da aydınlatma lı .