"ALLAH, 'SUSAN TANRI' DEĞİLDİR..."

İhsan Eliaçık hoca, " Allah’a nasıl ibadet edileceğinin kurallarını sen kendin koyarsan Allah'ı da puta dönüştürüyorsun. Allah'ı 'susan Tanrı' yapıyorsun" dedi.

17 Nisan 2014 Perşembe 11:15

 Eliaçık hoca, Ali Şeriatî'nin “put”u " Allah’a kendi koyduğun (yonttuğun) kurallarla ibadet edersen O’nu kendi putun yaparsın!" sözleriyle tarif ettiğini, bu bakış açısının “Allah”ın da bizler için put olabileceğini ortaya koyduğunu dile getirdi. "Allah’a nasıl ibadet edileceğinin kurallarını sen kendin koyduğun zaman “Allah” adında bir puta tapmış olursun. O Kur’an’daki Allah olmaz" diyen Eliaçık hoca, " Çünkü Allah ile diyaloğa girmiyorsun. Kuralları tek yanlı olarak sen koyuyorsun. Allah’ı “susan Tanrı” yapıyorsun. Kuralları sen kendin koyuyorsun (yontuyorsun), sonra dönüp kendi kurallarınla O’na tapınıyorsun, işte bu puttur. Oysa Allah insanları zaten kendi uyduğu kurallara çağırıyor; gelin benim uyduğum, kendime farz kıldığım şeylere siz de uyun diyor. Keza “Kur’an” da bizim için put olabilir. Kur’an’a hangi gözle bakacağının kuralını/ölçüsünü sen kendin koyduğun (yonttuğun) zaman onu da put yapmış olursun. Peki, bizim değil; onun bakmamızı istediği yerin ne olduğunu nereden bileceğiz?" diye sordu.


KUR'AN DA PUT OLABİLİR...
Bunun daha kapaktaki isimde verildiğini 'Kur’an’ı , kerim gözle okumak' olarak anladığını kaydeden Eliaçık hoca, " Şu halde Kur’an’a, “kerim” gözle bakmayan tüm okumalar, onu put haline getirebilir. Kendine bir bakış/ölçü/göz belirlersin (yontarsın). Örneğin Kur’an’da ‘bilim’ ararsın, ‘şifre’ kovalarsın, ‘ezber’den başka bir şeyi ile ilgilenmezsin, ‘şifa’ niyetine okuyup üfürme aracı yaparsın vs. Bunlar Kur’an’ı ‘kerim’ gözle okumalar olmayıp, Kur’an’ı okuyanın putu haline getirebilir. Bu nedenle artık “Kur’an okuyalım, Kur’an’a dönelim” çağrılarının önemi kalmamıştır. Artık esas mesele “Kur’an’ı hangi gözle okuyacağımız” dır. Bunun, çok daha önemli olduğunu düşünmekteyim. Çünkü Allah ile diyaloğa girmiyorsun. Kuralları tek yanlı olarak sen koyuyorsun. Allah’ı “susan Tanrı” yapıyorsun. Kuralları sen kendin koyuyorsun (yontuyorsun), sonra dönüp kendi kurallarınla O’na tapınıyorsun, işte bu puttur" dedi. (Kendi Elleriyle Yonttuklarına Tapanlar)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 17.04.2014 11:24
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
hüseyin öztürk @müjgan bilgili 2014-04-17 12:00:43

namaz konusunda daha önce açıklamaları var müjgan hanım namazın bir feyz alma aracı olduğunu asıl namazın namaz dışındaki yaşatının olduğunu eğer namaz dışında islama uygun davranmıyorsan namazın bir işe yaramayacağını ve spor olaak kaldığını söylemişti şahsen bende öyle düşünüyorum tüm ibadetler günümüzde günaha girme kontürü gib görüldüğünü 10 günahımı 10 sevapla kapatırım hesabıyla yapıldığını düşünüyorum

Avatar
Anti müjgan 2014-04-17 11:54:47

Müjgan aptaldın çünkü. Belagat, dil edebiyat biliyor olsan azcık sormazsın o aptal soruyu

Avatar
Hülya Vural 2014-04-17 11:43:30

O kadar aydınlatıcı olacak ki bu çağrı. En azından benim için öyle.. Devamı gelsin lütfen..

Avatar
müjgan bilgili 2014-04-17 11:50:10

nasıl olur sayın eliaçık.allah benim uyduğum diyorsa o zaman oda mı namaz kılıyor?kılıyorsa kime kılıyor?anlamlandıramıyorum doğrusu..yazdıklarınız çelişki içeriyor

Avatar
kelebek nilgün şahin 2014-04-17 12:03:16

Çok önemli bir bilgi üstünde mesai harcamadan düşünmeden yoruma sarılmak

Avatar
ali ufuk soyubey @müjgan bilgili 2014-04-17 14:38:04

şimdi müjgan 8 bölü beş 12 bölü sekiz eder beşi birden takılmaz bir çeyrek yeter.. ihsan eliaçık hocamı anlamıyorsan daha ne diyim sana ben.. sonra ülkenin başına senin gibi çelişen insanlar gelip durur işte gelde o zaman çelişme işte..

Avatar
muhammed arabi 2014-04-18 01:53:12

Allah cc kuranı okuyun ve amel edin diyor sizce bu kadarı yeterli deyilmi yani onu hayatınıza uyarlayın .

Avatar
Nihat Osmanoglu 2014-04-18 09:32:35

Simdi bir dalgıç denize dalmış, nefesi yettiği kadar araştırmış, batık geminin bir odasında inciler bulmuş. Incileri kalıp çıkmış ve hazineyi buldum diye bağırmış.
Bulduğu hazineden ama Hazine'nin tamamı degil. Ancak nefesinin yetmediği odalar var, başka dalgıçlar da altın, gümüş, pırlantalar bulmuşlar. Belki hala nefes yetmeyen odalar da vardır/var.
Elindekini Hazine'nin tümü zannedenler, yalancı olmazlar ama eksik kalırlar.