"ALLAH 'ONLARLA SAVAŞIN' DİYOR"

Antikapitalist duruşu ile geniş bir kitle tarafından büyük taktir gören İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, Kuran'ın sadece tek bir yerde izinsiz savaş istediğini belirterek, " O da faizle ilgilidir" dedi.

03 Ocak 2014 Cuma 11:39

 Müslüman dünyanın bu konuyu içselleştirmesi gerektiğini kaydeden Eliaçık hoca, " Çünkü ellerindeki Kitap böyle bakıyor. Bakın, Kur’an’da sadece bir yerde ‘izinsiz savaş’ vardır. O da faiz ile ilgidir. Bakara 279. ayette şöyle denir: Faiz yiyenlere Allah ve Resulü’nün savaş açtığını bildirin. ‘Bilin ki faiz yiyenler Allah ve Resülü’ne savaş açmış olurlar’ değil; ‘Allah ve Resülü’nün onlara savaş açmış olduğunu bildirin…” Durum buyken faiz kurumları nasıl İslam dünyasında kol gezebelir? Onlarla nasıl uyuşulabilir? Faiz en büyük emek sömürüsü ve hırsızlığıdır. Mülk sahiplerinin, emeği ile geçinenleri ellerindeki servet ve para ile sömürmesidir. Bugün dünya ekenomisi dediğinizin temeli borç ve faiz üzerine kuruludur. Borç ve faiz sarmalında insanlar köleleştirilmişlerdir. Böyle bir dünya ruhsuzdur, kalpsizdir. Kur’an çağrısı onun için varolan ruhsuz koşullara ruh, kalpsiz dünyaya kalp olmak durumda" dedi.

"TEMELDE AÇGÖZLÜLÜK VE BENCİLLİK VAR..."
“Kur’an’da Hayır Sesleri” makalesinde Adam Smith’in ‘Milletlerin Zenginliği’ kitabındaki tezlerini, ‘kapitalizmin insan ruhundaki köklerinin bencillik ve açgözlülük olduğunu, bunun ahlaken bir düşüklük gibi görülse de toplumsal fayda açısından yararlı olduğunu, böylece bencil çıkarları peşinde açgözlüce koşan insanların piyasayı canlandıracağı ve bu sayede bir bolluk olacağı' şeklinde özetleyen Eliaçık hoca, sistemden önce insanların bakış açılarının değişmesi gerektiğine vurgu yaptı.

"ÖNCE BAKIŞ AÇILARI DEĞİŞMELİ..."
Eliaçık hoca, " Diyelim ki sistemi değiştirdiniz. Üretim araçlarının mülkiyetini kamuya ait kıldınız. Mülk sahiplerinin ellerinden üretim açlarını aldınız. Fakat insanlar şehirli köylüsü, kadını erkeği, açgözlü, bencil, korku ve tasa içinde. Ellerine geçen ilk fırsatta kurduğunuz yeni sistemin anasını ağlatacak, yağma ve çapul peşine koşacaktır. Çünkü sistem tok ama insanoğlu aç. Ruhen aç, doymuyor. Bunun için insanın iç düyasına, metafizik dünyasına girmek gerekir. Bunu sağlayacak şey de dindir. Kur’an işe buradan başlıyor. Önce kapitalizmin insan ruhundaki köklerine iniyor. “Dünya hayatı (malı mülkü) geçici bir faydalanmadan ibarettir, öleceksiniz, toprak olacaksınız, hiç birisi sizin değil, hepsi Allah’ın” diyerek insanoğlunun gözünü önce toprak ile, Allah ile doyuruyor tabiri caizse. “Kalpler ancak Allah ile doyar, tatmin olur” der mesela. Önce insanoğlunun bu hırsını durduracak bir şey lazım. En azından zararsız hala getirecek, onu sürekli içten denetleyecek. Ondan sonra işe sistem kurmaya geliyor" ifadelerini kullandı. (OkurYazarTV/Söyleşi)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 03.01.2014 11:50
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
sinasi kara 2014-01-03 12:03:18

hoca tamamen yaniliyorsun. tarim toplumunda faiz tuketim amaciyla yapildigi icin yasaklanmistir. m.o. 4. yy. da aristo faize karsi idi. aristo'ya gore para ciplak idi. sanayi toplumunda is degisiyor. faiz yatririmlarin olcek rolunu oynuyor. yatirimci piyasa faizlerinin getirisinden daha cok kar ettigi yatirimi gerceklestiriyor ve kaynaklar israf edilmiyor. sosyalist ulkelerde faiz olmadigi icin 1960 yilinda faize benzer golge maliyet hesabi yapildi ve tutmadi. kaynaklar israf edildigi icin sistem coktu. uretim amaciyla faizin kullanilmasini anlayacak kaar ekonomi bilgisine dahi sahip olmadigin anlasiliyor. tarim tolumundaki tuketim amacli faize saplanmis durumdasin. faiz kapitalin getirisi oldugu icin finans kapital arttikca giderek azaliyor. kapital ile bilgi degistirdigi zaman faiz sifirlaniyor. kapitalizm kapitali artirdigi icin sona eriyor. zira kapital ile bilgi yer degistiriyor. toplumsal gelismeyi hice sayaak kuran'i yorumlamak seni yaniltiyor.

Avatar
ahmet ışık 2014-01-03 13:05:36

üretim araçları kapitalistlerin elinde kaldığı müddetçe..sömürü devam edecektir..insanların aç gözlülüğü çok küçük yaştan başlayarak,bencillik değil toplumsal bilinç ve haz yaratılarak.. verilebilir. bu arada kuranın yada başka dinlerin veren el alan elden üstündür..gibi toplumsallık içeren sözlerine de yer evrilebilir..ancak eğitimde çocuk küçük yaştan itibaren toplum için kendisini daha da geliştirmeye yönlendirilmelidir.vermek hazına ulaşan paylaşma ve dayanışmanın köylerdeki imece usulu yardımlaşmanın örneklerini yaşamın tüm alanlarına katarak.. hırs ve açgözlülük olabildiğince yok edilmelidir..ama tamamen yok edilemeyeceği de gerçekçi olarak bilinmeli. ve üretim araçların sadece sözde sahibi olmakla kalmamalı toplum. sokak mahalle,işyeri okul vb. hayatın her alanında insanlar kendilerini ilgilendiren konularda söz yetki ve karar sahibi olacakları düzenlemelerle.. birlik paylaşma ve dengeli eşit kalkınma sağlanabilir.doğa ve çevre de gözetilmeli. saygılarımla

Avatar
osman 2014-01-03 13:06:22

allah yasaklıyor sinasi alaahı nesh ediyor bu ne güven kibir hastalığıdır böyle

Avatar
cenan @sinasi kara 2014-01-03 13:13:02

ya bi git şinasimisin ne zıkkımsın sırf muhalefet olsun diye bişey söylenmezki ama..tamam tamam çok zekisin alkışladık küçük burjuva duyguların okşandımı by boş bilmiş..

Avatar
menemen smmm 2014-01-03 18:14:21

insan fıtratında vardır aç gözlülük bencillik,yaratan böyle yaratmış sınavın konusunun göbeğinde bu var,insanı değiştiremezsin üstadım.o zaman sistemi kurar adil bir gelir dağiılım kontrol sistemini oluşturmak çözümdür.

Avatar
Erdogan Yılmaz @sinasi kara 2014-01-03 21:56:54

daha çok okuman lazım şinasi bey,çok kitap okuduğunu idda edersin belki ama kuranı okumadığın belli.okumaktan akıldan bahseder anlarsan tabi.

Avatar
Ahmet Taşkıran @sinasi kara 2014-01-04 00:48:39

bugüne kadar sosyalist ekonomi modeli şu veya bu sebepten dolayı çömüştür diyen çok insanla karşılaştım. ama "sosyalist" ekonomiyi "faiz" sizlik sebebiyle çöktü diyen biriyle ilk defa karşılaşıyorum. ne diyeyim...

Avatar
SEBO 2014-01-09 11:18:16

dünyanin sistemi böyle sen parani bankaya yatirmak zorundasin ev tutamassin faiz almassan tl zayif herzaman eriyor baska care varmi ama elden para verip bir ay sonra faizli alirsan buna bende karsiyim