AKP'DE İKİNCİ TUR HESABI

Aydınlık Yazarı İsmet Özçelik, dokuz gün kalan seçimi değerlendirdi, AKP'nin ikinci tur hesaplarını paylaştı.

15 Haziran 2018 Cuma 14:13
Seçime 10 gün kaldı. Bazı partiler ittifaklar sayesinde baraj derdinden kurtuldu. Ama sırtında yumurta küfesi taşıyan AKP sıkıntılı.
Partide ciddi bir gerginlik yaşanıyor. Seçim yaklaştıkça bu gerginlik daha da artıyor.
MİTİNGLER
Erdoğan’ın ve Başbakan Yıldırım’ın mitingleri masaya yatırılıyor. Eski havanın olmadığı konusunda çoğunluk hemfikir. Erdoğan’ın son mitingleri iyi olsa da Başbakan Yıldırım’ın mitingleri zayıf.
Bunlar da moral bozuyor.
Genel merkez yöneticileri teşkilatlardan şikayetçi. “Teşkilatlar iyi çalışmıyor. Metal yorgunluğu sürüyor. Sahada yetersiz kalıyorlar” değerlendirmesi yapıyorlar.
KAMPANYA İYİ GİTMİYOR
Genel kanı “kampanyanın iyi gitmediği” yönünde. Sık sık Erol Olçak’ın eksikliğinden söz ediliyor. “Olçak’ın AKP için ne anlama geldiğini yeni anladık” diyenler var.
Kampanya başlarken AKP yöneticileri ile konuşmuştum. Bazı eksiklikler olduğunu kabul ediyorlardı. Ama “göç yolda düzelir” havasındalardı. Şimdi gelinen noktada “göçün yolda düzelmediği” anlaşılıyor.
“Yeterli hazırlık yapılmadan seçim kararı alındığı” konuşuluyor.
Sık sık da Bahçeli anılıyor.
MECLİS ÇOĞUNLUĞU İKİNCİ PLANDA
AKP’de, Erdoğan’ın birinci turda yüzde 50’yi aşamayacağına inananların sayısı yüksek. “Erdoğan birinci turda seçilir” diyen AKP’lilerin oranı yüzde 51.
Parti şu anda Meclis çoğunluğundan çok Erdoğan’ı kurtarma derdinde.
Meclis’te kıdemli bir AKP yöneticisinin, “Cumhur ittifakı olarak 300 milletvekilini aşsak da bu MHP ile koalisyon anlamına geliyor. MHP ile koalisyon da o kadar kolay değil. Yaşadıklarımız ortada. Koalisyon olacaksa o parti veya bu parti fark etmez. Yeni sistemde önemli olan cumhurbaşkanı” sözleri her şeyi anlatıyor.
2. TUR HESABI
AKP yöneticileri ilk turda kazanacaklarını iddia etseler de, yüzde 53-56 bandı sonuçlar açıklasalar da gerçek öyle değil.
AKP’deki toplantı ve değerlendirmelerde 2. tur hesapları yapılmaya başladı. 2. turda yüzde 50+1 almak için projeler geliştiriliyor. Atılacak yeni adımlar için kamuoyu araştırmaları siparişleri verildiği bildiriliyor.
KIRAATHANE AÇMA
Yapılan bazı açıklamaların partiye de Erdoğan’a da zarar verdiği vurgulanıyor. Erdoğan’ın “Kıraathane projesi” tartışılıyor. Niyet başka olsa da algıya dikkat çekiliyor.
Halkın, “Kıraathane projesini” “İşsizlere kahvehane projesi” olarak algıladığı ve “Devlet kahvehane mi açar” diye tepki gösterdiği ifade ediliyor.
Bazı AKP yöneticilerinden, “Cumhurbaşkanımız da olsa hataya tahammülümüz yok. Sırat köprüsünden geçiyoruz” serzenişleri duyuluyor.
24 HAZİRAN ETKİSİ
24 Haziran sonuçlarının 2. tura etkisi araştırılıyor. Mecliste çoğunluk kaybedilirse bunun cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimlerine olumsuz yansıması olup olmayacağı tartışılıyor. “Güçle alınan oyların kayabileceği” endişesi yaşanıyor.
KÜRT KÖKENLİ SEÇMENLER
AKP şu aralar en çok Kürt kökenli seçmenler üzerinde duruyor. Bir taşla iki kuş vurma hesabı yapılıyor. Biri HDP’nin baraj altı kalması. İkincisi Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kürt kökenli seçmenin 2. turda rakip adaylara gitmemesi.
Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde bölgedeki kanaat önderlerini Beştepe’de ağırlayabileceği, istek ve ihtiyaçlarını karşılamak için harekete geçebileceği konuşuluyor.
Kısacası AKP’de gözler 2. turda.
Yüzde 50+1 için planlar hazırlanıyor.
İzliyoruz..!
Herkese mutlu bayramlar diliyorum.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol