'AHİRETTE SORULACAK İLK SORU...'

İlahiyatçı İhsan Eliaçık hoca, ahirette ilk sorulacak sorunun namaz kılınıp kılınmaması olmadığını belirterek, " Cenaze namazı neyin ilk soru olacağını gayet net gösterir bizlere" dedi.

11 Ağustos 2016 Perşembe 00:27
'AHİRETTE SORULACAK İLK SORU...'
İşte Eliaçık hocanın o açıklamaları:

" İlk olarak sorulacak kul hakkıdır. Namaz değildir o uydurma bir sözdür. Cenaze namazında bunun böyle olduğunu görürüz. Hakkınızı helal ediyor musunuz diye sorulur. Cenazede merhum namaz kılıyor muydu diye soruluyor mu? Namaz, Allah ile kul arasındadır. Oysa birinizin hakkını yedi mi diye soruluyor? Asıl olan haktır.
Türkiye'de şekil müslümanlığı var. Sermayesiz, kolay kazançlı en çok kullanılan şey dindir. Hemen insanları kandırabilirsiniz.
Bir kere inandırdın mı her şeylerini verirler. Onlara ne satarsan alırlar, din çok kullanışlı bir araçtır. Kur’an-ı Kerim ve tüm kutsal kitaplarda Allah’ın adını gereksiz yere anmayınız, onu gereksiz istismar etmeyiniz ve insanları Allah ile aldatmayınız diye yazar. On emirden bir tanesi de budur. Allah’ın adını gereksiz yere anmayınız, onun adına yemin etmeyin ve onun adını kullanarak insanları sömürmeyiniz. Bizim esnaf bile hemen ürün satarken Allah’ın adını alır ağzına. Fakat o kadar basit değil. Ona gerçekten inanan ismini boşuna ağzına almaz. Gerçek Müslüman davranışlarıyla belli olur.
Türkiye'de ritüeller din haline getirilmiş durumda. Davranışlar ikinci planda. Türkiye’de namaz kılmak, oruç tutmak, başını örtmek ilk plandadır. Çalmak, hırsızlık yapmak, adam öldürmek bunlar önemli değil gibi gözüküyor. Hâlbuki durum tam tersidir. Asıl olan davranıştır. İnançlar, ritüeller kişi ile Allah arasındadır. Davranışlar toplumsal ve sosyal olaylar olduğu için insanların arasında hak hukuk meselesine girer. Kur’an-ı Kerim’de namaz kılmamak, oruç tutmamak, hacca gitmemek, başını örtmemenin, kurban kesmemenin cezası yoktur. Fakat adam öldürmenin, hırsızlık yapmanın, iftira etmenin, zina yapmanın hukuki, ihtiyacından fazla mal biriktirmenin sembolik cezası vardır. Gerçek müslüman kimdir diye bir soru soracak olursak eğer doğru ve dürüst insandır. Kimsenin hakkını yemez. Kendisine, doğaya ve çevresine zarar vermez. Komşusu açken tok yatmaz, yardımseverdir ve paylaşmayı çok sever. Elindeki ekmeği bölüşen güzel ahlak sahibi insandır… "
 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 11.08.2016 13:39
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
ahmet saygılıer 2016-08-11 15:05:01

hocam Allah sizden razı olsun benim yaşamımı aynen anlatmışsınız.dürüst doğru ve yardımsever azgınlıktan yalandan uzak kendi hakkına razı.

Avatar
Ayça 2016-08-11 15:51:11

Herkes tutturmuş her lafın sonu.Allah razı olsun ben diyemiyorum Allah adını günlük hayatta sıradan olaylarda kullanamıyorum.

Avatar
Halil TOPRAK 2016-08-12 00:10:03

Sevgili hocam,söylediklerin çok doğru katılıyorm.Sözde.şekilde müslüman olan insanların ellerindeki mala taptıklarından paylaşmak istemediklerinden işi hep başka yöne çekiyorlar. Allah,ım sana sağlık ve uzun ömür versin.

Avatar
Hüseyin Açık 2016-08-11 17:59:56

Hocam tebrikler.İşkembesine zorla turşu kurduranlara aldırma.Sakın bunlardan dolayıda pes etme...Burdaki konu gereği bir vatandaşın bir çok kimseye borcu olsa ve borçlu bir miktar para kazanıp dağıtmak için adamları çağırsa ve adamlarda birbirini tanısa,neticedebenim durumum sizden

Avatar
Fatih 2016-08-11 18:38:02

Fatih ya hocam, namaz kılmayan için bin bahane bulana yol açtığını için hiç kul hakkına girmedin ama farz olan namazın bir hakkı varsa o sana yeter, neysek tövbe kapısı hiç kapanmaz, vursan seni suçlarız ama tövbenin haberimiz olmaz diye korkarız.

Avatar
shanacan 2016-08-11 23:18:26

Hoca ALLAHAolan vazifesini yerine getirmeyenin ALLAH ile arasında ne olabilir ALLAHA teslim olmayanı ALLAH ne yapsın bu ne biçim bilgi o senin bahsettiğin insanın ahiret hayatını kurabilmesi için kazandıkları yönünde hesaba çekilmesidir varlığından haberi olmayan yiyip içip sorumsuzca yatan insan insanmıdır ALLAHA kulluğun gerekleri nelerdir sen ne biçim kuran okuyorsun senin gibi böyle yarım yamalak bilgiler verenler yüzünden insanlar bilgisiz ve din tacirlerinin eline düşüyorlar yapma hoca konuları gereği gibi temelden anlat

Avatar
ferhat koç 2016-08-11 15:36:47

Ilk soru namaz değilde kul hakkı olduğunu neye göre iddia ediyorsunuz? Gaybı bilmiyorsanız şayet(Allahtan başkası gaybı bilemez) bunu neye dayandırıyorsunuz? Yoksa sizde yazı da belirtilen kişilerden misiniz?

Misafir Avatar
ADEM OLGAÇ 2016-08-11 23:41:19 @ferhat koç

''Yazıda belirtilen kişiler'' küçümsemeniz neden..!!??Kul hakkı yememek, gıybet yapmamak, iftira atmamak...v.b. davranışlar güzel ahlak değil midir..!!? Namaz ve diğer farzlar ALLAH ile kul arasındadır ve hiçbir kul sorgulayamaz.İnsanları ötekileştirmeyelim.Ve evet...GÜZEL AHLAK yoksa, dinin anlamı yoktur...

Beğenmedim! (2)
Avatar
Ugur Durmaz 2016-08-11 17:12:05

Bak ihsan eliaçik,sana hoca demicem.
Sen cenaze namazinda,merhum için kul hakkindan helallik istendiğini söylemişsin.
Peki ahirete intikal ettikten sonra namaz ile ilgili sorgu yok mu?
Bu söyleme göre,namaz kilmamak meşru mu oluyor?
Bir müslümanin namazi farz değil mi?
Cenaze namazi (senin gibi kefereleri ayirt etmek için)müslim olanlara kilinmiyor mu?
Gayri müslimin namazindan bize ne?
İhsan eliaçik,sen git ateistlere şirin görün sapkin mahluk!!!