ADAYI TAYYİP ERDOĞAN'MIŞ...

MHP Lideri Bahçeli, partisinin 2019'daki cumhurbaşkanlığı seçiminde aday göstermeyeceğini belirterek, "MHP cumhurbaşkanlığı seçiminde, Yenikapı ruhuyla hareket ederek, Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı alır" dedi.

08 Ocak 2018 Pazartesi 17:05

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile sohbet toplantısında bir araya geldi, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

MHP üzerinde iç ve dış politikadaki bazı gelişmelere ilişkin tespitlerde, bazen doğru, bazen de haksız, aşağılayıcı ve yanlış yorumlar yapıldığını, bu tartışmalar sırasında küçültücü ve karalayıcı üsluplara şahit olduklarını aktaran Devlet Bahçeli, bunlara anında cevap verme imkanının da her an mümkün olmadığına işaret etti.

Televizyonlarda MHP ile ilgili "yanlış" tartışmalara şahit olduklarını belirten Bahçeli, "Oralardaki tartışmalar sabitleşmiş şahsiyetlerle yapıldığı için zaman zaman bu şahsiyetler artık bilgiyi nereden alırlar, MHP ile diyaloğu nasıl kurarlar, MHP'nin görüşlerini hangi gerçeklik içerisinde kavrarlar orasını bilemiyorum. Ama 2018 yılı siyaseten çok hareketli olcaktır" diye konuştu.

TBMM'de temsil edilen siyasi partilerin büyük kurultay sürecinin bu yıl içinde olacağına değinen Bahçeli, partilerin bu süreçte önemli hedefler ortaya koyacaklarını, Türkiye'yi ve dünyayı yorumlamaya gayret edeceklerini bildirdi.

Bahçeli, kurultay sonuçlarının netleşmesinden sonra Türkiye'nin siyasi gündemi olan üç konu üzerinde faaliyetlerini sürdüreceğini kaydetti.

Bunlardan birinin 30 Mart 2019'daki yerel yönetimler seçimi, diğerlerinin de 3 Kasım 2019'daki cumhurbaşkanlığı seçimi ve eş zamanlı gerçekleştirilecek milletvekilliği genel seçimleri olduğunu anlatan Bahçeli, Türkiye'nin 3 Kasım 2019'da yeni bir dönemin başlangıcı olarak işler bir konuma geleceğini belirtti.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, parlamenter sistem yerine, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle Türkiye'nin yönetileceğini vurgulayarak, yoğun bir siyasi ortamın başlangıcında bulunulduğunu, MHP'nin ve şahsının görüşünün burada verdiği cevaplar olacağını, farklı yorumlara girilmemesi gerektiğini ifade etti.

"AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile seçim ittifakına ilişkin bir görüşme takviminiz var mı? Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde nasıl bir adım izleyeceksiniz?" sorusu üzerine Bahçeli, bu sorunun büyük oranda basının yaptığı tartışmaları ve verdiği hükümleri kapsadığını söyledi.

Bahçeli, "MHP olarak şu an AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Bey ile ittifak konusunda ve siyasetin geleceği konusunda herhangi bir görüşmemiz olmamıştır. Ancak kamuoyunda tartışılan konular, Sayın Cumhurbaşkanı'nın gündemine veya bizim gündemimize de düşmektedir. Onun için bu konu, ileriki günlerde arzu ediliyorsa bir görüşme talebi olduğu takdirde görüşülür. Olmadığı takdirde biz inandığımız konular üzerinde görüşlerimizi tekrarlayarak, Türkiye'nin istikrarlı bir ortama kavuşması açısından yükleneceğimiz sorumluluğu yerine getirme gayreti içinde olabiliriz" diye konuştu.

Partilerin geçmiş yıllarda "seçimlerde ittifak" kavramı üzerine çalıştığını ifade eden Bahçeli, 1991'de Refah Partisi, Milliyetçi Çalışma Partisi ve Islahatçı Demokrasi Partisi'nin ittifak yaptığını anımsattı.

Bu ittifakın yasal olmamakla beraber o zaman için "zorunlu bir ittifak" olarak nitelendirildiğini söyleyen Bahçeli, siyasi partilerin önlerindeki engeli aşmak ve demokrasiyi tıkayan unsurları kırmak amacıyla birçok şeye katlandığını belirtti.

Milliyetçi Çalışma Partisi'nin, Refah Partisi adı altında seçime girdiğini ve 3 partiden oluşan ittifakın 62 milletvekili ile TBMM'de temsil edildiğini anlatan Bahçeli, seçime Refah Partisi adıyla girildiği için sonuçların bu parti adına yazıldığını, Milliyetçi Çalışma Partisi ve Islahatçı Demokrasi Partisi'nin ne kadar oy aldığının belli olmadığını söyledi.

Bahçeli, ittifakın ardından partilerin oy oranları belli olmadığı için hazine yardımından mahrum kaldıklarını anımsattı.

"İTTİFAK YASAL OLMALIDIR"

Siyaset biliminin analizlerinde Milliyetçi Çalışma Partisi ve Islahatçı Demokrasi Partisi'nin hiç konu edilmeden Refah Partisi'nin oyları üzerinden siyasi yorumların ve siyasetin geleceğinin şekillendirildiğini anlatan Bahçeli, "Bu tecrübeyi yaşayan biri olarak özellikle önümüzdeki yılları göz önüne aldığımız takdirde MHP bir ittifak olayı söz konusu olacaksa bu yasal olmalıdır. Bu yasal olmanın bugünkü imkanı cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin uygulamaya geçeceği süre içinde de çıkartılacak uyum yasalarında Siyasi Partiler, Cumhurbaşkanlığı Seçimi, Milletvekilliği Seçimi Kanunları olacak ise o zaman siyasi partilere ittifak yapma imkanı ve seçim sistemine de bu ittifakın nasıl gerçekleşeceğine dair maddelerin konulması gerekmektedir. İşte MHP çok pratik bir çözüm olarak üzerinde tartışılması mümkün olabilecek bir yaklaşımı ortaya koymuştur" ifadelerini kullandı.

YÜZDE 10 SEÇİM BARAJI

Bahçeli, yüzde 10'luk seçim barajının ağır bir baraj olduğunu, bu ifadeyi kullandıklarında televizyonların daimi personeli haline gelen yorumcuların "MHP barajı aşamama endişesine sahiptir, onun için yüzde 10 barajı ağır demektedir" yorumunda bulunduğunu dile getirdi.

Kamuoyu araştırmacısı değil kamuyu yönlendirmekle görevlendirilmiş şahsiyetlerin ölçüp biçerek, "MHP barajı aşamayacağı için çıkış yolu olarak başka bir şey söylüyor" dediğini aktaran Bahçeli, sözlerine söyle devam etti:

"Sanki yeni kurulmuş 15 günlük parti barajı aşıyor, muhtemelen olabilecek, gelecekteki birtakım siyasi oluşumlar barajı aşabilecek ama MHP aşamayacak gibi ters bir yorum içine giriyorlar. Bu haksızlıktır. MHP'nin baraj diye bir sorunu yoktur. Barajın aşılıp aşılmaması meselesi MHP'nin meselesidir ama Türkiye'nin içine düştüğü durumları dikkate alan bir takım yorumlar yaptığımızda eğer Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni uygulama sürecine girdiğimiz Meclis'teki içtüzük değişimiyle beraber uyum yasaları da gündeme gelecekse MHP, 'Bugün veya yarın bazı gelişmeleri de göz önüne alarak Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu'nda ittifak kavramı yer alabilir mi, bu nasıl olabilir' sorusunu soruyor ve kamuoyunda tartışılmasını istiyor.

Hem kalkacaksınız 16 Nisan referandumunda yüzde 49 oyla bir 'hayır' kampanyasının önderi olduğunuzu söyleyeceksiniz, arkasından da ona destek veren aydınlar ve gazeteciler olarak değerlendirmelerde bulunacaksınız. Bunun gerçekleşmesi için de yine yasal olmayan yollarla bir ittifak arayışı içine gireceksiniz. Bunu yapacağınız yerde buyrun Meclis'te bir ittifakın nasıl yapılabileceğine dair yasal ve ahlaki boyutu ortaya koyalım."

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ

Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin çok net olduğunu dile getirerek, farklı yorumlara yer olmadığını vurguladı. Bahçeli, "Meclis'in bir bölümü 'evet' bir bölümü 'hayır' der. 'Hayır' diyenler buna gölge düşüremez, 'evet' diyenler ise şımaramaz. Bu gerçeği kabullenmek durumunda olacaksınız" dedi.

Sistemin önce TBMM'de ardından da referandumda kabul edildiğini, itiraz edilecek bir nokta olmadığını vurgulayan Bahçeli, "Söz konusu itirazı yapmaya çalışanlar başka amaçlara dolaylı veya dolaysız hizmet etmeye gayret gösterenlerdir. 'Efendim referandumla yüzde 49 ile yüzde 51.' Bir oy dahi Türkiye'de geçerli kabul edilmeyecekse o zaman ne yapacağız. 49 bin 999 öbür taraftan da 50 bin oldu. Aradaki bir oy bu milletin evladının oyu değil mi? Bunu dikkate almak lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin 3 Kasım 2019'da yapılacak milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimiyle bütün kurum ve kurallarıyla uygulamaya geçeceğini söyledi.

Böyle bir süreci gölgelemenin, kaos, bunalım ve krizi davet etmenin doğru olmadığına dikkati çeken Bahçeli, şunları kaydetti:

"Bu sürecin anayasal desteklerini ve halk oyu desteklerini sağlayan partiler bir anlayışla hareket etmek durumundadır. Anayasayı değiştirip cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçmeye katkı sağlayanlar 'Siyasi şartlar değişti, Türkiye şöyle oldu, ben şunu düşünüyorum' deme hakkına sahip değildir. Çok net ifade ediyorum. Buradaki cümlem şudur, MHP cumhurbaşkanlığı adayı göstermeyecektir, MHP'nin genel başkanı cumhurbaşkanı adayı olmayacaktır.

Yenikapı diye başlayan bir ruhla, hareketle anayasada ve halk oylamasında beraber hareket ettiğimiz, bütün kurum ve kurallarıyla uygulamasına öncülük ve önderlik yapan partiyle beraber sonuç almanın Türkiye'nin hayrına olacağı inancındayız. Bunun manası şudur, daha net olarak ifade ediyorum, herhangi bir sebeple Sayın Recep Tayyip Erdoğan aday olmaktan vazgeçerse, başka türlü gerekçeler ortaya konur, 'Ben böyle bir yola girmek istemiyorum' derse o kendisinin bileceği iştir ama 7 Ağustos'ta başlatılan bir ruha MHP sadıktır."

Yenikapı ruhunun iyi anlaşılması gerektiğini belirten Bahçeli, "Yenikapı" adına vesile olduğu rivayet edilen ve IV. Murat ile bir sandalcı arasında geçen hikayenin bir kısmını aktardı. Bahçeli, "Türkiye'de yeni bir kapı açılmıştır" ifadesini kullandı.

MHP'nin Türkiye'nin geleceğini, birliğini ve dirliğini, etraftaki ateş çemberlerini, yurt içinde ve yurt dışındaki birtakım kaosçu faaliyetleri de göz önünde bulundurduğunu vurgulayan Bahçeli, şöyle devam etti:

"Eğer yeni bir sürece girilmişse, bu sürecin başlama tarihi 3 Kasım 2019 olacaksa o zaman 2019'da MHP, cumhurbaşkanlığı seçimi veya milletvekilliği seçiminde bu yönüyle hareket edecektir. Düşüncemiz cumhur ittifakıdır. Bu, partileri ilgilendiren bir konudur. Eğer cumhur ittifakında büyük bir birlik, yani anayasa değişikliğinde veya halkoylamasındaki birliğin devam etmesi gözüküyor ise o zaman cumhurbaşkanlığının ittifakı da bu ittifak olur. Artık o 5 tane televizyoncu, bu akşam 'Acaba Bahçeli ne dedi Recep Tayyip Erdoğan bu teklifi kabul eder mi etmez mi AKP'nin içinde şöyle olur, dışarıda böyle olur'... Bunlara benim aklım ermez. Benim aklım hep Türkiye’dedir. Onun için söylüyorum, MHP'nin cumhurbaşkanı adayı yoktur. Genel Başkan aday olmayacaktır.

Başkaları gibi bir 'Aday olacağız', sonradan 'Genel kurullarımızda tartışırız, isterlerse olabilirim' gibi, kamuoyunu sekiz yapmaya çalışan ortama sürüklemeye de gerek yoktur. MHP, ittifak olursa ittifakla, olmazsa kendi partisi olarak milletvekilliği seçimlerine girer. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Yenikapı ruhuyla hareket ederek Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı alır. Bu kadar nettir."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 11.01.2018 02:18
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Ülkücü 2018-01-08 17:37:25

Vatana ihanetle suçladığın birini adayım diye ilan etmek.. Yazıklar olsun. MHP yok hükmündedir. Çok yaşa ülkücü hareket

Avatar
hurşit 2018-01-09 12:35:45

edindiğim bilgiye göre emine erdoğan bahçeliden çok rahatsızmış eşimi elimden alıcak diyormuş 40 yıllık evliyiz ben bile bukadar karılık yapmadım diyormuş saraya kuma olarak gelecek diye endişe ediyormuş :)))))