AÇILIŞ GONGU KADINLAR İÇİN ÇALDI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) açılış gongunu kadınlar için çaldı.

08 Mart 2011 Salı 14:51
AÇILIŞ GONGU KADINLAR İÇİN ÇALDI

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde İMKB'de seans, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyelerinin katılımıyla düzenlenen gong töreniyle açıldı.
Gül, törende yaptığı konuşmaya, Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayarak başladı.
Kadınların, toplumun bütün kesimlerinde faal olması gerektiğini ifade eden Gül, kalkınmış ekonomilerde, toplumlarda kadınların karar mekanizmalarındaki rolüne işaret etti.
Türkiye'de de kadınların hayatın her safhasında rol aldıklarını görmekten mutluluk duyduğunu dile getiren Gül, her alanda kadınların giderek daha fazla temsil edildiğini gördüklerini söyledi.
Siyasette ise kadın temsilinin biraz noksan olduğuna dikkati çeken Gül, ''Ümit ediyorum ki giderek daha da çoğalacaktır'' dedi.
Kadınların yeteneklerini en rahat göstermesi gereken alanlardan birinin de iş dünyası olduğunu belirten Abdullah Gül, kadınların iş hayatında önlerinde engel olmadığını, ne kadar gayretli olurlarsa o kadar çok teşvik edileceklerini, kapıların kolay açılacağını bilmeleri gerektiğini söyledi.
8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla İMKB'de olmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Gül, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu'na da teşekkür etti.
Anadolu'nun birçok kentinde kadın girişimcilerin sayısının arttığını gördüklerini belirten Gül, bundan memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Konuşmasının ardından Gül, eşi Hayrünnisa Gül ve beraberindekilerle birlikte İMKB'nin açılış gongunu kadınlar için çaldı.
Cumhurbaşkanı Gül'e, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan tarafından, günün anısına bir berat sunuldu.
Gül, daha sonra seans salonunu dolaşarak brokerlarla bir süre sohbet etti. Bazı brokerlar Gül'e, tuttukları takımların formalarını imzalattı.

SİYASET VE EKONOMİDEKİ NOKSANLIK GİDERİLMELİ
Kadınların özellikle bazı alanlarda kendini çok fazla göstermeye başladığına dikkati çeken Gül, şöyle devam etti:
''Eğitimde, sağlıkta, yargıda, üniversitelerde, bilim dünyasında, hatta hariciyede... Ama kadınların çok kendini gösteremedikleri, dengenin dengesiz bir şekilde gözüktüğü alanlar da var; siyaset ve ekonomi... Bu iki alandaki noksanlığın da giderilmesi gerektiği kanaatindeyim. Ümit ederim ki siyasette önümüzdeki günlerde siyasi partiler bununla ilgili önemli kararlar alır.
 Kadınların sadece çalıştığı, çalıştırıldığı ama karar mekanizmalarında çok gözükmediği dönemler, totaliter ve otoriter rejim dönemlerine ait. Kadınların önündeki bütün engellerin aşılması gerekiyor. Zaman zaman çok absürt engellerin çıkarıldığını görüyoruz, kılık kıyafet... Bütün bunların hepsinin muhakkak ki kaldırılması ve gücü, kendine özgüveni, çalışma azmi, iradesi olan hanımların her alanda önünün açılması gerektiğine inanıyorum.''
Gül ''Türkiye'de sadece 6 milyon kadının işgücü içerisinde olduğunu görüyoruz. Yani enerjimizin, kaynaklarımızın, imkanlarımızın çok az bir kısmını değerlendirebiliyoruz. Bu büyük bir kayıp. Kadınları her alanda faal hale getirmemiz gerekiyor'' dedi.

''ÇOK CESUR OLMANIZ GEREKİYOR''
İş alanında kadınların çok başarılı olacaklarına inandığını dile getiren Gül, kadınlara şöyle seslendi:
''Çünkü kendinizi bir kez ispat etmeye başladığınızda, bir kez bir şeyi başardığınızda onun arkasının çok rahat geleceğine inanıyorum ve çok örnek alınacağınıza da inanıyorum. O bakımdan çok cesur olmanız gerekir. Belki biraz tereddütler olabilir, ama gördüğüm kadarıyla önünüzde çok imkanlar var. Aslında hepimiz 'çok pozitif ayrımcılık yapılsın' deriz, ama zaten yapılıyor da. Yasalarda çok büyük değişiklikler yapıldığı gibi uygulamada da çok oluyor.''
Türkiye'nin en büyük işadamlarının bir araya geldiği TÜSİAD'ın iki dönemdir başkanının kadın olduğunu anımsatan Gül, ''Demek ki yapılabiliyor, olabiliyor'' dedi.
Anadolu ziyaretlerinde iş dünyası ile mutlaka bir araya geldiğini anlatan Gül, onların arasında artık artan sayıda kadın girişimciyi görmekten de memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Gül, ''Şunun unutmayın ki başarabilirsiniz. Başardıktan sonra da çok iyi örnek olabilirsiniz. Çünkü kadınlar işlerini daha titiz takip ediyorlar. Bir kez konsantre olunca işlerine onu çok daha iyi bir şekilde yapıyorlar. O da başarıyı getirecektir'' değerlendirmesinde bulundu.
Abdullah Gül, nüfusun bir kısmının çalışıp uğraşıp bir şeyler üretmek için gayret sarf edip de önemli bir kısmının çalışmamasının, vaktini, enerjisini başka şeylerle geçirmesinin kabul edilebilir olmadığını söyledi.
Geçmişe bakıldığında kadınların çok aktif olduğu dönemler bulunduğunu anımsatan Gül, önemli şairlerin, edebiyatçıların, liderlerin kadınlar arasından çıktığının görüldüğünü anlattı.
Herkesin daha büyük cesaretle, özellikle iş hayatında başarılı olması için çalışması gerektiğini belirten Gül, ''İmkanlar çok. Bazen bu imkanların ne olduğu bilinmiyor. Devletin, bakanlıklarının çok büyük imkanları var. Kadınlar için çok büyük ayrıcalıkları var'' dedi.
 





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol