89 YIL SONRA BU TOPRAKLARDA BULUŞTULAR

Türkiye’den 89 yıl önce Yunanistan’ın Dion şehrine göç eden Rumların çocukları ve torunları, atalarının yaşadığı topraklara geldi. Fener Rum Patriği Bartholomeos da yanlarındaydı.

28 Mayıs 2011 Cumartesi 18:23
89 YIL SONRA BU TOPRAKLARDA BULUŞTULAR

 Türkiye’den 89 yıl önce Yunanistan’ın Dion şehrine göç eden Rumların çocukları ve torunları, atalarının yaşadığı topraklara geldi. İzmir'n Selçuk ilçesinde 60 kişilik Yunan grubu, Fener Rum Patriği Bartholomeos’un katılımıyla St. Jean kilisesinde ayin yaptı. Papa 6. Paul’un 1967 yılında dua ettiği antik kilisede St. Jean’ın mezarının bulunduğu yerdeki ayinde Bartholomeos’a, bir Yunan çocuğu çiçek verdi. Mum yakan Patrik, daha sonra kendisine ayrılan yerde ayine katıldı. Midilli adasından ayin için gelen Papaz Kirilos Sikis’in yönettiği ayinin ardından, katılanlara kutsanmış ekmek verdi, St. Jean’ın mezar taşını gösteren mermeri çömelerek öptü.
Daha sonra Selçuk Belediyesi'ni ziyaret eden Patrik Bartholomeos, Belediye Başkanı Vefa Ülger'le bir süre basına kapalı görüştü. Kendilerini "Şirinceli Dionlular" olarak adlandıran vatandaşları adına Başkan Ülger'e teşekkür etti. Yunanistan İzmir Başkonsolosu Hara Skolarikou ve Dion eski Belediye başkanı Grigoris Papachistos’un da bulunduğu ziyarette Bartholomeos, “Bütün dindaşlarım adına, Belediye Başkanı'nın şahsında Selçuk halkına teşekkür ederim. Buraya gelenler, buradan göçenlerin torunlarıdır. Bizler de ruhani liderleri olarak bu kutsal yerlerde ayin yapmaya geldik. Bize yardımcı olan herkese teşekkürlerimizi sunarız. Bu sevgi dostluk hislerini buluyoruz ve tadıyoruz. Kapadokya'da, Sümela Manastırı'nda, her yerde yerel ahali bizi büyük bir sıcaklıkla kucaklıyor, her hususta yardımcı oluyor. Yalnız patrik ve patrikhane için değil, tüm ziyaretçilerimiz için bu barış ve beraberlik devam etsin; ancak bu şekilde hakiki mutluluğu yaşayabiliriz. Kavga ve kargaşayla hiçbir yere varılmaz. Aksine bütün mutluluğumuzu yitiriyoruz. Yüce Allah’ımızın bize bahşettiği nimetlerden istifade edebileceğimiz bu fani ömrümüzü birbirimizi severek, birbirimize saygı göstererek, birbirimizin dinine, örfüne, kültürüne âdetlerine saygılı kalarak kardeşçe yaşamalıyız.” dedi.
Dion ekibini Selçuk’a davet eden belediye Başkan Vefa Ülgür de geçmişte yaşanan acıların tekrarlanmaması için çaba gösterdiklerini ifade etti: “Bu topraklardan Yunanistan’a göç edenleri gidip bulduk. O dönemde yaşanan acıları ve problemlerini dijital kayda aldık. Yaklaşık 600 saat tutan bu kayıtları, yıl sonunda açacağımız Kent Belleği Evi’nde herkesin kullanımına sunacağız. Bu çalışmayla mübadeleyi kayıt altına almış olduk.”
Konuşmaların ardından Ülgür ile Bartholomeos, birbirilerine hediyeler verdi. Bu arada patriğin Selçuk’a gelişinden ayrılmasına kadar olağanüstü koruma tedbirleri alındı.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol