3 BİN YILLIK SIR ÇÖZÜLDÜ!

Bilim insanları Ramses’in ölüm nedenini belirledi.

19 Aralık 2012 Çarşamba 15:30
3 BİN YILLIK SIR ÇÖZÜLDÜ!

 Bilim insanları Ramses’in ölüm nedenini belirledi. Yapılan araştırmaya göre Ramses, bir darbe girişimi sırasında düzenlenen suikasta kurban gitti. Ramses, boynu kesilerek öldürüldü.

Adli tıp uzmanları çok çarpıcı bir detaya da ulaştı. Araştırmaya göre, Ramses’i öldüren katil ya da katiller; karısı ve yerine geçmek isteyen oğlu tarafından kiralandı. Hatta “Çığlık Atan Mumya” adı verilen bir diğer mumyanın da, Üçüncü Ramses’in intihar etmek zorunda kalan oğlu olabileceği belirtildi.
Bilgisayarlı tomografi metodu kullanılarak Ramses’in mumyası üzerinde gerçekleştirilen incelemelerde, firavunun soluk borusuyla şahdamarının kesildiği belirlendi. Saldırganların, 70 milimetre derinliğinde bir yara açtığı da belirlendi.
Saldırganların bıraktığı yara izinin neredeyse Ramses’in omurgasına kadar gittiği de belirtildi. Verilen yara nedeniyle Ramses’in boynundaki yumuşak dokunun neredeyse tamamının kesildiği de ifade edildi.
İtalya’da bulunan EURAC Mumyalar ve Buzadam Enstitüsü’nden Paleopatolog Albert Zink, “Üçüncü Ramses’in boğazındaki bu kesik nedeniyle öldüğüne şüphem yok. Kesik çok derin ve çok geniş. Neredeyse kemiğe kadar gidiyor.
Öldürücü bir yara olmalı” diye konuştu ve Ramses’in boynundaki kesiğin mumyalama bandajları nedeniyle fark edilemediğini söyledi.
MÖ 1188 ve 1155 yılları arasında iktidarda olan Kral Üçüncü Ramses, antik belgelerde “Büyük Tanrı” olarak geçiyor. Ramses’in Mısır’ı art arda gelen işgallerden kurtaran büyük bir komutan olduğu biliniyor.
Öldüğü sırada 65 yaşında olan Ramses’in ölüm nedeni hiçbir zaman belirlenememişti. Bir mahkeme tutanağı olan Turin Papirüsü’nde kralın ölümünden sorumlu olan dört kişinin çıkarıldığı duruşmaların detayları yer alıyordu. Bu dört kişiden ikisi, Ramses’in genç karısı Tiy ve Tiy’in oğlu Prens Pentavere’ydi. 

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol