2017'DE GENELKURMAY BAŞKANI KİM OLACAK?

Balyoz davası nedeniyle yargılanan komutanların hukuki durumu ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na kimin getirileceği konularında kriz riski taşıyan 1 Ağustos’taki YAŞ’a ilişkin süreç dün Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığındaki yaklaşık 2 saat süren zirvede ele alındı.

15 Temmuz 2011 Cuma 10:11
2017'DE GENELKURMAY BAŞKANI KİM OLACAK?

 Olağan koşullarda emekli olması gereken Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay’ın görev süresinin uzatılıp uzatılmayacağı Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner tarafından ele alındı. YAŞ’ta alınacak kararlar TSK teamülleri doğrultusunda 29. Genelkurmay Başkanı’nın kim olacağına da işaret edecek.

İki komutandan biri

Teamüller doğrultusunda 2013’te Genelkurmay Başkanlığı görevini Orgeneral Işık Koşaner’den devralacak olan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel, TSK’nın 28. Genelkurmay Başkanı sıfatıyla 2017’ye kadar görev yapacak. Orgeneral Özel’in emekliye ayrılacağı 2017’de ise bu koltuğa YAŞ toplantısında orgeneralliğe terfi edecek komutanlardan birinin oturması bekleniyor.
Terfi bekleyen komutanların yaşları da gözönüne alınıyor. Bu kapsamda, Orgeneral Özel’in 4 yıl süreyle Genelkurmay Başkanı koltuğuna oturacak olması nedeniyle, Özel’den sonra bu koltuğa getirilecek ismin, 2017’ye kadar 65 yaşına gelmemesi gerekiyor.

Bu yıl terfi bekleyen 10 korgeneral arasında EDOK Muharebe Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Nejat Bek ve Elazığ merkezli 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Mustafa Korkut Özarslan da bulunuyor. Bu isimler Balyoz davası kapsamında Hasdal Askeri Cezaevi’nde bulundukları için, TSK Personel Kanunu nedeniyle terfi şanslarını yitirdi.
Geri kalan 8 isim arasında Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin ile EDOK Eğitim Kolordu Komutanı’yken Özarslan’ın tutuklanması nedeniyle 8. Kolordu’nun başına vekâleten getirilen Korgeneral Galip Mendi isimleri dikkati çekiyor. 

Ancak bu isimlerin 1951’de doğdukları, kanun gereği 65 yaşını doldurdukları 2016’da Genelkurmay Başkanlığı koltuğu da dolu olduğu için emekliye ayrılmaları gerekiyor. Bu nedenle terfi sırasında bulunan isimlerden 1953 doğumlu EDOK Muharebe Hizmet Eğitim Destek Komutanı Korgeneral Ömer Necati Özbahadır ile 1952 doğumlu olan 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Hulusi Akar’ın isimleri öne çıkıyor.

Aksay’ın görev süresi

Toplantının ana gündem maddesi Hava Kuvvetleri Komutanı’nın kim olabileceği oluşturdu. Hava Kuvvetleri Komutanı Aksay, görev süresinin dolması nedeniyle bu yıl emekliye ayrılacaktı. Bu durumda Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı bu göreve getirilecekti. Ancak Balanlı’nın Balyoz davası kapsamında tutuklanması nedeniyle Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki terfi atama zinciri de olumsuz etkilendi.
Bu kapsamda bu yıl orgeneralliğe terfi edebilecek konumdaki üç korgeneralden ikisi 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü ile Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Ziya Güler’in de tutuklanması orgeneralliğe terfi durumunu da sıkıntıya sokmuştu. Bu nedenle bugüne kadar hiç uygulanmamasına karşın kuvvet komutanı Aksay’ın görev süresinin kanun kapsamında bir yıl uzatılabilmesi gündeme gelmişti. Ya da Hava Lojistik Komutanı Korgeneral Mehmet Erten’in terfi ederek kuvvet komutanlığına getirilmesi formülü üzerinde duruluyordu. Zirvenin ardından Başbakanlık Resmi Konutu’na geçen Erdoğan, burada Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüştü.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol