Cumhuriyet dönemi kapandı, yerini “Başkanlık Sistemi” aldı ki dünyada böyle bir başkanlık sisteminin örneği yok.
Yeni sistem de A dan Z’ ye her şey değişecek. Devlet’in zaten yerinden oynatılmış olan temel taşları sökülüp atılacak. Bu durumda da;
Recep Tayyip Erdoğan 1. Başkan sıfatıyla (belki de kurucu başkan) tek adam haline gelecek. Yasama, Yürütme ve Yargı tamamen kontrolü altına girecek. Hiç bir kişi ve kurum bağımsız olmayacak…
1.Kurucu Meclis oluşturulacak ve kurucu Meclis sıfatıyla yeni bir Anayasa yapılacak.
Yeni Anayasa ile o üzerine titrediğimiz ilk 3 madde de değişecek. (Turkuaz-Beyaz bayrağa, Türkiye Cumhuriyeti Devleti adının ve belki Başkenti’nin de değişmesine hazır olun)
Cumhuriyet rejimi ortadan kalkınca, zaten yıllardır anlamsızlaştırılmaya çalışılan Millî bayramların ve özel günlerin hiçbir değeri kalmayacak. Hal böyle olunca da;
Cumhuriyet’in Kurucu Meclisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılış tarihi olan 23 Nisan 1920 tarihinin bir önemi olmayacak. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanmayacak. Cumhuriyet’in 1. Meclisi, 100. yılını göremeyecek. Belki sadece Çocuk Bayramı olarak kutlanacak ama büyük olasılıkla farklı bir tarihe alınacak.
Atatürk’ün Samsun’a çıkışının ve Millî Mücadele’nin meşalesini yakışının tarihi olan 19 Mayıs 1919’un yerini büyük olasılıkla 15 Temmuz 2016 alacak. Adı da “15 Temmuz Gençlik ve Spor Bayramı” olarak değişecek. Erdoğan zamanı gelip vefat ettiğinde de eğer başkanlık sistemi devam ediyorsa, “15 Temmuz Recep Tayyip Erdoğan’ı anma Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanacak.
29 Ekim 1923 tarihinde kurulan Cumhuriyet’in dönemi sona erdiği için haliyle her yıl 29 Ekim’ de kutlanan Cumhuriyet Bayramı’ da tarih sayfalarındaki yerini alacak. Yani tıpkı 1. Meclis gibi Cumhuriyet’ de 100. Yılını göremeyecek.
30 Ağustos Zafer Bayramı’nın yerini “15 Temmuz Zafer Bayramı” alacak, devrim şehidi Kubilay’ın yerine yeni devrim şehidi olarak Ömer Halis Demir anılacak.
Bu durumda 10 Kasım tarihi, içinde devlet kademesinin yer almadığı sadece halkın katılımıyla oluşan nostaljik anma törenlerine dönüşecek. Nesil değiştikçe belki bu anmalarda ortadan kalkacak. Belki de bazılarının dediği gibi “Anıt Kabir’i de yıkacaklar ya da başka bir yere taşınacak.”
Yörelerdeki anma günleri Örnek; Şanlıurfa’nın, İzmir’in ve diğerlerinin düşman işgalinden kurtuluşu; Atatürk’ün Ankara ya da başka yerlere geliş törenleri yapılmayacak. Seymenlik bile ortadan kaldırılabilecek.
Büyük olasılıkla Türkiye’nin dört bir yanında Atatürk’ün ziyaretlerinde ikametgâhına ayrılan ve ölümünden sonra da müze haline getirilen Atatürk Müze Evleri boşaltılacak. Buralar otel, motel, rezidans ya da başka mekânlara dönüştürülecek.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a, “Başkomutan”, “Gazi” ve “Paşa” unvanları verilecek. Başkanlık sisteminin yeni meclisi büyük olasılıkla 15 Temmuz’da gösterdiği cesaret (…) nedeniyle “Üstün Hizmet ve Cesaret Madalyası” ya da “ “ İstiklâl Madalyası” filan verilecek.
Erdoğan gençlere; “Eyy dindar ve kindar nesil, başkanlık sistemini biz kurduk onu yüceltecek olan sizlersiniz” diye seslenecek. Tarih kitaplarında Recep Tayyip Erdoğan’ın “15 Temmuz savaşları yer alacak.
3. Hava Limanı’na büyük Olasılıkla “Recep Tayyip Erdoğan” ya da “RTE Hava Limanı” adı verilecek.
*
40’ lı yıllarda ilk adımlarının atıldığı “Karşı devrim hareketi” başardı; farkında mısınız?
“Cumhuriyeti biz kurduk, onu yaşatacak ve yükseltecek olan sizlersiniz” demişti Başkomutan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK.
Yaşatamadık; farkında mısınız?
Tülay Hergünlü
Değerli okuyucularım; Bu yazı siyaset ile ilgili son yazımdır. Bundan sonra daha farklı konularda yazmaya çalışacağım. Umarım, yine birlikte oluruz. Sevgiler…

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol