YOK BÖYLE BİR DAVA!...

Türk Hava Yolları, son yaşanan olaylardan dolayı THY'den 260, THY Teknik'ten ise 45 kişinin iş akitlerinin feshedildiğini bildirdi. THY uğradığı 2 milyon dolar zarar için tazminat davası açıyor.

31 Mayıs 2012 Perşembe 18:13
YOK BÖYLE BİR DAVA!...

 Türk Hava Yolları, grev hakkının kaldırılmasını protesto ederek iş yavaşlatan personelinin durumu ve eylemin faturasıyla ilgili olarak açıklama yaptı. 


Şirketten yapılan açıklamada, eylemlerin yarattığı maddi zararın 2 milyon lira olduğu belirtilirken, şu ifadelere yer verildi: 
"Hava İş Sendikası’nın yasadışı eylem çağrısı, buna bağlı olarak bazı sefer iptalleri ve sonrasında gelişen olaylarla ilgili kamuoyunu bilgilendirme amacıyla aşağıdaki açıklama yapılmaktadır.
Türk Hava Yolları son yıllarda gerçekleştirdiği yatırımlar ve hizmetlerle bugün uluslararası bir oyuncu haline gelmiştir. Avrupa’nın en iyi havayolu şirketi seçilen Türk Hava Yolları, Avrupa’nın en büyük dördüncü havayolu şirketidir. Taşıdığı yurtdışı transit yolcu sayısı bakımından Dünyada 10’uncu sırada yer almaktadır. Elde edilen bu başarı tüm çalışanlarımızla birlikte Türk Hava Yolları ailesinin eseridir.
Türk Hava Yolları çalışanlarının sosyal ve özlük hakları ile ücretleri her zaman Türkiye ortalamalarının fazlasıyla üzerinde olmuştur. Türk Hava Yolları’nın çalışma koşulları ve standartları ile dinlenme süreleri, daima ulusal ve uluslararası otoritelerin belirlediği kuralların üzerindedir.
 
UYARI YAPILDI
 
28 Mayıs saat 22.00 civarında Hava-İş sendikası tüm üyelerine 29 Mayıs 2012 tarihinde lokal saatle 03.00- 24.00 arası kendilerini göreve hazır hissetmeyeceklerini bildirmişlerdir” şeklinde bir duyuru yayınlayarak kanunsuz eylem çağrısı yapmıştır. Bu çağrı daha sonra sosyal medya araçları üzerinden de hem çalışanlara hem de kamuoyuna duyurulmuştur.  
Bunun üzerine Ortaklığımız tarafından aynı gece saat 23.50'de iş bırakma veya iş yavaşlatma ile bu sonucu doğuran benzer yasadışı davranışların  2822 sayılı Kanunun 45 ve 70 inci maddeleri gereğince hiç bir tazminat ödenmeksizin işten çıkartılma, işverenin uğrayacağı zararın tahsil edilmesi, ağır para cezası ile mahkumiyet ile sonuçlanacağı konusunda sizleri bilgilendirmekte fayda görüyoruz. 
Türk Hava Yolları çalışanlarının görev ve sorumluluklarının farkında olduğuna ve bilinçli olarak çalıştığı kuruma zarar verecek herhangi bir davranış sergilemeyeceğine inanıyoruz" şeklinde bilgilendirme yapılmıştır.
 
BÜYÜK BİR KISIM DESTEK VERMEDİ
 
Yaklaşık 17 bin personeli olan Türk Hava Yolları’nda çalışanların büyük bir kısmı ağır baskı ve engellemelere rağmen şirketine zarar verecek kanunsuz eyleme destek vermemiştir. Şirketine sahip çıkan ve özveriyle çalışan arkadaşlarımıza bir kez de kamuoyunun huzurunda teşekkür ediyoruz.
Tüm uyarılarımıza rağmen yasadışı eyleme katılan ve görevine gelmeyen Türk Hava Yolları A.O’dan 260 THY Teknik A.Ş.'den ise 45 kişinin 2822 sayılı Kanunun ilgili maddeleri gereğince iş akitleri feshedilmiştir. Şirketine zarar veren, yolcularımızı mağdur eden kişilerle birlikte yola devam edilmesi mümkün değildir. 
Sendika yöneticileri 29 Mayıs 2012 saat 03.00'dan itibaren uçucu ekiplerin bir kısmının uçuşa gitmelerini psikolojik taciz ve fiziki müdahaleyle engellemiştir. Bu engellemeler sonucunda kabin ekiplerindeki eksiklikler nedeniyle 223 uçuş iptal edilmiştir. İptal ve gecikmeler nedeniyle 100 binin üzerinde yolcu mağdur olmuştur. 
 
EMEĞİMİZ ZARAR GÖRDÜ
 
Uluslararası önemli aktarma merkezlerinden biri haline gelen İstanbul üzerinden Türk Hava Yolları’nı kullanarak seyahat eden transit yolcularımızın mağduriyeti hem Türk Hava Yolları’na hem de Türkiye’ye zarar vermiştir. Yaşanan olayların Türk Hava Yolları'nın son 8 yıldır süren yatırım ve emeklerle elde ettiği marka değeri ve imajına verdiği zararın yanı sıra şu ana kadar yaklaşık 2 milyon USD’lik maddi zarara da neden olduğu tespit edilmiştir. 
Sendika’nın yasal olmayan eylemiyle eş zamanlı olarak Türk Hava Yolları’nın web sitesine yurtdışından saldırılar olmuş ve web sitemiz ve internet satış kanalımız kullanılamaz hale getirilmiştir.
 
TAZMİNAT DAVASI AÇILACAK
 
Halka açık bir şirket olan Türk Hava Yolları, hissedarlarının hak ve menfaatlerini korumak için uğradığı maddi zararın Sendika yönetimi ve eyleme katılanlardan tazmini için dava açılmasına karar vermiştir. 
Ayrıca yasadışı eylem çağrısı ve eylemle ilgili olarak ilgili mercilere suç duyurusunda bulunulmuştur. İş barışını tehlikeye atacak ve Şirketimize zarar verecek hiçbir davranışa müsaade edilmeyecektir.
Her fırsatta Şirkete zarar verici eylem çağrısı ve girişiminde bulunarak hak arama mücadelesini kötüye kullanan, kendi içinde bulunduğu sorunları bu tür eylemlerle gizlemeye çalışan Sendika yönetimine bir an önce masaya gelip çözüm bulunması konusunda çaba sarf etmesini bekliyoruz.
 
ÇALIŞANLARI KORUYACAĞIZ
 
Sadece büyüme ve kârlılıkta değil, hizmet kalitesinde de önemli mesafeler alan Türk Hava Yolları bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çalışanlarının haklarını koruyacak ve iyileştirecektir. Elde edilen başarının ve Türk Hava Yolları ailesinin ortağı olan sağduyulu çalışanlarımızla daha büyük başarılara ulaşacağımıza inancımız tamdır." 

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol