Yeni Paketten Vatandaşa Kötü Haber!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yeni Reform Paketi'ni açıkladı. Bakan'ın açıklamalarından vatandaşa kötü haber çıktı: İndirimler bitiyor, yeni vergiler yolda!

10 Nisan 2019 Çarşamba 12:09
Yeni Paketten Vatandaşa Kötü Haber!

Albayrak, konuşmasına "Ekonomide atılması gereken adımlar nasıl olacak? Bugün birçok farklı önermeler olduğunu görüyoruz. Biz bu paketle ekonominin karşılaştığı temel sorunlara çözüm sağlayacağını düşündüğümüz adımların ilk aşamasını ele aldık" diye başladı. Emeklilik ve kıdem tazminatı sistemi değişeceğini belirten Albayrak, kurumlar vergisini azaltılacağını ve vergiyi tabana yayacaklarını belirtti. Bu adımdan vatandaşa kötü haber çıktı. Bu hamle ekonomistler tarafından yeni vergiler geliyor şeklinde yorumlandı.

Bu adımları hayata geçirecek güçlü iradeye ve uzun zamana sahip olduklarını belirten Albayrak, Türkiye'nin önünde 4.5 yıllık seçimsiz dönem olduğunu, gündemin ekonomide reform olduğunu söyledi.

Albayrak reformların başında finansal sektör olduğunu belirtti.Tahsili gecikmiş alacakların bankalar için risk teşkil etmediğini bildiren Albayrak "Özel bankaların ihtiyaç halinde hazır tuttukları yeniden sermayelendirme planları çerçevesinde sermayeleri artırılacak. Bankaların sermayelerinin güçlendirilmesi strateji kapsamında ilk adımımız kamu bankalarının sermayesini güçlendirmek olacak" ifadesini kullandı. 

'BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ YENİDEN YAPILANDIRILACAK'

Albayrak şöyle devam etti:

"Hazine ve Maliye Bakanlığı ihraç edeceği yaklaşık 28 milyar TL'lik devlet iç borçlanma senetlerini kamu bankalarına verecekler. Böylelikle kamu bankalarının sermaye yeterliliği ve likidite karşılama oranı artırılarak bilançoları çok daha dirençli hale getirilecek."

Albayrak'ın açıklamalarının devamında öne çıkanlar şöyle:

— Borç yeniden yapılandırmalarını ve icra-iflas işlemlerini daha hızlı ve etkin hale getirmek için yeni bir yasal ve kurumsal çerçeve oluşturulacak.

— Sorunlu kredilerin bir kısmı ulusal ve uluslararası yatırım fonlarına transfer edilecek.

— Bazı sorunlu kredilerin, bankaların ve ulusal-uluslararası yatırımcıların iştiraki olan bilanço dışı fonlara devredilecek.

— Enerji girişim sermaye fonu ve gayrimenkul fonu gibi fonlar oluşturacağız.

— Bireysel emeklilik sistemi yeniden yapılandırılacak.

— Tüm paydaşların katılımı ile kıdem tazminatı reformu gerçekleştirilecek.

— Kıdem tazminatı fonu ile BES'in entegrasyonu sağlanacak.

— Vatandaşların kazançlarına göre bireysel, tamamlayıcı bir emeklilik sistemini yeniden ele alacağız, bununla birlikte kıdem tazminatı reformunu hayata geçireceğiz

— Emeklilik sistemindeki reformla toplanan fonlar milli gelirin yüzde 10'unu bulacaktır.

— Kredilerin stratejik sektörlere yönlendirilmesinin teşvik edilmesini sağlayacak bir yapı FİKKO bünyesinde kurulacak.

— Sözleşmeli tarım yaygınlaştırılacak.— Kurumsal altyapılar tesis edilecek, kooperatifçiliğe odaklanılacak.

— Taze meyve sebze pazarında dengeleyici unsur olması amacıyla tarım kredi kooperatifi ile Sera AŞ. kurulacak. Sera AŞ. ile 2019'da 2 bin hektar, orta vadede 5 bin hektara ulaşılacak.

— Küçük baş hayvan sayısını 47 milyondan 100 milyona çıkaracağız.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol