TÜRKİYE ONLARA 'CENNET' OLDU!..

2011 yılından beri iç savaştan kaçan 3 milyon Suriyeli Türkiye'ye geldi. Resmi rakamlara göre Türkiye Suriyeli başına yılda ortalama 5 bin TL harcıyor.

16 Şubat 2017 Perşembe 14:55
TÜRKİYE ONLARA 'CENNET' OLDU!..

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bugüne kadar Suriyeliler için Türkiye’nin 25 milyar dolar (91 milyar TL) harcadığını açıkladı. Resmi olmayan verilere göre Türkiye’de 3 milyon Suriyeli olduğu bildiriliyor. Göç İdaresi’nin verilerine göre ise Türkiye’de 3.5 milyon mülteci yaşıyor. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Eylül 2015 tarihinde yaptığı açıklamada Suriyelilere 7.6 milyar dolar harcandığını belirtmişti.


KİŞİ BAŞI 8.333 DOLAR

Türkiye resmi verilere göre Suriyelilere 2011 yılından bu güne kadar kişi başına 8.333 dolar para harcadı. Bugünkü dolar kuru (3.67) ile TL karşılığı 30.582 TL oluyor. Suriyelilerin 2011 yılından bu yana Türkiye’ye geldikleri varsayıldığı zaman son 6 yılda Suriyeli başına devlet yılda ortalama 5.097 TL’lik masraf yapıyor. Bu rakam Suriyelilere yapılan sosyal yardımlar, sağlık, barınma ve eğitim gibi hizmetlerde kullanıldı. Suriyeliler için 25 milyar doların hangi alanlara dağıtılarak harcandığı resmen bildirilmedi.


Peki ya Türkiye Cumhuriyeti devleti 2017 yılında kendi vatandaşları için ne kadar harcayacak? Bütçe rakamlarına göre Türkiye 2017 yılında kişi başına 3.897 TL eğitim harcaması yapacak. Yine bütçe rakamlarına bakıldığı zaman 2017 yılında kişi başına 375 TL sağlık harcaması yapılacağı. Türkiye sağlık harcamalarının milli gelire oranı yüzde 5.1 ile yine OECD'nin en kötüsü olarak öne çıkıyor. Türkiye bu sene eğitim ve sağlık kalemlerinde bütçeden vatandaşlarına 4.272 TL harcayacak.

Kaynak: AFAD


‘MEMNUN, MUTLULAR DÖNMEYİ DÜŞÜNMÜYORLAR’

Suriyeli göçmenlerin Türkiye’ye entegrasyonu oldukça önemli bir konu çünkü uzmanların yorumuna göre özellikle orta vadede Türkiye’de Suriyeliler ülkelerine dönecek gibi gözükmüyor. A&G Araştırma’nın sahibi Adil Gür yaptıkları araştırmalar sonucunda Suriyelilerin orta vadede ülkelerine dönmeyecekleri kanaatine vardıklarını belirtiyor.  Gür,”Suriyelilerle ilgili geniş kapsamlı bir çalışma yaptık. Türkiye’den aldıkları sağlık hizmetlerinden memnun yaklaşımlarından memnun ve mutlular” diye konuştu.
Türkiye eğitime ne kadar harcıyor?

Gür eğitimin Suriyeli aileler için büyük bir sorun teşkil ettiğini belirtirken, “Yüzde 40’ının eğitim çağında çocuğu var fakat okula gönderemiyorlar” diye konuştu.  Gün Suriyelilerin yarıya yakınının çalışma hayatında olduğunu ifade ederken, “Vasıfsız işlerde çalışıyorlar. Savaş biterse dönerim diyorlar fakat savaşın kısa zamanda biteceğine inanmıyorlar. Türkiye’de kalıcı olmak istiyorlar” dedi.
Türkiye’nin Suriyelilere her gün balık vermek yerine balık tutmayı öğretmesini gerektiğini vurgulayan Gür, “Devlet onlara çalışma imkanı veriyor ama işverenler ucuz iş gücü olarak kullanıyorlar. Kayıt dışı çalışıyorlar. Sınır bölgelerinde olanlar bunu sorun etmiyor çünkü sigortasız da olsalar devlet hastanelerinden yararlanabiliyorlar. Batıda sigortasız olanların sağlık hizmetlerinden yararlanmaları o kadar kolay olmuyor” dedi.

Suriyelilerin entegrasyonu konusunda her şeyi devletten beklememek gerektiğini anlatan Gür, “Bu kayıt dışılık günün birinde bitecek. Uzun süre bu insanlarla beraber yaşayacağız. Önemli bir bölümü kalıcı olarak Türkiye’de” ifadelerini kullandı. (Sözcü)

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol