Türkiye Enflasyonda Arjantin'le Yarışıyor!

İYİ Parti Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında son 10 ayda yaşanan ekonomik gelişmeleri değerlendirerek, "Mevcut yönetim ekonomik problemler ile baş edemez" dedi.

24 Mayıs 2019 Cuma 22:57

İYİ Parti Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

Mevcut ekonomi yönetiminin 10 Temmuz 2018 tarihi itibariyle iş başı yaptığını belirten Tatlıoğlu, 10 Temmuz’dan bugüne geçen 318 günde; bizzat ekonomi idaresinin başında bulunan Bakan tarafından kamuoyuna 8 ekonomi paketi açıklandığını belirtti ve 10 ayda uygulamaya konulan tüm bu programlar neticesinde gelinen noktayı, ortaya çıkan tabloyu  özetledi.

Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, “Bu 318 günün sonunda milli hasılanın %19,8, fert başına milli gelirin ise %18,9 azaldığını, ekonomi yönetimi göreve başladığında 17. sırada olan Türk ekonomisinin yapılan tahminlere göre yıl sonunda 18. sıraya düşeceğini ifade ederek, "Türkiye, OECD ülkeleri içinde büyük çaplı bir ekonomik depresyon yaşayan Arjantin’den sonra en yüksek enflasyonuna sahip ülke konumunda. Yüzde 32,4 ile yine Arjantin’ den sonra en yüksek faiz ödeyen ülkeyiz. Türk lirası dolara karşı %32 değer kaybetti, döviz cinsi mevduatların oranı yüzde 44’ den yüzde 54’ e yükseldi, ekonomi yeniden 90’ lı yıllardaki gibi dolarizasyon sürecine girdi. Ülkedeki kayıtlı işsiz sayısı yüzde 42,6 arttı. Geniş işsiz sayısı ise 7,8 milyon ile 130 ülke nüfusundan daha çok. Türkiye, Arjantin, Venezuela ve savaş halindeki Ukrayna’ dan sonra en yüksek riske sahip ülke konumuna düştü. 10 ay sonunda bütçe açığı 32,3 Milyar TL’ den 103,0 Milyar TL’ye yükseldi. Artış yüzde 218. Tüm bu rakamlar bir şeyi gösteriyor; ne Başkanlık Sisteminin ne de ekonomi yönetiminin piyasada karşılığı kalmış. Bir ülke düşünün ki Ekonomi Bakanı canlı yayında ekonomi programı-paketi açıklıyor ama o esnada da döviz çıkıyor, borsa düşüyor. Şu çok açık mevcut yönetim ekonomik problemler ile baş edemeyecek durumda" diye konuştu.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 25.05.2019 00:22
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol