SON MODA GELİNLİKLER GÖZ KAMAŞTIRDI

''If Wedding Fashion İzmir - 5. Gelinlik Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı'', İzmir Kültürpark Fuar alanında açıldı.

16 Şubat 2011 Çarşamba 18:00
SON MODA GELİNLİKLER GÖZ KAMAŞTIRDI

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin gelinlik ve abiye konusunda olması gereken noktanın biraz daha gerisinde bulunduğunu belirterek, ''Önümüz açık. Kaliteye, tasarıma, dizayna ve modaya fazlasıyla önem vererek, Türkiye'yi diğerlerinden farklılaştırmak gerekiyor'' dedi. 
     ''If Wedding Fashion İzmir - 5. Gelinlik Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı'', İzmir Kültürpark Fuar alanında açıldı. 
     Bakan Çağlayan, açılış töreninde, sektöre, ihracata verdiği destek kapsamında bu etkinliğe katılmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.
     Çağlayan, İzmir'in ''ilklerin şehri'' olduğunu, İktisat Kongresi, ilk kurşunun atılması gibi birçok ilkin, kenti çok farklı kıldığını kaydetti.
     Üretim ve ihracatta firmaları başarılı kılan unsurun tasarım olduğunu ifade eden Çağlayan, şöyle konuştu:
     ''Türkiye gelinlik ve abiye konusunda olması gereken noktanın biraz daha gerisinde. Gerçek potansiyelin daha altında. Bu etkinliklerle gelişecektir. Türkiye tekstil ve konfeksiyon sektöründe dünyanın en önemli ülkelerinden biri. Bütünlük arz eden bir sektör. Gelinlik üretimi konusunda İtalya ve Çin'in ardından dünya üçüncüsüyüz. Çin'in ucuz rekabeti, İtalya'nın kaliteli rekabeti konusunda Türk özel sektörü daha başarılı işler yapacaktır.''
     Alım heyeti organizasyonlarına ve fuarlara destek verdiklerine işaret eden Bakan Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Ülkemiz önemli avantaja sahip. 74 milyon nüfusa sahibiz, yaş ortalamamız 28. Yılda 700 binden fazla evlilik var ve yapılan bu evliliklerde 450 bin gelinlik satın alma yöntemiyle gerçekleştiriliyor. Türkiye genç ve gelişen nüfusuyla beraber sektör açısından kendisi zaten ciddi bir pazar.
     Dünyada sektörün ihracat toplamı 6 milyar dolardır. İhracatta Türkiye'nin hak etmediği bir sırada olduğunu görüyoruz. Buna rağmen 2005 yılında sektör 40-50 milyon dolar ihracat seviyesindeyken, 2010 yılında 160 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi, önümüz açık.''
     Kaliteye, tasarıma, dizayna ve modaya fazlasıyla önem vererek, Türkiye'yi diğerlerinden farklılaştırmak gerektiğini vurgulayan Bakan Çağlayan, ''Ar-Ge, inovasyon ve kaliteyi katarak değer bazında ihracatın artırılmasını sağlamak gerekmektedir. Sektöre olan ilginin çok daha fazla artacağını kesinlikle biliyorum. İzmir, birçok konuda yaptığı ilk olma özelliğini ciddi şekilde muhafaza edecek'' dedi.
    
     -DİĞER KONUŞMALAR-
    
     İzmir Valisi Cahit Kıraç, fuarların ekonomik yaşam için öneminin altını çizerek, gelinlik ve damatlık sektörünün istihdama katkılarına dikkati çekti.
     Türkiye Moda ve Hazırgiyim Federasyonu Başkanı Nedim Örün, fuarın 4 yıl önce büyük fedakarlıklarla başlatıldığını, Barcelona ve Milano'yu geride bırakarak, Avrupa'nın en büyük gelinlik fuarı haline geldiğini söyledi.
     Özgün tasarıma dayalı koleksiyonlarla marka yaratmanın önemine işaret eden Örün, ikinci beş yılda bu hedefi gerçekleştireceklerine inandığını dile getirdi.
     Örün, düzenlemeyi planladıkları ''Organik Fashion İzmir'' ile kenti organik moda merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.
     İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da If Wedding'in merdivenleri 5'er, 10'ar çıkan bir fuar olduğunu, kentin her yanında gelinlik vitrinlerinin bulunduğunu, sektörün para kazandığını, bundan büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.
     Kocaoğlu, 104 gelinlikçi firmanın yer verilemediği için dışarıda kaldığını, fuarcılıkta bir sıçrama yapabilmek için önemli altyapı eksiğinin bulunduğunu, yeni fuar alanının faaliyete geçmesiyle bu açığın kapatılacağını bildirdi.
    
     -44 ÜLKEDEN ALIM HEYETLERİ GELİYOR-
    
     İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Ticaret A.Ş. (İZFAŞ) tarafından organize edilen, Türkiye Moda ve Hazırgiyim Federasyonu ile Ege Giyim Sanayicileri Derneğinin desteklediği fuar 19 Şubatta sona erecek.
     Avrupa'nın en büyük sektör fuarları olan If Wedding'e bu yıl 9'u yabancı 188 firma katılıyor. Fuara katılanların yüzde 44'ünü gelinlik, yüzde 34'ünü abiye giyim, yüzde 9'unu damatlık, kalan kısmını da çocuk abiye, kumaş ve aksesuar firmaları oluşturuyor.
     Sadece profesyonel ziyaretçiye açık olan fuar, toplam 24 bin 500 metrekare alan üzerinde düzenleniyor.
     Fuar kapsamında yapılan 2. Gelinlik Tasarım Yarışması'nda finale kalan tasarımlar da sektörün beğenisine sunulurken, Arap ülkelerinden, Amerika ve Avrupa ülkelerine kadar geniş bir yelpazede 44 ülkeden alım heyetlerinin fuara gelmesi bekleniyor.
     Genç yeteneklerin de keşfedildiği bir organizasyon haline gelen fuarın bu yılki vurgusu İzmir'i tasarım üssü haline getirmek olacak.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol