SAVAŞIN 3 AYLIK MALİYETİ BELLİ OLDU!

Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı aylık harcama rakamları, Suriye’ye yönelik askeri operasyonların kamuya yükünü ortaya koydu. Savaş ve mühimmat için bu yılın ilk üç ayında 573 milyon TL harcandı

18 Nisan 2018 Çarşamba 00:00

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü, kamunun aylık harcama rakamlarını açıkladı. Rakamlara göre, özellikle 2016 yılında Suriye’ye yönelik başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu ile artan savaş ve mühimmat harcamaları, bu yılın ilk üç ayında da hız kesmeden sürdü.


Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, rakamlar, olumsuz ekonomik koşullarda dahi savaş harcamalarının katlanarak arttığını gözler önüne serdi. Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, mühimmat, silah ve savaş teçhizatı için kullanılan “Güvenlik ve Savunmaya Yönelik Mal, Malzeme ve Hizmet Alımları” kaleminden üç ayda toplam 578 milyon 183 bin TL harcandı. Afrin’e yönelik askeri operasyon sırasında da kullanılan bu kalemden ocak ayında 93 milyon TL, şubat ayında 130 milyon TL, mart ayında ise tam 353 milyon TL harcandı.

Zirve 2017’de görüldü
Önceki yıllarda yıllık yaklaşık 3 milyar TL harcama yapılan kalemden, 2016 yılında 5 milyar 56 milyon TL harcandı. Geçen yıl ise aynı kalem için devletin kasasından 7 milyar 995 milyon TL çıktı. Bu rakam, Cumhuriyet tarihinin rekor harcaması olarak kayıtlara geçti.

Örtülü katlanarak artıyor

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’ın hiçbir bürokratik işleme tabii olmadan, hesabını vermeden kullanabildikleri örtülü ödenek hesabından yapılan kullanım da muhalefetin “şeffaflık” eleştirilerine rağmen katlanarak artıyor. “Kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, Devletin milli güvenliği ve yüksek menfaatleri ile Devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle ilgili Devlet ve Hükümet icapları için kullanılmak üzere konulan” ve “Gizli Hizmet Giderleri” olarak isimlendirilen ödenekten bu yılın ilk üç ayında 543 milyon TL harcandı. Erdoğan ve Yıldırım, Ocak ayında bu kalemden 163 milyon TL harcarken Şubat ayında 170 milyon TL, Mart ayında ise 209 bin TL harcandı.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol