REKOR DIŞ BORÇ: 570 MİLYAR LİRA...

Kapıya dayanan ekonomik kriz, geçtiğimiz 1994, 2001 ve 2008 ekonomik krizlerine hiç benzemiyor, 493 milyar liralık dış borç, TL'nın değer kaybetmesi ile 77 milyar lira arttı.

03 Aralık 2016 Cumartesi 18:15
REKOR DIŞ BORÇ: 570 MİLYAR LİRA...

CHP'den hükümete, ülkede şimdiye kadar görülmeyen türden bir ekonomik krizin kapımızda olduğu uyarısı geldi. TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknolojik Komisyonu'nun CHP'li üyeleri, Türkiye'nin yeni bir ekonomik krize gireceği uyarısında bulundu. Denizli Milletvekili Kâzım Arslan, kapıya dayanan reel ekonomik krizin; geçtiğimiz 1994, 2001 ve 2008 ekonomik krizlerine hiç benzemediğini belirterek, "493 milyar liralık dış borç, Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybetmesiyle bugün 570 milyar liraya ulaştı. Bu kadar borç yükü içine girmiş bir Türk ekonomisinden en çok vatandaş etkilenir. Esnaf, KOBİ sahipleri başta olmak üzere bütün iş adamları ve vatandaşlar ciddî anlamda endişe taşıyor" dedi.
ÇOK CİDDİ SİNYALLER
Türkiye ekonomisinin kötü yönetildiğini ve içinde bulunduğumuz durumun; adı konmamış bir ekonomik kriz olduğuna dikkat çeken Kâzım Arslan, şunları kaydetti: "Bugünkü durum 2008 yılındaki küresel finans krizine de benzemiyor. İşsizlik verileri, ihracat ve turizm rakamları, büyüme dinamikleri, Türk Lirası'ndaki değer yitimi, gündelik ticaretin yaşadığı sancılar, özel sektör borç yükü, AB ile yaşanan sorunlar, dış politikanın geldiği aşama krizin sorumlusu olan Hükümet'e çok ciddî sinyaller vermektedir". CHP'li Arslan, Türkiye'nin dış finansman ihtiyacının da, yıllık 200 milyar ABD Doları'nın üzerinde olduğunu dile getirdi. Kâzım Arslan, "Enerjide dışa bağımlılığın, düşük katma değerli üretime yol açan politikaların, orta teknoloji tuzağının ve orta gelir tuzağının derinleştirdiği ekonomik sorunlar, vatandaşlarımızın yaşamını doğrudan etkilemektedir" diye konuştu.
BAŞKANLIK İNADI
Türkiye'de yaşanan krizin temelinde AKP olduğunu ifade eden Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün ülkemizde yaşanan krizin, yaşanan korku ve endişe yüklü ortamın temeli küresel değildir, Türkiye'nin kendi iç dinamiklerinin durağan hale getirilmesinden ve AKP'nin Başkanlık inadından kaynaklanmaktadır. Ülkemizi terör ve güvenlik zafiyetiyle, askerî darbelerle karşı karşıya bırakan, diplomatik yalnızlığa düşüren bir siyasi iktidar var. Bir dönem birlikte yol aldığı, devleti elbirliğiyle uçuruma sürüklediği örgütlere bugün 'terörist' diyen iktidar, dış ticareti ve yatırımları azaltan, dövizi ve hammadde maliyetlerini yükselten, ekonomik istikrarsızlığın ve millî güvenlik krizinin ana aktörü olmuştur."
 

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol