PAZARA GİTMEK YÜREK İŞİ OLDU...

Enflasyondaki yükseliş pazar tezgâhlarını vurdu. Gıda fiyalarında yaşanan artıştan hem pazarcılar hem vatandaş şikayetçi. Mevsim sebze ve meyveleri bile el yakıyor.

06 Mart 2015 Cuma 09:47
PAZARA GİTMEK YÜREK İŞİ OLDU...

 Ekonomideki kötü gidişle birlikte hızlanan enflasyon, etkisini en çok gıda fiyatlarında göstererek vatandaşı etkiledi. TÜİK’in önceki gün açıkladığı enflasyon rakamlarına göre en çok artan ilk 10 üründen 9’nun gıda gurubunda yer alması dikkat çekti. Vatandaşların hemen her hafta taze sebze, meyve almak için gittiği pazarın nabzını tutmak için İstanbul Kadıköy’deki Erenköy pazarına gittik. Vatandaşlar fiyatların geçen yıllara göre ciddi yükseliş göstermesine isyan ederken kimi pazarcılar sorunu geçtiğimiz günlerde yağan kara bağlarken kimisi ise doların yükselişi ve enflasyonu işaret ediyor. Tezgahlarda mevsim sebzesi olmasına rağmen 15 TL’lik fiyatı ile taze fasulye rekoru elinde tutuyor. En ucuz ürün ise 1 ve 2 TL arasında değişen fiyatlarla kıvırcık ve maydanoz.

ÜRETİCİ YOK, FİYATLAR YÜKSEK
Tarım arazilerinin gün geçtikçe azaldığı şu günlerde Erenköy pazarında sebze tezgahı bulunan Mahir Subaşı Pazar fiyatlarının yüksekliğinin sebebini yetiştiricinin az olmasını bağlıyor. Subaşı: “Tarım üreticisi gittikçe azalıyor. Enflasyon da etkili tabi, hükümete sorarsan sıkıntı yok ama fiyatlar ortada. Mesela mevsimi olan taze fasulyeyi biz halden 13 liraya alıyoruz” dedi. Üreticinin az olmasından dem vuran bir başka pazarcı ise Mehmet Yağcı “Mal az olunca fiyatlar yükseliyor, çok olunca düşüyor. Üretim az. Sorun ondan kaynaklı” diyor.
“İNSANLAR PATLAMA NOKTASINDA”
Pazar fiyatlarından doğrudan etkilenen vatandaş ise fiyatları anormal derecede yüksek buluyor. Mimar emeklisi Ayla Ergil: “Fiyatlar anormal derecede yükseldi. Sadece sebze meyvenin değil her şeyin fiyatı yükseliyor. Tek yükselmeyen şey gelirler ve maaşlar” Bir başka ismini vermek istemeyen vatandaş ise “Pazarı gezip dolaşıyoruz. On parça alacağımıza beş parça alıp dönüyoruz. Geçen seneye göre üçte bir fakla alıyoruz her şeyi. Siyasette her kes bildiğini okuyor. Denetim yok” diyor. Fiyatların sorumlusu olarak hükümet politikaları olduğunu söyleyen emekli Orhan Karaca ise: “ Pazara girdiğin zaman her şey iki misli pahalanmış. Emeklinin yaşayabilmesi gerçekten çok zor. İnsanlar patlama noktasında çünkü ayakta durmakta zorlanıyorlar artık” dedi.
DOLAR DA PAZARI VURDU
Pazarda meyve tezgahı bulunan Cesim Doğan ise: “ Halde pahalı olan buraya da yansıyor. Doların artışı ithal ürünleri doğrudan etkiliyor. O yüzden mesela muzun fiyatı çok yükseldi. Geçen sene üç buçuk liraya sattığımız muzu bugün beş liraya satıyoruz” diyor. Pazarcı Ünal Gümlü: “ Fiyatlar çok yüksek biz de yüksekten alıyoruz. Kerevizin kilosunu beş liradan alıyoruz halden altı liraya satıyoruz. Yeşillikler kardan etkilendi” dedi.  Enflasyonun en çok yoksulları etkilediğini söyleyen pazarcı Doğuş Kaya ise fiyatların yüksekliğini doların hız kesmeden artışına bağlıyor. Kaya: “İç piyasada mal yok. İşler kötü. Bir ay sonra sezon açılacak herkes de onu bekliyor. Bir de bu ürünler serada yetişiyor. Tohumlar yurt dışından dolar ile alındığı için o da fiyatların yükselmesinde etkili oluyor. Havalar ısındığında seralara gerek kalmayacağından fiyatlar düşecektir”. (TARAF)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 06.03.2015 09:49
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol