PATRONLARA VERGİ KIYAĞI!

Hükümetin seçim öncesi vergi affına gitmesini yorumlayan Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, “Bu ülke, işçi için, memur için, maaşlı çalışan için vergi cehennemi, futbolcu-rantçı-ihaleci için vergi cennetidir. Getirilen af sadece patronlar için” dedi

02 Mayıs 2018 Çarşamba 13:41
PATRONLARA VERGİ KIYAĞI!

Hükümetin seçim yatırımı olarak ilan ettiği vergi borçlarına ve cezalara yeniden yapılandırma getiren 24 milyar liralık ekonomi paketine tepkiler sürüyor. Hükümetin son 6 yılda 6 kez vergi affına gittiğini hatırlatan Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, “İyi niyetli vatandaş artık kendini enayi zannediyor. Siz iyi niyetliyle kötü niyetliyi ayıramazsanız, iyi niyetli insan da vergiye uyum göstermez. Zaten düşük seviyede olan vergi ahlakı artık iyice bozuldu” dedi.

 
Eski aflar işe yaramadı mı?
Hükümete, “Siz 16 yılda 10 kez vergi affı yaptınız da neyi başaramadınız şimdi bir daha af çıkarıyorsunuz” diye soran Bingöl, getirilen vergi aflarından ne tür sonuç alındığının da kamuoyuyla paylaşılmadığını söyledi. Bingöl, “Af kanunlarında etki ve verimlilik analizi vardır. Bir af getiriyorsunuz ama karşılığında kaç kişi başvurdu, ne kadar gelir elde edildi ve başvuran kişilerin ne kadarı bu uygulamaya gönüllü uyum sağladı gibi soruların cevaplarının verilmesi lazım. Affın vatandaşlar üzerindeki etkisi araştırılmalıdır ve ona göre hesap yapılmalıdır. Fakat burada hiçbir etki ve verimlilik analizi paylaşılmıyor” şeklinde konuştu.

Vergi aflarından işçilerin, memurların ve emeklilerin değil, patronların ve sermayedarların faydalandığını ifade eden Bingöl, “1600’lü yıllarda yaşayan ünlü Fransız Ekonomist Jean Baptiste Colbert, ‘Vergileme sanatı, kazı bağırtmadan, ondan mümkün olduğu kadar tüy almaktır’ diyor. Buradaki kaz işçiler, emekçiler, memurlar, yani maaşı daha eline geçmeden kaynağında kesilenler. Onların vergi kaçırma imkânı yok. Dolayısıyla getirilen aflar sadece patronlar için” dedi.

‘Vergiler emekçi için cehennem’
Vergi aflarında matrah artırımlarına da dikkat çeken Bingöl, “Piyasada insanlar, ‘ben yakalanmam bir af gelir matrah artırırım’ diyor. Matrah artırımı da devletin, ‘gel biraz devlete para (rüşvet) ver, matrahını artır, biraz daha vergi ödeyeceğini beyan et ben de seni incelemeyeyim’ demesidir. Böyle olunca vergi borcu olanlar bütün incelemelerden kurtuluyorlar. Sahtecilik kayıt altına alınıyor. Bu ülke işçi işçin, memur için, maaşlı çalışan için vergi cehennemi, futbolcu-rantçı-ihaleci için vergi cennetidir. Bunlar hiç vergi ödememişler. Sahte fatura satıyorsunuz, devlet sizi affediyor. Bu suçun affı olur mu?” diye sordu.

‘Limonataya ÖTV’yi kaldırın o zaman’
Hükümetin 5 ay önce “kaynak ihtiyacı hasıl oldu” diyerek limonata ve soğuk çaya ÖTV getirdiğini de hatırlatan Bingöl, hükümete, “Şimdi ne oldu da 24 milyarlık vergiden vazgeçiyorlar? Eğer kaynak ihtiyacımız ortadan kalktıysa kaldırın limonatadan ÖTV’yi” diyerek seslendi.

Haksız rekabet oluşuyor
Vergi affının mükellefler arasında haksız rekabeti körükleyeceğini de ifade eden Bingöl, sözlerine şu örnekle açıklık getirdi: 2 tane dükkân yan yanayız. İkimiz de kuruyemişçiyiz. Ben tüm vergimi düzenli ödüyorum ve vergiyi fiyatlarıma yansıtmak durumundayım. Siz ise devlete hiç vergi ödemiyorsunuz ve ürünlerinizi düşük fiyata satabiliyorsunuz. Sizin yanınızda benim rekabet etme imkânım olabilir mi?”

***

Tarihte böylesi yok

Cumhuriyet’in ilanından AKP’nin iktidara geldiği süre boyunca toplam 26 kez vergi affı getirildiğini, 15 yılı aşan iktidarı döneminde AKP’nin ise tam 10 kez vergi affına gittiğini ifade eden Bingöl, vergi borcu olup da vergisini önceki dönem yapılandıranların borçlarını yine ödemediğini söyledi. Bingöl, oluşan borçların sürekli yapılandırmaya gidilmesiyle sistemin bile analiz yapamaz duruma geldiğini, vergi dairelerinde çalışanların bile bu durumdan mustarip olduğunu sözlerine ekledi. (Birgün)

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol