OTOMOTİV'DE ZAM KAPIDA!

Kurda yaşanan sert hareketler sektörler üzerinde de olumsuz etkisini gösteriyor. Hisseler dalgalanırken yakında zam geleceği konuşuluyor.

29 Ağustos 2013 Perşembe 10:29
OTOMOTİV'DE ZAM KAPIDA!
Gelişen ülke piyasalarından Hindistan rupisinden sonra en çok satış yiyen TL otomotiv sektöründe zararların artacağı algısını güçlendirirken, şirketlerin hisse senetleri tarafında da sert hareketler takip ediliyor.  Doların yanı sıra euronun da 2.7580 seviyelerine çıkarak tarihi yüksek rakamları görmesi sektör için baskının artmasına neden oluyor.

Kurlarda yükseliş ile otomobil fiyatlarında zammın kaçınılmaz hale geldiğini kaydeden sektör uzmanlar farkın yakın zamanda fiyatlara yansıyacağını belirtiyorlar. Genel beklenti yeni ay ile bu artışın görüleceği yönünde olurken yüzde 1-2’lik artış gelebileceği konuşuluyor.

Yılbaşından beri yaklaşıl yüzde 13 değer kaybı yaşayan TL hem üreticiyi hem de alıcıyı olumsuz etkiliyor.

Salı günü kapanışta yüzde 15 üzerinde kayıp yaşayan otomotiv hisseleri hafta ortasında satışlar daha sınırlı kaldı. En hareketli olan hisselerden ASUZU yüzde 1.61'lik kayıp ile 15.30 TL'ye gelirken günün ilk yarısında en düşüşk seviye 15.03 olmuştu. 

Otomotivciler içinde en çok etkilenmesi beklenen DOAŞ hafta ortasında gün içinde en düşük 6.42 TL'yi görürken tepki alımları ile 7.16TL'ye yükseldi. FROTO gün içinde en düşük 22.80 seviyesini görürken günün ikinci yarısında toparlanma yaşayarak  25.40 TL'ye yükseldi.

''HER FİRMA BELİRLİ ORANDA ZAM YAPACAK''
Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Hayri Erce, kurlar arttıkça otomotivcilerin maliyetlerinin arttığını belirtti.

Üretimde bir çok girdinin dövize bağlı olduğunu kaydeden Erce, sektördeki 50 markanın maliyetlerinin arttığını söyledi. Firmaların kur artışını fiyatlara bebek adımlarıyla yansıttıklarına dikkat çeken Erce, şirketlerin kurların nerede dengeye oturacağını beklediklerini ifade etti.

İşin muhasebesinin yapılmasının ardından her firmanın belirli oranlarda zam yapacağını bildiren Erce, kurların geri dönmesi durumunda zam yapma ihtiyacının ortadan kalkacağını belirtti.

Markaların henüz kur farkını fiyatlara tam olarak yansıtmadıklarını kaydeden Erce, ''Uygun fiyatla araç sahibi olmak için şu an en iyi zaman diyebiliriz'' diye konuştu.

EN KÖTÜ ETKİLENEN DOĞUŞ OTOMOTİV
EFG İstanbul Otomotiv Analisti Burak İşyar, Ford ve Tofaş hisselerinin kayıplarının bir bölümünü geri aldığını kaydederek finansal sonuçlarının beklentilerden kötü gelmesinin de etkisiyle Doğuş Otomotiv hisselerinde düşüşün daha sert olduğunu belirtti.

Doğuş Otomotiv'in eurodaki yükselişi, fiyatlarına yansıtmadığı için zarar yazdığını bildiren İşyar, Tofaş'ın kur zararının olmadığını, Ford Otosan'ın borçlarının Euro cinsinden olması nedeniyle Euro, TL'ye karşı değerlendikçe şirketin kur farkı gideri yazdığını belirtti. İşyar, Ford Otosan ve Tofaş'ın net ihracatçı olması ve yurtdışında malları daha ucuza gelmesi nedeniyle hacimlerinin artabilmesinin pozitif etkisinin olduğunu dile getirdi.

Kurların yanı sıra faizlerdeki artışın da satışları negatif etkileyebileceğine dikkat çeken İşyar, uzun vadede hisseler üzerinde baskının sürmesini beklediklerini sözlerine ekledi.


yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 30.08.2013 11:06
Anahtar Kelimeler:
HisseKurLiraOtomotivAsuzu
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol