ÖRTÜLÜ DE YÜZDE BİN 350'LİLİK ARTIŞ!

Erdoğan ve Yıldırım’ın birlikte kullandığı örtülü ödenekten yapılan harcama, bu yılın 6 ayında geçen yılın toplam harcamasına yaklaştı. Altı ayda 1,7 milyar olan gizli hizmet giderleri harcamaları, bu hızla giderse yıl sonuna kadar yasanın belirlediği sınır olan 3,2 milyara kolaylıkla ulaşacak

18 Temmuz 2017 Salı 15:17
ÖRTÜLÜ DE YÜZDE BİN 350'LİLİK ARTIŞ!

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde olduğu gibi Cumhurbaşkanı seçildikten sonra da yasa değişikliğiyle kullanımına ortak olduğu örtülü ödenek harcamalarında tarihi rekorlar kırılmaya devam ediliyor. Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın birlikte kullandığı örtülü ödenekten yılın ilk 6 ayında yapılan harcamalar geçen yılın toplamına yaklaştı. AKP’nin ilk bütçe yılı olan 2003’teki 103 milyon liralık harcama, 14 yıl sonra ilk 6 ayda 1 milyar 700 milyon lira oldu.

Birgün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre, Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı yılın ilk 6 ayına ilişkin bütçe gerçekleşme sonuçları, geçmiş hükümetler dönemine göre, “kapalı istihbarat ve savunma hizmetleri, devletin milli güvenliği ve yüksek çıkarları, devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ile olağanüstü hizmetler” için kullanılabilecek gizli hizmet giderlerindeki ölçüsüz harcama alışkanlığının sürdüğünü ortaya koydu.

Yasayla cumhurbaşkanının, başbakanın ve ailelerinin kişisel harcamaları ile siyasi partilerin idare, propaganda ve seçim ihtiyaçlarında kullanılması yasak olan bu kalemden Haziran ayında 218 milyon 704 bin lira harcama yapıldı. Haziran ayında mal ve hizmetler kaleminden yapılan gizli hizmet harcamaları geçen yılın aynı ayında yapılan 164 milyon 791 bin liralık harcamaya göre yüzde 33 arttı.

Yüzde 1350’lik artış
2017’de geçmiş yıllara oranla daha çok harcama yapılmaya başlanan sermaye giderleri kaleminden de gizli hizmet harcamaları için haziran ayında 103 milyon 760 bin lira harcama yapıldı. Geçen yılın aynı ayında 7 milyon 521 bin lira harcama yapılan bu kalemdeki artış, bu yılın aynı ayında yüzde bin 350’nin üzerinde arttı. Geçen yılın ilk 6 ayındaki 1 milyar 43 milyon liralık harcama, bu yılın aynı döneminde 1 milyar 697 milyon liraya fırladı. Yüzde 60 oranında yaşanan artışla, ilk 6 ayın sonunda örtülü ödenek harcamaları, geçen yılın 2 milyar lira dolayında olan toplam harcama rakamına şimdiden yaklaştı.
Örtülü ödenekten yapılan harcamaların hızı, bu yıl genel bütçe başlangıç ödenekleri toplamının binde 5’i olan 3 milyar 200 milyon liraya kolaylıkla ulaşılacağını gösteriyor.

Silaha 3 milyar
Haziran ayı, güvenlik ve savunmaya yönelik mal, malzeme ve hizmet alımı için yılın en yüksek ikinci harcamanın yapıldığı ikinci ay oldu. Nisan ayındaki 1 milyar 28 milyon liralık harcamadan sonra bu ay 816 milyon 657 bin lira harcama yapıldı. Böylece bu kalemler için yılın ilk 6 ayında yapılan harcama 2 milyar 807 milyon lira oldu.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol