MB Açıkladı: Enflasyon Yüzde 81 Oldu...

Merkez Bankası 6 Kasım tarihli "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunu yayımladı. Rapora göre enerji üretici fiyatlarında yıllık enflasyon %81'e ulaştı.

07 Kasım 2018 Çarşamba 23:46

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından her ay düzenli olarak yayımlanan "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporu kamuoyuna sunuldu. 6 Kasım tarihli "Ekim Ayı Fiyat Gelişmeleri" raporunda enflasyon verilerine ilişkin çarpıcı değerlendirmeler yer alıyor.

TÜİK verilerine göre tüketici fiyatlarının %2.67 oranında artış gösterdiği Ekim ayında, yıllık enflasyon 0.72 oranında yükselmişti. Ekim ayında B ve C endeksleri ise yüzde 24,37 ve yüzde 24,34 olarak gerçekleşti.

Yayımlanan raporda " Bu dönemde yıllık enflasyon temel mal grubu dışındaki alt kalemlerde yükseliş göstermiştir. Enerji fiyatlarındaki artışta elektrik ve doğalgaz kalemleri öne çıkarken, gıda grubunda genel olarak taze meyve ve sebze dışındaki ürünlerde enflasyon yukarı yönlü bir seyir izlemiştir." ibaresi yer aldı.


Rapordaki verilere göre; Ekim ayında %3,70 oranında artış gösteren enerji fiyatlarının grup yıllık enflasyonunun 2,40 puan yükselişle %29,43 olarak gerçekleştiği bilgisi yer alıyor. Elektrik ve doğalgaz fiyatlarının bu tabloda etkili olduğu bilgisi yer alırken, katı yakıt fiyatlarının da yüksek bir artış kaydettiği belirtildi. Elektrik ve doğalgazda son üç ayda gerçekleşen zamların ardından yıllık enflasyon %44,95 ve
%31,35'e ulaştı.

Enerji fiyatlarına ilişkin oranlar özellikle Yİ-ÜFE'de dikkat çekiyor. Buna göre; enerji üretici fiyatları %5,37 ile yüksek artış eğilimini sürdürerek bu grupta yıllık enflasyon %81,61’e ulaşmış durumda. 

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol