MAVİ PASAPORTA VİZE KALKMALI

Yunanistan’ın Sakız Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Andonis Zannikos, yeşil pasaporttan sonra mavi pasaport sahiplerine de vizenin kaldırılmasını istediklerini söyledi.

21 Mart 2011 Pazartesi 18:50
MAVİ PASAPORTA VİZE KALKMALI

Sakızlı işadamlarından oluşan heyet, İzmir Ticaret Odası (İZTO)'nı ziyaret etti. Burada konuşan Zannikos, “Artık Türk uçaklarından bile korkmuyoruz.” derken Yunanistan Odalar Birliği Başkanı Yorgos Kasimatis, Schengen Vize Anlatlaşması’nda değişiklik yapılması gerektiğini ve Yunanistan’ın bunun için bir öneri getirdiğini söyledi.
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise Türkçe bastırılan Sakız Adası Rehberi'yle birlikte Sakız’ı ve adanın iş dünyasını anlatmayı hedeflediklerini belirtti. Demirtaş, “Özellikle yeşil pasaporta vizenin kaldırılmasının ardından Sakız, Türkler'in en fazla ilgi gösterdiği adaların başında geliyor. Bu Türkçe rehber, sadece başlangıç. Restoranlarınızda Türkçe menü de koyun, gümrükte Türkçe bilen personel bulundurun.” şeklinde konuştu.
Ege’deki psikolojik bariyerlerin gelişen ilişkiler sonucunda ortadan kalktığını vurgulayan İZTO Başkanı Demirtaş, sıranın fiziki bariyerlere geldiğini, bunların başında ise vize bulunduğunu söyledi. Demirtaş, “Yunanistan, diğer AB ülkelerinin aksine yeşil pasaporta da vize istiyordu. Başbakanların geçen sene mayısta aldığı kararla temmuzdan itibaren Yunanistan’a yeşil pasaportlarla vizesiz girilmeye başlandı. Adaların çarşıları, otelleri, Atina’nın plakası Türklerle doldu. Bugün sizin de en az bizim kadar vizelerin kaldırılmasını desteklediğinizi çok iyi biliyorum. Türk vatandaşlarından Yunanistan’a üç güne kadar girişlerde vize kaldırılıncaya kadar ortak mücadelemizi sürdürmeliyiz.” dedi.
Oda Başkanı Zannikos da Sakız'ın tanıtımı için ilk defa bu şekilde Türkçe bir rehber hazırladıklarını belirterek, adayla ilgili her türlü bilginin yer aldığını söyledi. Andonis Zannikos, “Artık içimize kapanmamalıyız. Türkler bizi korkutmuyor. Türk uçaklarının üzerimizden uçmasından bile korkmuyoruz. İleriye bakıp çeşitli ortaklıklar kurmalıyız. İşadamları olarak artık dünyanın bir mahalle olduğunu düşünüyoruz. Komşumuzda bir sorun olursa bizde de olur. Komşuların birbirine yardımcı etmesi, destek vermesi lazım.” diye konuştu.
Sakız Belediye Başkanı Polidoros Lambrinoudis de adanın yeni internet sitesinde ilk defa Türkçe bilgilerin yer aldığı bir bölüm açtıklarını ifade etti. Mavi pasaporta vizenin kalkması için birlikte hareket etmeleri gerektiğini belirten Başkan Lambrinoudis, “Yeşil pasaporta vizenin kalkmasını nasıl sağladıysak, bunu da başaracağımıza inanıyorum.” dedi.
Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosu Hara Skolarikou da son yıllarda iki ülkenin yakınlaşma fırsatı yakaladığına dikkat çekerek, ''Yakınlaşma, halklar tarafından başlatıldı. Şu anda vize uygulaması, her iki ülke için de engel oluşturuyor. Bunu çözmeye çalışıyoruz.'' şeklinde konuştu.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol