KREDİ BORCU OLANLARA İNDİRİM MÜJDESİ...

Tüketici Kanunundaki kredilere yönelik yönetmelikler büyük ölçüde tamamlandı.

05 Mayıs 2015 Salı 12:21
KREDİ BORCU OLANLARA İNDİRİM MÜJDESİ...

 Milyonlarca tüketiciyi ilgilendiren iki düzenleme daha hayata geçiyor. Tüketici Kanunu'nun uygulanmasına yönelik hazırlanan yönetmeliklerden tüketici kredileri ve konut finansmanı çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı. Önümüzdeki günlerde yayınlanması beklenen yönetmelikle birlikte, vatandaşa hem tüketici hem de konut kredi borcunu erken ödemesi halinde faiz ve diğer maliyet unsurlarında indirim yapılacak. Tüketici, bildirim tarihinden itibaren en geç altmış gün içinde borcun tamamını ödediği ve kredi kullanmaya son verdiği takdirde faiz artışından etkilenmeyecek.

14 GÜNDE CAYMA HAKKI

Star'ın haberine göre; belirli süreli tüketici kredisi sözleşmelerinde faiz oranı sabit olarak belirlenirken temerrüt hali de dahil olmak üzere, tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulanmayacak. Tüketicinin yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamayacak. Tüketici kredisi sözleşmeleri yönetmeliğine göre tüketicinin kredi itibarının değerlendirilmesi sonucunun olumsuz olması nedeniyle kredi başvurusunun reddedildiği durumlarda kredi verenin, tüketiciyi ücretsiz olarak bilgilendirme zorunluluğu getiriliyor. Geçerli bir sözleşme yapmamış olan kredi veren, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremeyecek. Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahip hale geliyor. Tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabilir veya kredi borcunun tamamını erken ödeyebilir. Bu hallerde kredi veren, erken ödenen tutara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlü tutulacak. Tüketicinin açık talimatı olmaksızın belirli süreli kredi sözleşmesi ile ilişkili bir kredili mevduat sözleşmesi yapılamayacak.

TÜKETİCİLER İÇİN YENİ DÖNEM

Mayıs ayı içerisinde yürürlüğe girmesi planlanan iki yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlanması ile birlikte tüketici için yeni bir dönem başlamış olacak. 23 yönetmelikten 21 yayımlanırken iki yönetmelik Başbakanlığa gönderilmek için bekliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 2 yönetmeliği daha tamamlanmasıyla birlikte 77 milyon için 'Tüketici Devrimi' tam olarak başlamış olacak.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 05.05.2015 12:24
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol