İşte F-35 Programının Türkiye'ye Maliyeti!

ABD'nin Türkiye'yi S-400 alımı sebebiyle F-35 programından çıkarmasının 12 milyar dolara mal olacağı açıklandı.

19 Temmuz 2019 Cuma 21:56

F-35 savaş uçaklarının yapımında yer alan Türk şirketi uçağın iniş sistemi ve kokpitinde kullanılması için yüzlerce parça tedarik ediyordu.

HANGİ ŞİRKETLER BULUNUYOR?

F-35 programının resmi internet sitesine göre projede Roketsan, Havelsan, Alp Havacılık, Ayesas, Kale Havacılık Sanayi A.Ş., Tubitak-SAGE, TUSAŞ ve Fokker Elmo'nun Türkiye birimi gibi şirketler yer alıyordu.

ZARAR 12 MİLYAR DOLAR.. 30 BİN ÇALIŞAN NE OLACAK?

Reuters'a konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, iptal edilen anlaşmaların 12 milyar dolar değerinde olduğunu dile getirirken, "Bu şirketlerin yaklaşık 30 bin çalışanı var, bu insanlar nereye gidecek" dedi.

SENATO: F-35 YAPTIRIMI YETMEZ...

Öte yandan ABD'de Senato’ya Türkiye'ye daha fazla yaptırım talep eden bir önerge sunuldu.

Cumhuriyetçi Florida Senatörü Rick Scott ve Indiana Senatörü Todd Young’ın imzasının yer aldığı önergede, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alması ABD’nin güvenlik çıkarlarına “doğrudan ve vahim bir tehdit” olarak nitelendiriliyor ve CAATSA (ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası) kapsamındaki yaptırımların tam anlamıyla uygulanması yolunda ABD Yönetimi’ne çağrı yapıyor.

Ayrıca Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin Demokrat üyelerinden New Jersey Senatörü Bob Menendez, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasının yeterli olmadığını söyledi.

Menendez, “Yasa açıkça, Rusya Federasyonu’nun savunma ve istihbarat sektörleriyle kayda değer işlemler yapılması yaptırım cezalarını şart koşuyor” dedi.

Önergede, Erdoğan'ın Türkiye'de insan haklarını çiğnediği, islamcı terör gruplarından yana taraf aldığı ve ABD'nin müttefiki İsrail'e karşı kışkırtıcı tutumlarda bulunduğu belirtildi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 20.07.2019 00:01
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol