GÜNÜ GÜNÜNE ÖDEYENE İNDİRİM...

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi ödemeleri ile ilfili flaş açıklamalar yaptı.

07 Ekim 2016 Cuma 20:49
GÜNÜ GÜNÜNE ÖDEYENE İNDİRİM...

Ağbal, TRT Haber'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Geçmişte alınan tedbirler neticesinde yılın 4'üncü çeyreğinde daha iyi bir büyüme beklediklerini kaydeden Ağbal, "Bu sayede yüzde 3,2 olarak açıklamış olduğumuz 2016 tahmininin gerçekçi bir tahmin olduğunu düşünüyoruz. Hatta belki de daha da olumlu bir büyümeyle karşı karşıya kalabiliriz. Bu yıl gerçekten olağanüstü bir yıldı. Hem global dış koşullar, hem de iç koşullara rağmen yüzde 3,2 tuttuysa, biz bu bazla 2017 yılında yüzde 4,4 büyümeyi yakalarız. Bunun da altyapısını hazırladık, gerekli çalışmaları, yasal düzenlemeleri yaptık" ifadelerini kullandı.

Naci Ağbal, ülkelerin ekonomi politikalarının değişen koşullara ayak uydurması gerektiğini vurgulayarak, "Kamu maliyesi Türkiye ekonomisinin gelişen ve değişen koşullarında büyümeye destek verecek. Cari harcamalar üzerinden değil, yatırım harcamaları üzerinden verecek. Yatırıma kaldıraç olacak harcamalar üzerinden verecek. Onun için 2017 bütçesini özellikle oluştururken bir miktar bütçe açığı 2016'ya göre artsa da artışın detaylarına baktığımız zaman tam da doğru bir politika değişikliği yaparak yatırıma, üretime ve ihracata destek veriyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Kamu maliyesinde bir gevşemenin olmayacağının altını çizen Ağbal, özel sektör tarafından yapılacak yatırımların önemine işaret etti. Ağbal, kamu maliyesi anlamında da "cimri" olmaya devam edeceklerini ifade etti.

Kamu maliyesine reform geliyor

Bakan Ağbal, kamu maliyesinde reform yapacaklarını bildirerek, şöyle devam etti:

"Kamu harcamalarında rasyonelleşmeye gitmek zorundayız. Özellikle cari ve personel harcamalarını aşağı çekecek kamunun tasarrufu cari harcamalarda yapacağız, yatırımlarda bunun tam tersine daha fazla kaynak ayrılacak bir kamu harcama sistemini kurmak istiyoruz. Bu anlamda Kamu İhale Yasası'nda kamu özel işbirliği düzenlemelerinde önemli çalışmalarımız var."

Türkiye'nin son dört yıldaki bütçe açığı seviyesinin yüzde 1,2 seviyesinde seyrettiğini belirten Ağbal, "Diğer ülkelere baktığımız zaman Türkiye'ninki gerçekten hayran olunacak bir bütçe açığıdır" dedi.

Ağbal, Türkiye'nin bölgenin barış ve istikrarı adına aktif bir dış politika izlediğini kaydederek, "Değişen jeopolitik koşullarda Türkiye'nin başta Körfez bölgesi olmak üzere daha fazla kaynak geleceğine inanıyoruz. Türkiye Varlık Fonu'nun da bu anlamda bir çekim merkezi olduğunu görüyoruz. Şu andan itibaren bile birçok ülkeden fona ilişkin sorular soruluyor, beklentiler ifade ediliyor, ortak çalışma teklifleri geliyor" ifadelerini kullandı.

"Vergisini zamanında ödeyeni ödüllendireceğiz"

Maliye Bakanı Ağbal, gelecek dönemde vergisini zamanında ödeyenleri ödüllendireceklerini belirterek, "Önümüzdeki dönemde, vergi borçlarını hiç aksatmadan günü gününe ödeyen vatandaşlarımıza, vergi kayıtlarında da herhangi bir sorunları yoksa gelir veya kurumlar vergisinde indirim getireceğiz" diye konuştu.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini de vurgulayan Ağbal, "Bunların bürokrasideki, ticaretteki, sivil toplumdaki uzantıları hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde kesinlikle bertaraf edilecek. Ekonomide de bürokraside de bunların bütün uzantıları tamamen ortadan kalkacak" dedi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 07.10.2016 20:53
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol