ERDOĞAN İMZALADI VATANDAŞ ŞİMDİ YANDI!

Erdoğan torba yasayı onayladı: Yurttaşın cebinden 28 milyar daha uçacak!

06 Aralık 2017 Çarşamba 17:46

Bütçe dengeleri bozulan hükümetin vatandaştan kaynak toplamak için hazırladığı torba yasa Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. 124 maddelik torba yasa vatandaşın cebinden 28 milyar lira alıp devletin kasasına ek gelir olarak koyacak.

Nakit paraya sıkışan hükümetin vatandaştan kaynak toplamak için hazırladığı torba yasa Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. 28 milyar liralık ek gelir büyüklüğüne sahip 124 maddelik torba yasa nedeniyle yediden yetmişe milyonlarca vatandaşa adeta vergi yağacak. Yeni yasayla birlikte yılda iki taksitte alınan Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) önümüzdeki yıldan itibaren yüzde 15 ila yüzde 50 oranında zamlı ödenecek. Yeni yılda yeni taşıt alan vatandaşların vergi yükü ise daha ağır olacak.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre yasayla birlikte, ucuz olduğu için özellikle dar gelirli tiryakilerin tercih ettiği sarmalık tütünün fiyat avantajı büyük ölçüde yok olacak. Düzenleme nedeniyle, sarmalık tütünden elde edilen sigaralara yaklaşık yüzde 100'e varan oranlarda zam gelecek. Bugüne kadar sarmalık tütünün boş makaronlara yerleştirilmesiyle 2.5 ila 3 liraya mal edilen 1 paket sigara vergiler dahil 5 lira ve üzerine çıkacak. Fiyat artışı nedeniyle Türkiye'nin yeniden kaçak sigara cennetine dönüşmesinden endişe ediliyor.

İNTERNETE YÜZDE 50 ZAM
Düzenlemeyle GSM, ev telefonu ve internet üzerinden alınan Özel İletişim Vergisi yüzde 7.5'te eşitlendi. GSM ve ev telefonu vergileri düşürülürken internet üzerinden alınan vergiler yüzde 5'ten yüzde 50 artırılarak yüzde 7.5'e yükseltildi. Akıllı telefonların artmasıyla internet kullanımı yoğunlaştığı için cep telefonu faturaları yükselmeye başlayacak.

EV KİRALARI ZAMLANACAK
Evini kiraya veren ev sahiplerinin ödeyeceği Gelir Vergisi artacak. Bugüne kadar giderlerinin yüzde 25'ini vergiden düşen ev sahipleri artık sadece yüzde 15'ini gider olarak gösterebilecek. Dolayısıyla ev sahipleri Maliye'ye daha fazla vergi ödeyeceği için bu gideri kiracılara yansıtacağı, ev kiralarının zamlanabileceği belirtiliyor.

LİMONATAYA, GAZOZA YÜZDE 10 ÖTV
Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) kapsamı iyice genişledi. Sade gazozlar, meyveli gazozlar, limonatalar, nektarlar, alkolsüz biralar, enerji içecekleri, soğuk çay ve meyveli içeceklerden yüzde 10 ÖTV alınacak. Bu içeceklerde zam kaçınılmaz olacak.

TÜKETİCİYİ KANDIRANA HAFİF CEZA
Torba yasayla tüketicileri kandıran, dolandıran, tüketici haklarını ihlal eden kişi ve şirketlere uygulanan cezalarda da indirime gidildi. Ayrıca tüketici cezaları için de uzlaşma yolu açıldı.

107 BİN LOJMAN SATILACAK
Torba yasayla memurun yıllardır kullandığı lojmanlar hızla satışa çıkarılacak. Asker ve emniyet mensuplarının kullandığı lojmanlar dışında kalan yaklaşık 107 bin lojman, önceliği içinde oturanlara olmak üzere satılacak.

MERALAR TALANA AÇILDI
Torba yasayla meralar talana açılacak. Endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, OSB'ler ve serbest bölgeler artık meralarda kurulabilecek, üstelik 20 yıllık ot parası da alınmayacak. Yasayla ayrıca TKİ'nin kiraya verdiği kömür ocakları satılacak, engelli, gazi ve şehit yakınlarının vergisiz otomobili 200 bin lirayla sınırlanacak, telekomünikasyon şirketlerinin 5 milyar liraya varan borçları affa girecek.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 11.12.2017 03:36
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol