EMEKLİYE BİR KÖTÜ HABER DAHA...

SGK Başkanı Selim Bağlı emekli promosyonuyla ilgili şok açıklamalarda bulundu.

20 Ekim 2016 Perşembe 00:26
EMEKLİYE BİR KÖTÜ HABER DAHA...

Prim gün sayısı ve hizmet yılını doldurduğu halde yaşa takıldığı için emekli olamayanlara bir kötü haber de Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) geldi. SGK Genel Müdürü Mehmet Selim Bağlı, emeklilikte yaşı bekleyenlerin sayısının 7 milyon 200 bine ulaştığını, sosyal güvenlik reformunu bir kenara atıp bu kişileri emekli etmeleri halinde devletin 400 milyar liralık (Eski parayla 400 katrilyon lira) bir mali yükün altına gireceğini söyledi.

SOSYAL GÜVENLİK AÇIĞI 100 MİLYAR OLURDU
Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle kahvaltılı sohbet toplantısında buluşan Başkan Bağlı, emeklilikte yaşı bekleyenlere yönelik bir geri adımın söz konusu olamayacağını söyledi. Türkiye'nin özellikle 2006 ve 2008 yıllarında çok önemli bir sosyal güvenlik reformu gerçekleştirdiğini ifade eden Bağlı, “İnsanları geçmişte 37 yaşında emekli ettiler. Eğer bu reformlar yapılmamış olsaydı sosyal güvenlik sisteminin yıllık açığı 100 milyar lirayı bulurdu. Bu reformlar sayesinde açığı yıllık 10-11 milyar lirada tutmayı başardık. Siyasi irade bu konuda kararını vermiş, geriye gidiş ülke için iyi olmaz” dedi.

DÜŞÜK MAAŞ REFORMUN YAN ETKİSİ
Başkan Bağlı, aylık bağlama oranlarının düşmesi, çalışma süresi uzadıkça emekli maaşının azalması gibi durumları “reformun yan etkisi” olarak tanımladı. Önümüzdeki dönemde yapacakları ikincil reformlarla bu yan etkileri ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirten Bağlı, düşük emeklilik aylıklarını yükseltmek için seyyanen zamlar yaptıklarını ancak ileride tamamlayıcı emeklilik ve ikinci sütun emeklilik gibi yöntemlerle sorunları gidermeye çalışacaklarını bildirdi.

PROMOSYONDA BEKLENTİ YÜKSEK OLMUŞ
Başkan Selim Bağlı, emeklilere bankalar tarafından promosyon ödenmesine yönelik olarak yapılabilecek tüm çalışmaları ve pazarlık görüşmelerini yaptıklarını, düğümü Başbakan Binali Yıldırım'ın çözebileceğini söyledi. Her ay 22 bankaya toplamda 17 milyar lira emekli maaşı yatırdıklarını bu paraların Ziraat Bankası'nda 3 gün, Halkbank'ta 2 gün, diğer bankalarda ise bir gün hesapta kaldıktan sonra emeklilere ödenmeye başlandığını belirten Bağlı, “Öyle beklentiler oluşmuş ki, neredeyse bir maaş promosyon bekleniyor. Bu beklentiyi biz oluşturmadık. Emeklilerin çoğu kredi kartı kullanmaz, kredi çekmez. Öyle ki bazı yerler düşünüldüğünde belki de bankalara komisyon bile ödemek gerekir” dedi.

9 MİLYON BORÇLUYA BARIŞ ÇAĞRISI
SGK Başkanı Bağlı, halen SGK'ya 9 milyon 66 bin kişinin 67.7 milyar lira prim borcu olduğunu belirtirken bu borçluların yeniden yapılandırmadan yararlanma fırsatını kaçırmamalarını istedi. Bugüne kadar 400 bin işverenin 12 milyar liralık borcunu yapılandırdığını, bunlardan 37 binin borcunu peşin ödemek istediğini belirten Bağlı, 160 bin Bağ-Kur'lunun da 850 milyon liralık borcu için başvuru yaptığını bildirdi.

Hürriyet





Son Güncelleme: 20.10.2016 03:00
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol