EGE-KOOP ARTIK TÜRKİYE YOLUNDA...

Toplu konut üretiminde öncü kuruluşlardan olan EGE-KOOP, bundan böyle sadece İzmir ve Ege Bölgesi’nde değil tüm Türkiye genelinde modern kentler oluşturacak. Çeyrek asrı aşkın sürede ürettiği 26 bin konut ile 100 bin kişinin ev sahibi olmasını sağlayan dev kuruluşun 28. Olağan Genel Kurulu da, büyük bir katılımla ile gerçekleştirildi. Genel kurul ‘Türkiye’ye Açılma’ kararını memnuniyetle karşılarken Genel Başkan Hüseyin Aslan da, birbirinden çarpıcı açıklamalar yaptı. Başta Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı olmak üzere birçok konuda eleştirilerde bulunan Aslan, kuruluşun elde ettiği başarının sırrını ise şu sözlerle ifade etti: “ EGE-KOOP’un gücü; kendisine duyulan sonsuz güvenden oluşuyor”

25 Şubat 2012 Cumartesi 15:19
EGE-KOOP ARTIK TÜRKİYE YOLUNDA...

 EGE-KOOP 28. Olağan Genel Kurulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda izdihama varan bir katılım ile gerçekleştirildi.

Toplantıda AK Parti İzmir Milletvekilleri İlknur Denizli, Rifat Sait, siyasi parti temsilcileri, iş dünyasının tanınmış isimleri ile İzmir medyasının üst düzey yöneticileri de hazır bulundu. EGE-KOOP’un geride bıraktığı 27 yılın değerlendirmesini yapan Genel Başkan Hüseyin Aslan, “ Ege-koop’un dünü bugününe kefil, bugünü de yarınının güvencesidir. EGE-KOOP geçmişi deneyimlerden yararlanılacak bir zaman dilimi olarak görmekte ve hep geleceğe, ileriye bakmaktadır.” dedi. Sağlam örgütlenme modeli ve ilkelerin EGE-KOOP’u bugünkü konumuna taşıdığını belirten Aslan, insana ve çevreye saygıdan ortaklarla birlikte hareket etmeye, zamanı ıyı kullanmaktan ortak aklın işletilmesine birçok ilke sıraladı. Aslan, “ EGE-KOOP’un 6 yıllık yaşamının her yılı, bir başarı destanıdır. Bu destanın yazarı da, kahramanları da 11 projedeki ortaklarımız ve halkımızdır. EGE-KOOP’un gücü; kendisine duyulan sonsuz güvenden oluşuyor” İfadelerini kullandı.

MESLEK ODALARINA SERT ÇIKTI…
EGE-KOOP Genel Başkanı Aslan, konuşmasında ağırlıklı olarak kamuoyunda Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı olarak bilinen Afet Riski Taşıyan Yapıların Dönüştürülmesi Yönündeki Yasa Tasarısı’nı eleştirdi. Son düzenlemelerle tasarının komisyonlarda kabul edildiğini ve artık tüm işin TBMM Genel Kurulu’nda oylamaya kaldığının altını çizen Aslan, sivil toplum kuruluşlarından meslek odalarına kadar birçok yapıyı konuya duyarsız yaklaşmakla suçladı. Başkan Aslan, “ Hayati önem taşıyan yasa tasarısında belediyeler, meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ve proje üst birlikleri devre dışı bırakıldı. Tüm yetkiler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredildi. Bu haliyle mevcut Bakanlık Cumhuriyet tarihinde eşi benzeri görülmemil ölçüde yetkilerle donatıldı. Şimdi sormak istiyorum: İlgili kuruluşlar; meslek odaları, sivil toplum üyeleri ve halkımız neden bu kadar kayıtsız?  Anlaşılması zor, bu ilgisizlik niye? Tasarı yasalaştıktan sonra, eleştiride bulunmak kayıtsızlığı ve doğabilecek olumsuzlukları ortadan kaldırmaz. Biz EGE-KOOP olarak Belediyelerden meslek odalarına hatta Baro’ya kadar hemen herkesi bu konuda sorumluluk almaya, harekete geçmeye davet ediyorum. Aksi halde bu İzmir ve İzmirlilerin hiçe sayıldığını gösterecektir.” diye konuştu.
BELEDİYELERE GÖZDAĞI…
Başkan Aslan’ın gündemindeki bir başka konu ise Belediyelerin aldığı ‘harç’ bedelleri idi. Belediyelerin bu keyfi uygulaması ile adeta haraç toplar hale geldğini, bunun hiçbir yasal dayanağının olmadığını vurgulayan Aslan, şunları söyledi: “ 2 yıl önce, Dört Mevsim Konakları projesinde, konut başına “10 bin lira” civarında harç ödedik. Buna karşılık her türlü alt yapı hizmetlerini de yine biz sağladık. Sormak istiyorum belediyeler bu harcı, neyin ve hangi hizmetin karşılığında istiyorlar? Bu konuda gerekli başvuruyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yaptık. Ve haklı bulunduk. Genelge ile bu haksız uygulamadan vazgeçilmesi istendi. Ancak yine de devam ederse buradan açıkça söylüyorum; ortaklarımızın yasal yollara başvurmaktan başka yolu kalmayacaktır.” 
EXPO İÇİN SİVİL İNİSİYATİF ŞART…”
İzmir’in EXPO 2020 adaylık sürecine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Başkan Aslan, yarışın galibinin ‘sivil inisiyatif’i en iyi oluşturan kent ve ülke olacağını söyledi. Aslan, “ EXPO’yu kazanırsak sadece İzmir ihya olmayacak tüm Türkiye bundan faydalanacak. Dolayısıyla süreçte en önemli görev sivil toplum örgütlerine ve sivil inisiyatife düşmektedir. EXPO 2020 hedefinde, kişisel çıkarlardan ve siyasi hesaplardan uzak durarak “ortak akıl” çevresinde toplanmalıyız. Buna EGE-KOOP Danışma Kurulu bünyesinde oluşturulmuş EXPO Komisyonu öncülük etmeye hazırdır.” diye konuştu.
“TÜRKİYE’NİN YÜZAKI OLACAĞIZ…”
EGE-KOOP Genel Başkanı, Türkiye’ye açılım kararı ile ilk adımı attıklarını, ikinci adımın ise 13 Mart’ta açılışı gerçekleştirilecek olan Ankara Temsilciliği ile atacaklarını da kaydederek, “Temsilcilik görevine de 21.dönem milletvekili, sanatçı sayın Faruk Demir’i getirdik. Ankara Temsilciğimiz; İzmir’in Başkent’e açılan penceresi ve EXPO 2020 sürecindeki çalışmalarımızın da merkezi olacaktır. Ayrıca temsilciliğimiz, bir anlamda, izmirli işadamlarımızın çalışma ofisi olarak da hizmet verecektir. EGE-KOOP tıpkı İzmir’in olduğu gibi Türkiye’nin de yüzakı olacaktır.” dedi. Genel kurulda ayrıca EGE-KOOP Danışma Kurulu bünyesinde oluşturulan Türkiye, İzmir, EXPO ve Kentsel Dönüşüm Komisyonlarının Başkanları da çalışmalar konusunda bilgilendirmeler yaptı.



DİĞER KONUŞMACILAR:

DENİZLİ: EGE-KOOP İZMİR’İN YÜZAKIDIR
AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, kentin yerel dinamiklerinin vizyonlarının olmaması halinde ne iktidarın ne de yerel yönetimlerin başarılı çalışmalara imza atamayacağını belirterek, “ EGE-KOOP İzmir’in yüzakıdır. Kentimizi değiştirme ve dönüştürme hedefini gütmektedir. Daha çağdaş ve daha modern bir kent hedefi dolayısıyla Sayın Aslan ve şahsında tüm EGE-KOOP ailesine teşekkür ediyorum. Türkiye’ye açılım kararını da canı gönülden destekliyorum” dedi.
SAİT: EGE-KOOP’U TANIMAYAN YOK
AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait: Bulunduğunuz kurum ile birlikte yüceliyorsunuz. İzmir’de en çok tanınan sivil toplum kuruluşları arasında EGE-KOOP ilk beş arasındadır. İzmir’i seven, İzmir’i önemseyen insanlar yönetsin.
ULUÇ: EGE-KOOP TÜRKİYE-KOOP OLACAK
EGE-KOOP Danışma Kurulu Başkanı Gazeteci Öcal Uluç da, yaptığı konuşmada, EGE-KOOP’un Türkiye’nin en saygın kooperatif kuruluşu olduğunu gösterdiğini belirterek, “ Biz adımızla her zaman onur duyduk, gurur duyduk. İsmimiz EGE-KOOP hedefimiz TÜRKİYE-KOOP” ifadelerini kullandı.
DEMİR: TÜRKİYE’NİN EGE-KOOP’A İHTİYACI VAR 
EGE-KOOP Ankara Temsilcisi Faruk Demir ise, konuşmasında, Türkiye’nin kentsel dönüşüm konusunda EGE-KOOP gibi değerli bir kuruluşa ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, şu görüşleri dile getirdi: “ Başarının ardında 28. Yıllık bilgi, birikim ve tecrübe sözkonusudur. Ankara’da hemen her kesimde yeni bir umut ve heyecan sözkonusu. Büyük bir sorumluluk ve ağır bir görevin altına girdiğimin farkındayım. Başarılarınıza ben de bir tuğla koyabilirsem bundan çok ama çok mutlu olacağım. Kentsel dönüşüm ve çağdaş yaşam alanları kapsamında en sorunlu kent İzmir olarak göze çarpıyor. Gerek EGE-KOOP gerekse Sayın Hüseyin Aslan’a bu anlamda büyük ihtiyaç olduğunu artık tüm çevreler kabul ediyor.”
KAZANÇOĞLU: EGE-KOOP HER TÜRLÜ TAKTİRİ HAKEDİYOR
İzmir Ticaret Odası Başkan Vekili Akın Kazançoğlu, “ Hüseyin Aslan değerli bir dostum kendisi önemli ama yaptıkları daha da önemli. 100 bin insanı ev sahibi yapıyorsanız siz her türlü taktiri hak ediyorsunuzdur. İnşaat sektörü lokomotiftir. Türkiye nüfusu 75 milyon oldu. Artık insanlar kentlerde yaşıyor. Gelinen noktada kentlerde yenilemeye ihtiyaç var. Ülkenin yılda 3 milyon konuta ihtiyacı var. 500 binini TOKİ yapacak ama diğer 2.5 milyonu da özel sektör yapacak. İşte bu yolda EGE-KOOP’a büyük görev düşüyor.” dedi.

AL: LİDER HÜSEYİN ASLAN'DIR
İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Koçali Al: İzmir’in sorunları var, sıkıntıları çok. Ancak bunu aşacak potansiyeli de var. Özellikle turizmde. Efes’i, Meryemanası, Bergaması. Peki kaç kişi geliyor İzmir’e. 300 bin. Mardin’e gelen turist sayısı ise 1 milyon. Tüm bunların nedeni İzmir’in liderinin olmaması. Belediye Başkanı var, Valisi var ama lideri yok. Liderlik apayrı bir meziyet. İşte 25 yılda 100 bin insanı ev sahibi yapabilme becerisini göstermiş bir Hüseyin Aslan gerçek liderdir.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol