Doları Müdahale de Durduramadı!

Dolar 6.20 TL’yi gördü. Avro ve Sterlin yüzde 2 değer kazandı. TL’nin yılbaşından bu yana değer kaybı yüzde 14’ü aştı. Kur kaynaklı brüt borç yükü 338.1 milyar TL arttı.

06 Mayıs 2019 Pazartesi 12:02
Doları Müdahale de Durduramadı!

Dolar/TL, YSK'nın İstanbul seçimlerini yenileme kararının ardından sıçradığı 6.15 - 6.20 seviyesini aşarak 6.24 TL'yi geçti. Piyasalar içerideki gelişmeleri izlemeyi sürdürürken dışarıda ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları ve Çin heyetinin bugünkü ABD ziyareti öne çıkıyor. 9 Mayıs sabahı dolar kuru düne göre hafif bir gevşemeyle 6.16'larda başlasa da gün içerisinde yukarı yönlü hareketle 6.2450 TL'ye dek çıktı. Euro 7 lira üzerinde. 5 yıllık CDS ise eylül 2018'den beri en yüksek seviye olan 480,941 puanı gördü. Merkez Bankası, öğlen saatlerinde yaptığı açıklamada 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verildiğini duyurdu. Dolar kuru açıklama sonrası 6.22'ye indi.

Seçimin yanı sıra yüksek enflasyon nedeniyle hane halkının dolarize olması, artan DTH ve TCMB rezervleri üzerindeki güvensizlik içeride öne çıkarken, seçimler nedeniyle bütçenin de baskı altına girebileceği değerlendiriliyor.


Dün Hazine ve Maliye Bakanlığı, nisan ayına ilişkin nakit gerçekleşmelerini açıkladı. Buna göre, geçen ay Hazinenin nakit gelirleri 61 milyar 750 milyon, nakit giderleri 76 milyar 729 milyon lira olurken nisan ayında nakit dengesinde 14 milyar 254 milyon lira açık kaydedildi.

TÜRKİYE KREDİ RİSK PRİMİ (CDS) EYLÜLDEN BERİ EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

Bankacılar TL'de negatif ayrışmanın devam ettiğini belirterek kurda bu seviyelerin kalıcı olmasının hala daha yukarı hareket potansiyeli içerdiğinin de altını çiziyor. Türkiye'nin risk primi olan CDS'ler dün itibarıyla 476 seviyesindeyken bugün 480 puanı geçerek eylül 2018 tarihinden bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Dışarıda ise S-400 meselesi nedeniyle ABD ile ilişkilerin gidişatına yönelik endişeler ve yeniden başlayarak tüm dünya piyasalarını olumsuz etkileyen ABD - Çin ticaret savaşı da risk faktörleri arasında.

Hatırlanacağı üzere, ABD Çin'den ithal edilen 200 milyar dolar değerinde ürüne uyguladığı gümrük vergisini Cuma gününden itibaren yüzde 10'dan yüzde 25'e yükseltecek. Yatırımcılar ABD'nin Trump'ın gümrük vergilerindeki artışı durdurmaya çalışan Çin'in müzakerecisi Liu He'nin Perşembe ve Cuma günü Washington'da yapacağı temasları izliyor.

Asya borsaları da güne satışla devam ediyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 10.05.2019 00:32
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol