'Dibe Sürükleniyoruz.. AKP Hezimete Uğrayacak'

Ekonomist Atilla Yeşilada, Türkiye'nin ekonomik gidişatına dair yine birbirinden çarpıcı açıklamalar yaptı.

29 Kasım 2018 Perşembe 00:22

Türkiye'nin adım adım dibe sürüklendiğini ve iktidarın bunu sadece inkar ettiğini öne süren Yeşilada, katıldığı tv programında şu açıklamaları yaptı:

Yılbaşından bu yana Türk Lirası yüzde 35 değer kaybetti. Bir kere bu devalüasyon fiyatlara yansıdı, herkesin elinde yüksek maliyetli mal var. Bu perakendeye dolayısıyla halka yansıyacak buna mani olunamayacak. İkincisi şu anda yaşanan ekonomik sorunlarda tek sorun kur değil. Temmuz ayından itibaren işsizliğin yükselmeye başladığını gördük. İnsanlar işsiz kalınca harcama yapamıyorlar. Kredi furyası da bitti. Bankalar kredi veremiyor çünkü kendileri de içeriden ya da dışarıdan kaynak bulamıyorlar. Devlet de eskisi gibi bol keseden dağıtamıyor çünkü yabancı yatırımcı kılıcıyla başında duruyor. Konkordato ilan eden şirketlerin çoğuna kamu ödeme yapmıyor. Şimdi tüm bunlar nedeniyle gittikçe derinleşen bir durum var. Halk tüketmediği için şirketler para kazanamıyor, şirketler kazanamadığı için konkordatoya gidiyor, ödemelerini yapmıyor, bu sefer kimse bankalara kredi borcunu ödemiyor, ötelemeye gidiyor, bankalar zaten işini BDDK ile halletmiş onlar için sorun yok ama onlar da yeni kredi vermiyor. Her yerde tıkanıklık meydana geliyor. Normalde bu tür durumlarda faizleri indirir piyasaya para basarsın. Ama bunu da yapamıyorsun çünkü faizleri indirdiğin anda dolar patlayacak. Bütçe harcamalarını artıramıyorsun çünkü borçlanman lazım ama borçlanacağın para da kalmadı. Tüm bunlar gösteriyor ki dibe sürükleniyoruz. Bunlar deli dumrul ekonomik politikaları ile aşılamayacak ölçüde bir girdabın içindeyiz. Sağduyulu masanın bütün ayaklarını toparlayacak bir yapıya ihtiyaç var ama maalesef bunu da göremiyoruz çünkü açıkça bir inkar var. AKP herşey iyiye gidiyor, dış saldırıyı atlattık falan diyor. Ve bu böyle devam ettiği müddetçe de çözülmeyecek. Çok açık ve net söylüyorum bugün dolar 3 liraya hatta 2 liraya düşsün hiçbirşey değişmeyecek Türkiye'de.

GELECEK SENE NE YİYECEĞİZ

Traktör şatışlarında yüzde 50 azalmadan bahsediliyor. Tarım diye birşey kalmadı ki ortada. Çiftçi ancak karnını doyurmanın uğraşı içerisinde. İnanın gelecek sene ne yiyeceğiz bunu bile düşünmek lazım. Ben artık bitti diyordum ama yakın zamanda köyden kente yeniden göç başlayacak ve tarım arazileri boşta bırakılacak. İlaç ve tarım sektörlerinin sosyal boyutları var ve bu görmezden geliniyor. Ortada iyiye götürecek bir mekanizma maalesef yok.İçinden çıkamadığımız her sorunu dış mihraklara atmak vs bu halka cefa çektirmektir. Şimdi seçimde geliyor. Önceki seçimde 30 milyar lira civarı bir para harcamışlardı. Bu bir süre piyasayı rahatlatmıştı ama şu an böyle birşey yapamazlar. Ya da yapacak olurlarsa TL tepetaklak gider. Kaldı ki bu olsun olmasın ben AKP'nin yerel seçimde büyük bir hezimete uğrayacağını düşünüyorum. Adaylar kim olursa olsun önceki seçimde yüzde 42.5 oy almışlardı ama bu seçimde kırkın altını göreceklerini düşünüyorum.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 29.11.2018 17:01
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol