ÇEVRECİ SANAYİCİLER ÖDÜLLENDİRİLECEK

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), daha iyi bir İzmir ve dünya için çevreye duyarlı sanayicileri ödüllendirecek.

28 Mart 2011 Pazartesi 15:29
ÇEVRECİ SANAYİCİLER ÖDÜLLENDİRİLECEK

Yaklaşık 10 yıldır çevre dostu sanayiciyi ödüllendiren ve bu anlamda teşvikleriyle öne çıkan EBSO, yarışmayı genişleterek daha zengin bir kapsama kavuşturdu. Altın, gümüş ve bronz dallarında çevre, çevre uygulama, çevre alanında sosyal sorumlulukve tema ödülleri verecek olan EBSO, 1 Nisan 2011'de başlayacak müracaatları, 22 Nisan Cuma gününe kadar kabul edecek.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve Çevre Çalışma Komitesi üyeleri, düzenledikleri basın toplantısında yarışmanın yeni konsepti hakkında bilgi verdi. Yorgancılar, Egeli sanayiciyi çevre duyarlılığı ve sürekli değişen kanuni konularda bilgilendirmek için 2009 yılından bu yana 40 toplantı düzenlediklerini kaydetti. Bunlara bin 500 kişinin katıldığını aktaran Yorgancılar, “Bu kadar yüksek katılımlı olmasının ana sebebi, cezaların can yakması. Fabrikalar ve işletmeler, kesilen cezalar sebebiyle kapanmayla bile karşı karşıya kalabiliyor.” dedi.
EBSO Başkanı Yorgancılar, hedeflerinin daha iyi, daha güzel bir İzmir ve dünyayı çocuklara bırakmak olduğunu kaydetti. Çevreyle ilgili bilinçlenmiş ve üzerine düşen sorumlulukları yerine getiren üyeleri bulunduğunu vurgulayan Ender Yorgancılar, “Bu bilince sahip olmayanlar da var. Biz üyelerimizi bilgilendirmekle görevliyiz. Denetimleri Çevre ve Orman Bakanlığı ile onun il müdürlüğü yapıyor. Herkesin eşit şekilde kontrol edilmesini istiyoruz. Örneğin 50 bin euroya da 50 milyon euroya da arıtma tesisi yapılabiliyor. Bunu yapana ‘Görevini yaptı’. deniyor, yapmayan cezayla karşı karşıya kalıyor. Cezalar da genellikle affa uğruyor. Denetimlerin eşit ve sürekli olması lazım.” şeklinde konuştu.
Büyük endüstriyel kazalara karşı sanayicinin bilim ve teknolojiyi kullanarak önlem alması gerektiğini vurgulayan Yorgancılar, Japonya’daki nükleer felakete ilişkin de şunları söyledi: “Basından takip ettiğimiz kadarıyla Japon vali, suda radyasyon olmadığını kanıtlamak için su içti. Bu bize, çay içen eski bir bakanımızı hatırlattı ama sonra bu konuyla ilgili çok iyi sonuçlar görmedik. Bardaktan su içmek, işi çözmüyor. Biz de Türkiye olarak bundan ne derecede etkileneceğimizi belirlemeliyiz.” Nükleer santralin Türkiye için önemli olduğunu söyleyen Ender Yorgancılar, buna karşılık en ileri teknoloji kullanılarak yapılması gerektiğini vurguladı.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol