BUNLAR DA DÜNYANIN EN ZENGİN GENÇLERİ

Forbes'ın en zenginler listesinde genç milyarderler dikkat çekerken , listeye Türkiye'den Serra Sabancı da girdi.

11 Mart 2011 Cuma 17:29
BUNLAR DA DÜNYANIN EN ZENGİN GENÇLERİ

Amerikan finans çevrelerinin dergisi Forbes'ın listesine göre, bin 210 kişinin yer aldığı listede zenginlerin önceki yıl 3,6 trilyon dolar olan toplam serveti geçen yıl 4,5 trilyon dolara çıktı. Yaşları 40'ın altında olan dünyanın en zengin gençlerinin toplam serveti 87,7 milyar doları buluyor.
Dünyanın en zengin gençleri listesine göre, en zengin gençler 19,8'er milyar dolar servetleriyle internet arama motoru Google'ın kurucu ortakları ABD'li Larry Page ve Sergey Brin oldu. Her ikisi de 37 yaşında olan Page ve Brin, Forbes'in 2011 milyarderler listesinde ise 24'üncü sırayı paylaştılar. 
Page ve Brin'i ise sosyal paylaşım sitesi Facebook'un kurucusu ABD'li Mark Zuckerberg izliyor. Geçen yıl servetini önceki yıla göre üç kattan fazla artırarak 13,5 milyar dolara çıkaran 26 yaşındaki Zuckerberg, milyarderler listesine ise 52'inci sıradan girdi. Zuckerberg'i de 4,1 milyar dolarla Çinli Yang Huıyan takip ediyor. Yang, milyarderler listesinin ise 265'inci sırasında bulunuyor.
Dünyanın en zengin gençleri arasına Türkiye'den 1 milyar dolarlık servetiyle Serra Sabancı girdi. Serra Sabancı, milyarderler listesinde 1140'ıncı sırada yer aldı.

DÜNYANIN EN ZENGİN GENÇLERİ
Listenin ilk sırasını alan Google'ın kurucu ortakları ABD'li Larry Page ve Sergey Brin'in her birinin 19,8 milyar dolar serveti bulunuyor. İnternette arama piyasasının üçte ikisini elinde bulunduran Google'ın kurucu ortaklarından Brin, 6 yaşındayken ailesiyle birlikte Rusya'dan ABD'ye göçtü. Stanford Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi doktora programında tanışan Brin ve Page, 1998 yılında Google'ı kurdular. 
İkinci sırada ise son zamanlarda Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki halk hareketlenmelerinin örgütlenmesinde ve yayılmasında önemli bir yer edinen sosyal paylaşım sitesi Facebook'un yaratıcısı Mark Zuckerberg bulunuyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın teknoloji devleriyle bir araya geldiği yemekte Obama'nın yanında oturan Zuckerberg, Goldman Sachs gibi firmaların yatırımlarının Facebook'un değerini 50 milyar dolara çıkarması nedeniyle geçen yıl servetini yüzde 238 artırarak 13,5 milyar dolara çıkardı.
Çinin en büyük gayrimenkul geliştirme şirketlerinden Country Garden Holdings of Guangzhou ana hissedarı Yang Huıyan'ın serveti ise 4,1 milyar dolar. Şirket 2007 yılında kamuya açılmadan önce babası Yeung Kwok Keung'un şirketi devrettiği 29 yaşındaki Yang, Ohio State Üniversitesi'nden mezun oldu. 
ABD'den 37 yaşındaki John Arnold'un 3,3 milyar dolar serveti bulunuyor. Arnold, genellikle doğalgaz ve enerji ticaretine odaklanan hedge fon Centaurus Advisors'u yönetiyor. 
Brezilya'dan Ana Lucia De Mattos Barretto Villela'nın serveti 3,2 milyar dolar. Brezilya'nın bankacılıkla uğraşan en eski ve en tanınmış bir ailesinin üyesi olan Villela'nın ailesine ait Banco Itau 2008 yılında Unibanco ile birleşti. 37 yaşındaki Villela, Brezilya'nın ikinci büyük ve dünyanın en büyük onbeş bankasından biri olan Itau Unibanco Holding'in en büyük hissedarlarından biri. Villela, sosyal çalışma, eğitim ve kültür hizmeti veren ve kar amacı gütmeyen Alana Enstitüsü'nün başkanlığını da yapıyor.
ABD'li enerji şirketi Enterprise Products'ın yöneticisi 28 yaşındaki Scoot Duncan'ın serveti 3,1 milyar dolar. Scoot Duncan'ın, babası Dan Duncan'ın Mart 2010'da ölmesinden sonra 12,4 milyar dolarlık boru hattı imparatorluğunun kısmen kontrolünü elinde bulundurduğu farz ediliyor. Öldüğünde Houston'ın en zengin kişişi olan Dan Duncan'ın enerji şirketi Enterprise Products'ı 1968 yılında kurduğunda sadece iki kamyonu bulunuyordu. Şirket bugün yaklaşık 79 bin kilometre uzunluğundaki boru hattına sahip.
Facebook'un yöneticilerinden 26 yaşındaki Dustin Moskovitz ise 2,7 milyar dolarlık servetiyle en genç milyarder unvanına sahip. Mark Zuckerberg'in Harvard Üniversitesi'nden oda arkadaşı Moskovitz, Zuckerberg'den sadece 8 gün daha küçük.   

TÜRKİYE'DEN SERRA SABANCI
Forbes'ın listesine Türkiye'den Serra Sabancı da girdi. 37 yaşındaki Serra Sabancı'nın servetinin 1 milyar dolar olduğu belirtildi. Dergi, 2009 yılında milyarderler listesinden düşen Serra Sabancı'nın listeye bu yıl yeniden dahil olduğunu yazdı.
Japonya'dan 35 yaşındaki Yusaku Maezawa'nın serveti 1 milyar dolar. İnternet üzerinden giysi ve aksesuar satışının yapıldığı Zozotown internet sitesinin sahibi Maezawa, bu sitenin yüzde 59 hissesine sahip bulunuyor. Şirketin satışları son beş yılda yıllık ortalama yüzde 50 artış gösterdi.
Ukrayna'dan Oleg Bakhmatyuk'un 1 milyar dolar serveti bulunuyor. 36 yaşındaki Bakhmatyuk yumurta üreticisi Avangardco'nun kurucusu ve başkanı. Şirketin hisseleri halka açılmasından bu yana yüzde 35 değer kazandı. Bakhmatyuk, daha önce petrol ve doğalgaz şirketi Naftogaz Ukrayna'da çalışıyordu.
Çin'den 37 yaşındaki Xian Yang'ın kişisel serveti 1 milyar dolar. Xian, kok kömürü ve tüvonan cevheri şirketi Hidili Industry International Development'ın başkanlığını yapıyor. 1994 yılında Siçuan eyaletindeki Halk Polis Okulu'ndan mezun olan ve daha sonra Southwest Üniversitesi'nde siyaset bilimi ve hukuk eğitimi alan Xian, 200 yılında şirketini kurmadan önce polis gücünde ve Şiçuan'daki Panzhihua bölgesinde gümrükte çalıştı.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol