BİZDEKİ FİYATI ÖĞRENİNCE ŞOKE OLDULAR...

Rusya’da yaklaşık 1 ABD doları civarında seyreden benzin fiyatlarını aşırı pahalı bularak yüzde 30 oranında indirilmesi talebiyle eylem yapan Ruslar, Türkiye’deki benzin fiyatını öğrenince şok oldu.

21 Mart 2011 Pazartesi 12:18
BİZDEKİ FİYATI ÖĞRENİNCE ŞOKE OLDULAR...

Rusya’nın başkenti Moskova ve 25 büyük kentte benzin fiyatlarındaki artışı protesto etmek amacıyla dün gerçekleştirilen eylemlerde hükümetten benzinin sosyal nitelikli ürün olarak kabul edilmesi ve benzinin taşıt vergisinden kaldırılmasını talep etti.

  Başkent Moskova’nın 1905. Yıl Meydanı’nda yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleşen mitingde yapılan konuşmalarda hükümet tarafından 2009 yılında kabul edilen petrol taşımacılığı vergilerinin petrol fiyatlarına eklenmesine izin veren kararnamenin iptali talep edilirken, benzin fiyatlarının da acilen indirilmesi istendi.

Eylem katılımcıları Türkiye’deki benzin fiyatlarını öğrenince ise şaşkınlıklarını gizleyemedi.  İHA’ya açıklamada bulunan Aleksandr Grigoryev isimli eylemci, “Rusya’daki mevcut benzin fiyatları halkın yağmalanması anlamına geliyor. Dev petrol şirketleri devletle işbirliği yaparak halkı talan ediyor. Hükümetten bu konuda biraz insaflı davranmasını ve benzin taşıt vergilerinin düşürülmesini talep ediyoruz. Türkiye’deki benzin fiyatlarına gelince ise gerçekten çok şaşırtıcı bir durum. Türk halkına geçmiş olsun demekten başka bir sözüm yok. Türkiye’deki abartılı benzin fiyatlarının da petrol monopolcüsü şirketlerin politikasından kaynaklandığını düşünüyorum. Türk halkının da bu alandaki mücadelesini destekliyor ve başarılar dilerim” şeklinde konuştu.

Kiril Barabaş isimli eylemci ise “Türkiye’deki benzin fiyatları gerçekten çok pahalı. Bunun nedeni tüm dünyada olduğu gibi orada da mevcut kapitalist sistemden kaynaklanıyor. Rus halkı dünyanın en büyük devleti sayılan SSCB’yi kapitalizmle savaşta kaybetti. Maalesef kapitalizmin yönetimi altında bulunan tüm ülkelerde halkın durumu gittikçe kötüleşiyor. Çünkü hükümet halka değil kapitalistlerin çıkarlarına hizmet ediyor. Sosyal bir devletin benzinin bu fiyata çıkmasına müsaide etmesi kesinlikle söz konusu olamaz” dedi.

Valeriy Kalujino isimli vatandaş ise “Ben Türkiye’ye gittiğimde oradaki benzin fiyatlarını görünce şoke oldum. Biz Ruslar olarak böyle bir fiyatı düşünmemiz bile zor. Ama Türkiye bizden farklı olarak petrol üretmiyor, petrolü ithal ediyor. Ayrıca Türk halkı benzin litresine bu kadar para ödüyorsa demek ki bunu ödeyecek imkana sahip. Bizde ise benzin fiyatına bir kuruş bile zam yapılması hemen halkın ekonomik durumunu etkiliyor. Enflasyon hemen tırmanıyor. Zira biz petrol geliri ile yaşayan bir ülkeyiz. Kendi ürettiğimiz ürüne bu kadar para ödeyecek halimiz yok” dedi.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol