BİR AMBARGOMUZ EKSİKTİ!

Ekonomist Atilla Yeşilada, ülke ekonomisinin büyük bir hızla başaşağı gittiğini belirterek, " Olası dış yaptırımlar ve ambargo tehlikesini de düşündüğümüzde nelerle karşılaşacağımızı söylememe gerek yok sanırım" dedi.

10 Mayıs 2018 Perşembe 01:22

İşte Yeşilada'nın Artıtv'ye yaptığı çarpıcı açıklamaları:

Bütün dünya IMF gibi başlıca kurumlar ekonomi aşırı ısındı, ayağınızı gazdan çekin diye uyarırken 30 milyar liralık rüşvet paketi açıklarsanız kuruluşlar da not indirirler. Buna algı operasyonu demek komik olur. Kendi kendinize konuşur, kendiniz gülersiniz. Ekonomi başaşağı gidiyor. Darbe girişiminden bu yana başaşağı gidiyordu zaten. Geçen sene şapkadan kredi garanti fonu şapkadan tavşan diye çıkarıldı ve bir dokuz ay bu şekilde götürüldü, acı son ertelendi ama kredi garanti fonu harcandı bitti ve ekonomide yeniden kansızlık başladı. Tabii bu seçmen davranışlarına da yansıyor. Son anketlere baktığımızda seçmenin yüzde 60'nın ekonomiden rahatsız olduğunu ve faturayı AKP'ye çıkardığını görüyoruz. Dolayısıyla hemen rüşvet paketi geldi. Ama bu yatırımcıları ülkeden kaçırmaya başladı. Aslında yatırımcıların ne yaptığı önemli değil ama bizde şöyle bir sorun var Türk lirasının değeri hem şirketlerin bilançosunu hem enflasyonu hem de tabii vatandaşın ekonomiye olan güvenini etkiliyor. Dolayısıyla Türk lirasından kaçış başladığında da ekonomideki kötü gidiş katlanarak hızlanıyor. Şimdi de öyle bir noktaya geldik. Bu noktadan sonra da artık işimiz Allah'a kalmış diyorum.

ÜLKE FELÇ OLUR...

24 Haziran'dan sonra acı reçetenin ne olacağı, IMF'nin kapısına gidilip gidilmeyeceği sorusu için şunu söyleyebilirim. AKP'nin kazanacağı varsayımı var. Türkiye'yi öyle bir açmaza soktular ki eğer Cumhurbaşkanlığını ayrı yüce meclisi ayrı ittifaklar alırsa ülke felç olur. Sonrasında istikrar programı uygulamaya kalkan olursa bu kez de 2019'da yerel seçimi kaybeder bu açık. İstanbul, Ankara vs. AKP bunları kaybedenince de ülke çapında kontrolü kaybeder. Dolayısıyla açık konuşmak gerekirse hiçbirşey yapmadan hababam debabam bir gazla devam edilmeye çalışılır. İşte bu yüzden işimiz Allah'a kalmış diyorum.

AMBARGO TEHLİKESİ...

Tabii bir de ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırımları, ambargosu sözkonusu. Dışişleri Bakanlığı temsilcisi bu konuda çok ağır açıklamalar yapıyor. FED'in faiz artırımlar falan da olursa şu anki dolar kuru üzerine bir yüzde 15 daha eklemek gerekir, mevduat faizleri on dört civarından on sekize fırlayabilir zaten konut çöktü, otomotivde iç pazar yüzde 6 daraldı tüm bunları düşündüğümüzde nelerle karşı karşıya kalacağımızı sanırım uzun uzadıya anlatmama gerek kalmaz.

ABD İLK ADIMI ATTI!

Öte yandan ABD Temsilcisiler Meclisi'nin Silahlı Hizmetler Komitesi uzun süredir konuşulan ABD'nin Türkiye'ye silah ambargosu koymasının ilk adımını bu hafta attı. Kongre'ye sunulan önerge de bazı değişiklikler olma ihtimali bulunsa da Türkiye bölümünün ve ambargo tehditlerinin iptal edilmesi beklenmiyor zira önerge Komite başkanı tarafından sunuldu. Ahval News’de yer alan haberde, Güçlü Kongre Komitesi, Türkiye ile ABD arasında yaşanan gerginliklerin AKP hükümetinin son zamanlarda yaptıklarından dolayı olduğunu ifade ettiği yasa önergesinde Ankara hükümetinin yaptığı 'kötü hareketler' arasında 'Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemini de ekliyor. ABD uzun süredir Türkiye'ye S-400 sistemlerini almaması için Türkiye'ye uyarılar yapıyor. Ayrıca Halkbank ve Zarrab davası ile tutuklu ABD'li rahip Brunson da yaptırım ve ambargo için öne sürülüyor. Kongre'den çok uzun zamandır gelen ambargo uyarıları böylece ilk kez ete-kemiğe bürünmüş oldu.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 10.05.2018 01:37
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol