ARTIK ONLAR DA ENFLASYON SEBEBİ!

Merkez Bankası, beklentilerin altında gelse de hedefi yüzde 63.4 aşan enflasyonu bu düzeylerde tutan ürünler arasında “ekmek, et, kahve-çay”ı da ekledi.

06 Ocak 2015 Salı 11:38
ARTIK ONLAR DA ENFLASYON SEBEBİ!

 Merkez Bankası’nın Aylık Fiyat Gelişmeleri raporunda, “işlenmiş gıda enflasyon görünümündeki iyileşme ekmek ve tahıllara ek olarak et ve süt ürünlerinden kaynaklanırken kahve-çay ve konserve işlenmiş sebze fiyatlarında yüksek oranlı artışlar devam etti. Aralık ayında işlenmiş gıda fiyatlarında gözlenen kısmi iyileşmeye rağmen ekmek, et ürünleri, kahve-çay başta olmak üzere alt gruplar genelinde yıllık enflasyon yüksek düzeylerde seyretmeye devam etti” denildi.

Enflasyonun üç aylık ortalamalara göre ana eğilimleri incelendiğinde, çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşmenin sürdüğüne işaret edilen Merkez Bankası raporunda, akaryakıt fiyatlarındaki düşüşlerin ilgili hizmet gruplarına olumlu yansıdığı belirtilerek, şöyle denildi:
PAKET TURLAR UCUZLADI”
“Nitekim Aralık ayında ulaştırma hizmetleri fiyatları yatay bir seyir izlemiş, paket tur fiyatları ise gerilemeye devam etti. Bu gelişmelere ek olarak, kira ve diğer hizmet gruplarında da aylık enflasyon eğilimi Kasım ayı öncesine kıyasla daha zayıf seyretti. Son aylarda lokanta-otel grubu aylık enflasyonunda kademeli bir yavaşlama eğilimi gözlense de bu grupta yıllık enflasyon yüzde 13,98 ile yüksek seviyesini korumuştur.”
“İNDİRİMLER DAHA YÜKSEKTİ”
Giyim grubunda sezon indirimlerinin geçmiş yıllara kıyasla daha yüksek bir oranda gerçekleştiği de vurgulanan raporda, “Bu doğrultuda giyim fiyatları yıllık enflasyonu yaklaşık 1.3 puan geriletti. Diğer taraftan, giyim ve dayanıklı dışı temel mal grubu yıllık enflasyonundaki azalış ise bu dönemde duraklattı” denildi.
“ENERJİ FİYATINDA TARİHİ DÜŞÜŞ
Aralık ayında enerji fiyatlarının da yüzde 1.86 düştüğüne de işaret edilen raporda, “Bu dönemde yıllık enerji enflasyonu 4.22 puan azalarak yüzde -1.54 ile endeks tarihinin en düşük seviyesine geriledi. Önümüzdeki ayda petrol fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak akaryakıt fiyatları kaynaklı olarak enerji enflasyonundaki düşüş devam edebilecektir” öngörüsüne yer verildi.
HEDEFTE SAPMA BÜYÜK
Türkiye İstatistik Kurumu’nun dün açıkladığı verilere göre, tüketici fiyatları Aralık ayında yüzde 0.44 düştü ve 2014 yılının enflasyonu yüzde 8.17 olarak hesaplandı. Enflasyon 2013 yılında yüzde 7.40 düzeyindeydi. Merkez Bankası’nın bu yılki enflasyon hedefindeki sapma yüzde 63.4 gibi yüksek oranda gerçekleşti.
BAŞÇI MEKTUP YAZACAK
Merkez Bankası Kanunu’nun 42. maddesi gereği, gerçekleşen enflasyonun hedef olan yüzde 5’in “artı/eksi 2 puan” olan “belirsizlik bandını” aşması nedeniyle, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve bir yardımcısı, hükümete açık mektup yazarak bunun nedenlerini açıklayacak ve geleceğe ilişkin öngörülerini paylaşacak.

DHA





Son Güncelleme: 06.01.2015 11:39
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol