ALTIN 6 AY İÇİNDE...

Altın fiyatları Kapalıçarşı'da dalgalı kur özelliğini sürdürüyor. 145,80 gibi yüksek bir rakamla günü açan altın fiyatları Kapalıçarşı'da şu sıralarda 144 lira seviyesinde işlem görüyor.

27 Şubat 2017 Pazartesi 15:42
ALTIN 6 AY İÇİNDE...

Altın fiyatları haftaya yükseliş ile merhaba dedi. Kapalıçarşı'da 24 ayar has altının gram fiyatı 144,63 liradan işlem görüyor. Çeyrek altın ise 237 lira seviyelerinde seyrediyor.


 
ALTIN 6 AY İÇERİSİNDE 1300 DOLARA YÜKSELECEK
 
UBS Varlık Yönetimi`ne göre altın, altı ay içerisinde 1,300 dolara yönelecek. UBS Group AG Varlık Yönetimi birimine göre altın, enflasyon beklentilerinin yükselmesi ve reel faizlerin negatife dönmesiyle birlikte, önümüzdeki altı ay içerisinde onz başına 1,300 dolara yönelecek.

UBS Varlık Yönetimi emtia ve forex icra direktörü Wayne Gordon, Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği bir mülakatta ABD'de artan borcun ve negatif reel faizlerin dolar üzerinde baskı oluşturacağını ve altın ile emtianın bundan fayda sağlayacağını belirtti. Gordon, ABD Başkanı Donald Trump'ın altyapı harcamalarının ve vergi uygulamalarının zamanlaması ve etkisine ilişkin belirsizliğinde, altını destekleyebileceğini ekledi.

Gordon, Pazartesi günü Singapur'da gerçekleştirdiği mülakatta “ABD'de reel faizlerin negatif bögleye gerilediğini gördük çünkü nominal faizler büyük ölçüde durağan kaldı; ve enflasyon beklentilerinin gerçekten ivme kazandığını gördük” dedi ve “Bunların tamamı altın için çok olumlu gelişmeler” şeklinde görüş bildirdi.

Değerli metal, ABD Başkanı Trump'ın politikalarına ilişkin belirsizlik, Avrupa'daki seçimler ve Brexit sürecine ilişkin endişelerin etkisiyle, 2017 yılında yaklaşık yüzde 10 artıda bulunuyor.
 
Madenler ‘altın’ basacak
 
Dünyada altın fiyatlarında son aylarda başlayan ralli, geçen yıl üretimi yüzde 2 düşüren altın madeni işletmelerini yeni yatırımlara yönlendirdi.
 
Altın fiyatlarındaki artış, altın üretimine yönelik yatırımlara ivme kazandırıyor. Geçtiğimiz yıl yıllardır ilk kez yatırımcısına kazındıran altın, şu sıralar son 3.5 ayın en yüksek seviyelerine çıktı. Yılbaşından bu yana altının getirisi yüzde 8.5’i buldu. Altın fiyatlarının güçlenmesi, yaklaşık beş yıldır kemer sıkan altın üreticilerini harekete geçirdi. Dünyanın en büyük altın madencileri araştırma, yeni rezervler bulma ve yeni maden sahaları kurmaya yönelik bütçelerini büyütmeye başladı. Altın üretiminin sert düşüş gösterdiği 2016 sonrasında üretime hız verilmesi sektörün toparlanması açısından önemli bir adım olarak görülüyor.
 
Barrick’den araştırmaya 225 milyon dolar
 
Yılda yaklaşık 5.5 milyon ons üretimiyle sektörün en büyüğü olan Barrick Gold Corp. dört yıl aradan sonra ilk kez araştırma bütçesini artırdı. 2016’da 2.32 milyar dolar gelir elde eden şirket, 2017’de 185- 25 milyon dolarlık yatırım planladığını duyurdu. Şirket, 2016’da 5.5 milyon ons olan üretimini bu yıl 5.9 milyon ons seviyesine çıkarmayı hedefliyor. Uzun süren durgunluktan sonra Barrick bütçesini artırmanın yanında araştırmalarını daha önce ellenmemiş bölgelere taşıyacağını bildirdi. Barrick’in ABD, Kanada, Avustralya, Suudi Arabistan, Kongo, Şili, Peru’da madencilik faaliyetleri bulunuyor. Piyasa değerine göre dünyanın üçüncü büyük üreticisi Goldcorp, üretim ons başına üretim maliyetinin 856 dolara inmesinin yardımıyla geçtiğimiz yıl kar açıkladı ve önümüzdeki beş yıl içinde üretimini ve rezervini yüzde 20 artırmayı planladığını duyurdu. Şirketin hedefi üretimini gelecek beş yılda 3 milyon onsun üzerine çıkarmak. CEO Garofalo, ‘büyüme artık bundan birkaç yıl önce olduğu gibi kirli bir kelime’ değil’ değerlendirmesinde bulundu.
 
Agnico 1.2 milyar dolara maden kuracak
 
Agnico Eagle Mines Kanada’da yeni bir maden inşa etmek için 1.2 milyar dolardan fazla harcama yapacağını bildirdi. Toronto merkezli şirket ayrıca Nunavut operasyonlarını büyütmeye odaklanacağını belirtti. Böylelikle şirketlerin büyük ligine girebileceği ve üretimini 2020 yılına kadar 2 milyon onsa yükseltebileceği belirtiliyor.
 
Arzda yüzde 3 üretimde yüzde 2 düşüş var
 
GFMS tarafından hazırlanan rapora göre 2016’da altın madenlerinin üretimi 208’den bu yana ilk yıllık düşüşünü gösterdi. Dünya genelinde altın madenlerinin arzı 22 ton yani yaklaşık yüzde 3 azalarak yılın üçüncü çeyreğinde 827 tona indi. 2016’nın son çeyreğinde üretimin gerilemeye devam ettiği ve 2016 genelinde üretimin yüzde 2 azalarak 3.168 tona indiği tahmin ediliyor. Üçüncü çeyreğin sonu itibariyle üretim sadece Afrika ve Okyanusya bölgesinde artış gösterdi. Asya ise üçüncü çeyrekte üretimin en fazla gerilediği bölge oldu. Avrupa’nın üretimi 3 ton, Kuzey Amerika’nın üretimi de 9 ton geriledi. Analistler üretimde düşüşün böyle devam etmesi halinde sektörün zor durumda kalacağı uyarısı yapıyor. National Bank of Financial analisti Steve Parsons, büyümeye yatırım yapmayan maden şirketlerinin 2021’de ‘üretim duvarı’na çarpabileceği yorumu yapıyor. Çünkü bir madeni kurmak ve faaliyete sokmak yaklaşık dört yıl alıyor. National Bank, izlediği 17 altın madeni şirketinin toplam üretiminin 2021-2025 döneminde yüzde 17 düşeceği tahmininde bulunuyor. Bazı uzmanlar da, üretiminde düşüş yaşayan şirketler için en iyi çözümün satın alma ve birleşmeler olabileceğini düşünüyor. Ancak cazip şirket sayısının fazla olmadığına da dikkat çekiliyor.
 
ALTIN 1.250 DOLARIN ÜZERİNDE
 
Altın fiyatları gerileyen dolardan destek almaya devam ediyor. Sarı metalin ons fiyatı perşembe günü başlayan çıkışını cuma da sürdürdü ve .253,9 dolar ile son 3.5 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Altın fiyatlarında Kasım 2016’dan bu yana en yüksek seviye görüldü. Analistler, geçtiğimiz hafta açıklanan ABD Merkez Bankası (Fed) tutanaklarında faiz artırımı için net bir şekilde mart ayının işaret edilmemesi ve bilanço tartışmalarının ötelenmesinin altına olan talebi artırdığını söyledi. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 2.40 ın altına gerilemesinin de altının ons fiyatında yükselişleri desteklediği söylenirken, fiyat çıkışının kısa vadede 1.265 dolara kadar sürebileceği ifade ediliyor.
 
DÜNYANIN EN DERİN MADENİNE 1 MİLYAR DOLAR YATIRIM
 
AngloGold Ashanti’nin, yeryüzünün 4 km altındaki dünyanın en derin altına madeni unvanına sahip Güney Afrika’daki Mponeng madenine de büyük bir yatırım planlıyor. Amaç, madenin ömrünü 2050 yılının sonrasına uzatmak. Fizibilite çalışmaları başlayan proje kapsamında 1 milyar dolar yatırım yapılacağı belirtiliyor. Diğer yandan, Peru’nun en büyük değerli metal madencilik şirketi Buenaventura altın fiyatlarındaki yükselişin maden yatırımlarını destekleyeceğini bildirdi.
 
Altın 3 ayın zirvesi yakınında
 
Altın fiyatları, Trump`ın Kongre`de yapacağı konuşma öncesi üç ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesi yakınında seyretti.
 
Altın fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kongre'de yapacağı konuşma öncesi üç ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesi yakınında seyretti.
 
Altının onsu fazla değişmeyerek ons başına 1,256.34 dolarda kaldı. Metal 24 Şubat'ta 1,260.23 dolar ile 11 Kasım'dan bu yana gün içi en yüksek seviyesini gördü.
 
Trump'ın 28 Şubat'ta Kongre ortak oturumunda yapacağı konuşmada, vergi ve sağlık reformları ve altyapı harcamalarına ilişkin planlar hakkında konuşması bekleniyor.
 
ABD'de altyapı şirketlerinin hisseleri, harcamaların 23018 ılına kadar beklenmemesi ile birlikte düştü.
 
Australia & New Zealand Banking Group, Pazartesi günkü bilgilendirme notunda, "Piyasanın Trump'ın vaat ettiği teşvik harcamaları konusunda sabırsız hale gelmesi ile birlikte, tüm dünyada artan siyasi belirizlikler piyasada dikkatlerin büyük kısmını üstüne çekiyor" dedi.
 
Fransa ve Hollanda'da yaklaşan seçimler yatırımcıların dikkatleizlediği siyasi olaylar arasında yer alıyor.
 
Spot gümüş yüzde 0.1 düşerken, platin yüzde 0.1 ve palladyum yüzde 0.3 değer kaybetti. (Vatan)

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol