AKP'nin Yeni Hedefi İşsizlik Fonu!

Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez ‘Tek Hazine Hesabı’ uygulamasını ele aldığı son blog yazısında yeni uygulama ile belediye ve işsizlik sigortası fonlarının bu hesaba eklendiğine dikkat çekti.

21 Ağustos 2018 Salı 00:21

Uzun yıllar ekonomi bürokrasisinde görev alan Eğilmez, kendi blogunda yayınladığı son makalesinde, Saray'ın "Tek Hazine hesabı" uygulamasını mercek altına aldı. Varlık Fonu'ndan sosyal güvenlik kurumlarına kadar birçok alanı kapsayan "Tek Hazine Hesabı"na belediyelerin ve İşsizlik Sigortası Fonu'nun eklendiğine dikkati çeken Eğilmez, şu saptamalarda bulundu:"Bu sisteme geçileceği açıklandığında yerel yönetimlerin, kamu iktisadi teşebbüslerinin, İşsizlik Sigortası Fonu ve TMSF’nin bu uygulamanın kapsamı dışında kalacağı belirtilmişti. Yayınlanan 17 Sayılı Karar, bu sayılanları da kapsamına almış ve herhangi bir istisnaya yer vermemiş bulunuyor. Yerel yönetimlerin böyle ortak bir nakit yönetim havuzuna alınmış olması onları merkezi yönetime çok daha bağlı hale getirir. Günümüz dünyasında adem-i merkeziyetçi yönetim biçimi gelişirken bizde yapılan bu düzenleme ters bir gelişmenin yolunu açmış oluyor."

"Öte yandan İşsizlik Sigortası Fonu tamamen farklı bir amaca hizmet etmek üzere kurulmuş bir fondur. Herhangi bir ayrım yapılmadan fonlar ibaresi yer aldığı için bu fonun da sistem kapsamına dahil olduğu anlaşılmaktadır. Eğer böyleyse bu yanlış olur. İşsizlik Sigortası Fonu, kamu kesimiyle özel kesimin ortak katkısıyla oluşturulmuş bir fondur. Burada biriken paraların kamu kesiminin diğer amaçları için kullanılması doğru bir yaklaşım olmaz." 
 

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol