AKKUYU DA CENGİZ HOLDİNG'E VERİLDİ!

İstanbul’daki 3. Havalimanı ve Ilısu Barajı inşaatını üstlenen Cengiz Holding şimdi de Akkuyu Nükleer’in yüzde 49’unu satın alıyor.

20 Haziran 2017 Salı 02:38
AKKUYU DA CENGİZ HOLDİNG'E VERİLDİ!

AKP hükümeti dönemiyle yıldızı parlayan Cengiz, Kolin ve Kalyon şirketleri şimdi de cevrecilerin karşı çıktığı Akkuyu Nükleer Santralı’na ortak oluyor.

Rusya’nın kamuya ait nükleer enerji kurumu Rosatom, Akkuyu nükleer santrali projesinin yüzde 49’unu Cengiz-Kolin-Kalyon şirketler birliğine satacağını açıkladı. Türk ortaklık, şirketin işletme dahil tüm aşamalarında yer alacak.

Yüzde 49

Rosatom’un uluslararası faaliyetlerinden sorumlu biriminin başında bulunan Anastasia Polovinkina, katıldığı bir konferansta hissedarlık anlaşmasının yıl sonuna kadar imzalanacağını belirtti.

216’nın nisan ayında, Rus devlet şirketi Rosatom, Türkiye’de kurduğu Akkuyu Nükleer AŞ’nin yüzde 49’a kadar olan hissesini yerel şirketlere satıp ortaklık kurulmasına karar vermiş ve Cengiz Holding ile ilk görüşmelere başlamıştı.

Rusya ile imzalanan hükümetlerarası anlaşmada, yüzde 100’ü Rosatom tarafından gerçekleştirilecek projede, yüzde 49’luk hissenin yabancı yatırımcılara satılabileceği hükmü yer alıyor.

Türkiye, Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santralı Projesi’ne ilişkin ilk anlaşmayı 2010 yılında Rusya ile imzaladı. Toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip 4 reaktörden oluşacak ve 20 milyar doları aşacak santralin, en geç 2023 yılına kadar devreye girmesi öngörülüyor.

İşletme ömrü 60 yıl olan Akkuyu Nükleer Projesi için geçen günlerde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Türkiye’nin ilk nükleer santralını inşa edecek olan Akkuyu Nükleer AŞ’ye elektrik üretim lisansı verdiğini açıklamıştı.

4 reaktörden oluşuyor

Her biri 1200 MW kapasiteli 4 reaktörden oluşacak Akkuyu Nükleer Santralı, 4800 MW kapasiteye ulaştığında yıllık ortalama 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek. Santralın tam kapasite üretime başladığında Türkiye’de yıllık 434 milyar kilovat saat elektrik tüketimi olacağı öngörülüyor. Santral üretime başladığında elektrik ihtiyacının yüzde 8.06’sını karşılayacağı öngörülüyor.Kaynak: ABD'den Türkiye'ye PKK mektubu 

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol