10 YILDIR TUTTURAMADI!

Merkez Bankası 10 yıl üst üste enflasyon hedefini tutturamadı

04 Ocak 2016 Pazartesi 17:26
10 YILDIR TUTTURAMADI!

 2015 yılı için kurumun enflasyon tahmini yüzde 5’ti fakat gerçekleşen enflasyon yüzde 8.81 oldu. Hedeflenen enflasyondaki sapmanın yüzde 2’nin üzerinde olması dolayısıyla Merkez Bankası yasa gereği hükümete hedefin neden tutturulamadığına ilişkin açık bir mektup yazacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yüzde 5 olarak hedeflenen 2015 enflasyonunun yüzde 8,81 gerçekleşmesi nedeniyle hükümete açık mektup gönderecek.


Enflasyon son dört yılın zirvesinde
Banka, açık mektupta enflasyon hedefinden sapmanın nedenleri ve enflasyonun tekrar hedefe ulaşması için alınan tedbirleri açıklayacak.

Merkez Bankası Kanunu'nun 42'nci maddesi uyarınca, enflasyonun hedeften belirgin şekilde sapması durumunda TCMB'nin, sapmanın nedenlerini ve alınması gereken önlemleri hükümete yazılı olarak bildirmesi ve kamuoyuna açıklaması gerekiyor.


Merkez Bankası politika faizini sabit tuttu
TCMB'nin, 10 Aralık 2014 tarihinde yayımlanan "2015 Yılında Para ve Kur Politikası" başlıklı temel politika metninde, Merkez Bankası'nın temel amacının fiyat istikrarını sağlamak olduğu anımsatılarak, bu çerçevede 2015 - 2016 - 2017 yılları için enflasyon hedefinin hükümet ile varılan mutabakat çerçevesinde yüzde 5 düzeyinde belirlendiği ifade edilmişti.


TCMB'nin hesap verme yükümlülüğünün bir unsuru olan belirsizlik aralığının her iki yönde yüzde 2 puan (+/- 2 puan) olduğu belirtilen metinde, "Enflasyonun yıl içinde üçer aylık dönemlerin sonu itibarıyla yıl sonu hedefinden 2 yüzdelik puandan fazla farklılaşması durumunda, sapmaya yol açan nedenler ile hedefe ulaşılması için alınan ve alınması gereken önlemler Enflasyon Raporu aracılığıyla kamuoyuna açıklanacaktır. Gerçekleşen enflasyonun yıl sonunda belirsizlik aralığının dışında kalması durumunda ise hükümete açık mektup yazılacaktır" ifadelerine yer verilmişti.


TCMB, 2015 yılı enflasyonunun yüzde 8,81 seviyesinde gerçekleşmesi ve yüzde 5'lik hedefin belirgin şekilde üzerine çıkması nedeniyle hükümete açık mektup yazacak. TCMB Başkanı Erdem Başçı ile bir başkan yardımcısının imzalarını taşıyacak mektup, hükümet adına Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'e iletilecek.

Analistler, 2015 yılında enflasyonun hedefin üzerinde gelmesinde yıl içerisinde dolar/TL'de yaşanan yüksek oynaklığın etkili olduğunu ifade ediyor.

BABACAN’A HİTABEN YAZILMIŞTI

Merkez Bankası 2014 yılı sonunda enflasyon hedefini tutturamadığı için TCMB Başkanı Erdem Başçı ve TCMB Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu'nun imzasını taşıyan açık mektup, eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a hitaben yazılmıştı.

Açık mektubun sonuç kısmında, 2014 yılında enflasyonun hedefin üzerinde gerçekleşmesinde döviz kuru ve gıda fiyatlarındaki gelişmeler ile yönetilen fiyatlardaki ayarlamaların belirleyici olduğu vurgulandı.

Merkez Bankası'nın, gerçekleşen ve beklenen enflasyondaki yükseliş karşısında sıkı bir para politikası duruşu sergilediği ve gereken durumlarda likidite politikasıyla bu duruşu desteklediği belirtilen mektupta, şunlar kaydedildi:

"Alınan tedbirler, 2014 yılının ikinci yarısından itibaren etkilerini göstermeye başlamıştır. Son dönemde enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş, beklentilerde ise kayda değer bir iyileşme gözlenmektedir. Para politikası ve makroihtiyati politikalara dair alınan önlemlerin yanı sıra petrol fiyatlarındaki hızlı gerileme, 2015 yılında enflasyondaki düşüşe önemli ölçüde destek verecektir. Bu çerçevede 2015 yılında enflasyonun kayda değer bir düşüş sergileyerek, yüzde 5'lik hedefle uyumlu düzeylerde gerçekleşmesi beklenmektedir. Merkez Bankası, enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeleri yakından takip ederek fiyat istikrarı yolunda elde edilen kazanımların kalıcı olması için gereken tedbirleri almaya devam edecektir."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 04.01.2016 17:28
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol