SIRADA DİNİ LİSE VAR..!

Akademik lise kavramının eski bakan Ömer Dinçer döneminde başlatılan yeni ortaöğretim sistemine ilişkin bir çalıştayda gündeme geldiği ortaya çıktı.

28 Kasım 2013 Perşembe 11:03
SIRADA DİNİ LİSE VAR..!

 Akademik lise kavramının eski bakan Ömer Dinçer döneminde başlatılan yeni ortaöğretim sistemine ilişkin bir çalıştayda gündeme geldiği ortaya çıktı.

Milli Eğitim bürokratları ile yaptıkları görüşmelerde, akademik liseye dönüşmek ve lise mezunu öğrencileri de okutmak isteyen dershanecilerin bu önerisi bakanlık tarafından sıcak karşılanmıştı. Ancak akademik lise kavramı, tıpkı dershanelerin özel okula dönüştürülmesi için olduğu gibi bakanlık gündemine yeni gelmedi. 2006 yılında düzenlenen 17. Milli Eğitim Şûrası'nda ve eski bakan Dinçer döneminde yapılan bir çalışmada, lise türlerinin azaltılması gerektiği belirtilmişti.

Akademik ve meslek...

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre; 17. Milli Eğitim şûrası için hazırlanan "Türk Milli Eğitim Sisteminde Kademeli Geçişler Yönlerdirme ve Sınav Sistemi" başlıklı Ankara İli Ön Hazırlık Çalışması'nda "Lise türleri azaltılmalı, akademik liseler ve mesleki teknik liseler adıyla, iki ana okul türü olarak ortaöğretim yeniden yapılandırılmalıdır" ifadeleri kullanıldı.

'Dershane lüksümüz yok'

Çalışmada ayrıca, "Dershaneler, sistemimiz içinde yer alan kurumlardır. Ancak eğitim ve öğretim kurumu olarak değil, sınava hazırlayan kurum olarak yüksek düzeyde maliyet yaratmaktadır. Ülkemizin eğitimsel yönden israf olarak görülen bu yüksek maliyeti karşılayacak lüksü yoktur" ifadelerinin de kullanılmış olması dikkat çekti.

Üçüncü tür: Dini lise

Ortaöğretim sisteminin iki kurum türünde toplanması önerisinin ardından, konu birçok çalıştayda da gündeme geldi. Son olarak eski Milli Eğitim Bakanı Dinçer döneminde düzenlenen ortaöğretime geçiş sistemi ile ilgili bir çalıştayda, üç lise türü önerisi getirildi.

Lise sistemini sil baştan değiştiren formüle göre, birinci lise türü anadolu liselerinin de içinde yer alacağı "akademik liseler." İkinci lise türü ise meslek liseleri.

Daha önceki çalıştaylardan farklı olarak bu çalışmada gündeme getirilen üçüncü lise türü ise "dini liseler" olmuştu. Bu "dini liseler"in daha akademik bir eğitim veren imam hatip liseleri ve Anadolu imam hatip liselerini kapsaması öngörülmüştü.

Proje imam hatip liseleri

Bu durumda ortaya çıkan "akademik dini lise" önerisinin benzeri Milli Eğitim Bakanlığı 2014 yılı Bütçe Tasarısı'nda da görüldü. Buna göre bakanlık, başarılı ve hafızlık eğitimi alan imam hatipliler için "proje imam hatip liseleri" açmayı programına almıştı.

Daha önce yapılan dini lise önerisinin, bugün tekrar gündeme gelmesi, bakanlığın da proje imam hatip liseleri adı altında yeni bir lise türüne hazırlanması eğitim sisteminin dini liseler gerçeği ile karşılaşacağı kuşkularını arttırdı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 28.11.2013 11:05
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol