Doğa Okullarında Paralar İnşaata!

Bir yılı aşkın süredir düzenli, 3 aydır da hiç maaşını alamayan Doğa Koleji öğretmenlerine destek vermek için yüzlerce veli İstanbul Ataşehir Doğa Koleji Genel Merkezi önünde eylem yaptı.

05 Aralık 2019 Perşembe 16:54

Bir yıla aşkın süredir ekonomik sıkıntılar içinde olan ve satılması planlanan Doğa Koleji’nde öğretmenler 3 aydır maaşını almıyor. Birçok kez ders boykotu yapan öğretmenlere veliler de destek verdi. Ataşehir Doğa Koleji Genel Merkezi önünde bugün saat 11.00'da toplanan yüzlerce veli yaşanılan mağduriyetin bir an önce çözülmesini istedi. "Eğitim ticaret değil kamu hizmetidir", "Nerede bu devlet?", "Özel okullarda emek sömürülüyor", "Teşvik ettiniz, teşvik olduk MEB nerede?" pankartları açan veliler "Yönetim buraya" sloganları attı.

"OKUL SAHİBİ KULAKLARINI TIKAMIŞ"
Veliler adına müdürlük önünde yapılan basın açıklamasında, "Okulun sahibi, aylardır maaşlarını alamadan hayat mücadelesi veren öğretmenler ile diğer çalışanların ve çocuklarını bu eğitim kurumunda okutan biz velilerin seslerine, kulaklarını maalesef tıkamış durumdadır" denildi.

"MEB TEDBİR ALMALI"
Özel okulların Milli Eğitim Bakanlığınca yürütülen yönetmelik hükümlerince yönetilmek zorunda olduğu kaydeden açıklamada, "Kurumun içinde bulunduğu ve aylar süren finansal sıkıntılar sebebi ile eğitim öğretimde yaşanan aksaklıkları gidermek için, MEB'in gerekli tedbirleri almasını beklemekteyiz" denildi.

Veliler olarak kurum yönetimi ile görüştüklerini ancak oyalandırıldıklarını belirten açıklama da, "Bu yıl üniversite sınavına hazırlanmakta olan yüzlerce çocuğumuz var, bu süreçten olumsuz etkilenmeleri kaçınılmazdır, akademik yönden çocuklarımızın hedeflerine ulaşamamaları, okul sahibi ve okul yönetimini vicdanen rahatsız etmeyecek midir?" diye sordu.

"DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI"
Öğretmenlerin bugüne kadar yaşadıkları sıkıntılara katlandıkların ancak, ne velilerin ne de öğretmenlerin dayanacak gücü kalmadığı vurgulanan açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı; "Aylardır satılacağından bahsedilen okulun satışı, neden yapılamıyor? Satış işleminin gerçekleşmemesi durumunda, Okul yönetimi, 65 bin öğrenci ve 10 binden fazla çalışanın mağdur olmaması için hangi tedbirleri almıştır? MEB, bunca mağduriyet yaşanmaya devam ederken, almayı düşündüğü herhangi bir tedbir var mıdır?"

GENEL MÜDÜR YARDIMCISI: SABIRLI OLUN
Veliler, açıklamanın ardından yetkililer ile görüşmek istedi. Ancak muhatap bulamayınca genel müdürlük binasına giren bir grup veli, yetkililerle görüşme gerçekleştirdi. Çocuğu Çamlıca Doğa Koleji 2’nci sınıfta eğitim gören ve yetkililerle görüşme yapan heyette bulunan velilerden Nevin Yıldırım Kara, “Görüşme genel müdür yardımcısı Erkut Bozkurt ile oldu. Kendisi, somut isim veremediklerini ama satış işlemlerinin kısa sürede tamamlanacağını söyledi. ‘Faturalar ödenmiyor, doğalgaz yok, çocuklar eğitim alamıyor, öğretmenler derslere girmiyor’ dediğimizde de, ‘Sabırlı olun. İl Milli Eğitim Müdürü okullara müfettiş göndereceğini söyledi. MEB süreçle yakından ilgileniyor. Bugün yada yarın kendileri de açıklama yapacaklar’ dedi” ifadelerinde bulundu. Yetkilinin, ödenmeyen maaşların, kolejin satış işlemlerinin tamamlanmasının ardından ancak ödenebileceğini söylediğini kaydeden Kara, “Sadece öğretmenlerin değil idari personeller dahil birçok kademedeki bütün çalışanın maaşının ödenmediğini belirtti. Yani somut hiçbir açıklama yapılmadı. Gözümüz kulağımız MEB’te” açıklamasını yaptı.

‘ÇARESİZİZ’
Doğa Koleji’nde 4 ve 8’inci sınıflarda iki çocuğu eğitim gören Leyla Mürtezaoğlu ise “Öğretmenlerimiz çok mağdur durumda. Hala derslere girdiklerine inanamıyoruz. Çocuklarımızın eğitim, öğretmenlerimizin sosyal hakları nasıl ellerinden alınabiliyor? Anlayamıyorum. Zaten zorla dayatılan bir LGS sınavı var üstüne bu oldu. Nereye kadar dayanacağız, çaresiziz” dedi.

‘BUGÜNE KADAR NİYE MÜDAHALE EDİLMEDİ?’
8’inci sınıfta bir öğrencinin velisi olan Nurdan Altınkılıç’ta, “Bugüne kadar niye müdahale edilmedi? Devletin acil bir müdahale etmesini bekliyoruz. Bu nasıl bir memleket?” diye konuştu.

‘OKUL AÇMAK BU KADAR KOLAY OLMAMALI’
Çocuğu 6’ıncı sınıfta eğitim gören velilerden Uğur Güvenç ise, “Emeğin karşılığının verilmemesi kadar başka bir ayıp yok. Bir insan, Türkiye’nin şu anki koşullarında maaş alamaması ne demek? Bu öğretmenler nasıl eğitim-öğretim verebilirler, nasıl fayda sağlayabilirler ? Çocuklarımız iyi bir eğitim alsınlar diye, biz veliler dişimizden tırnağımızdan artırıp çok zor durumlarda bu paraları öderken paralar başka sektöre aktarılıyor. Özel okul açmak ve yönetmek bu kadar kolay, basit ve denetimsiz olmamalı. Çocuğum çok moralsiz. Okula gitmek istemiyor” açıklamasında bulundu.

‘EĞİTİM PARASINI İNŞAAT SEKTÖRÜNE VERİLİYOR’
İki çocuğu Bostancı Doğa Koleji’nde 1 ve 8’inci sınıflarında okuyan veli Burak Özbek’te, “Maaşını aldığında bile zor geçinen öğretmen, almadığında nasıl geçinecek acaba düşündüler mi? Doğa Grubunu bir inşaat sektöründe olan Metal Yapı alıyor. Topladığı eğitim parasını inşaat sektörüne, arazilere veriliyor. İnşaat sektörü de tıkanınca olan oldu. Kızım LGS sınıfında. Telafisi olmayan bir yıl. Bu ekonomik ortamda kim bu kurumu alacak” dedi.

‘ŞİRKETİN HİSSE SENETLERİNE YATIRMADIK’
Bir çocuğu Bostancı Doğa Koleji’nde 6’ncı sınıfta eğitim gören velilerden Burak Erkal da şunları söyledi:“Öğretmenlere konuşma yasağı konulmuş. Biz çocuğumuzun eğitimi için para verdik. Şirketin hisse senetlerine yatırmadık ki. Şirketin bizden aldığı paraları inşaatta kullanıyor. Biz paramızı veriyorsak öğretmenlerin maaşı niye ödenmiyor?”

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 05.12.2019 17:06
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol